Registeren Inloggen

Met deze tips gaan uw stookkosten omlaag

Tien tips van Teus voor teruglopende stookkosten. De onafhankelijke energie-adviseur Teus van Eck is expert op het gebied van het verduurzamen van woningen. Hij geeft u tien adviezen.

Minder kosten

Om te voldoen aan de klimaatdoelen wil Nederland de komende jaren een groot aantal woningen isoleren. Dat kost de huizenbezitters veel geld maar het levert ook minder stookkosten op. Uiteindelijk is het dus ook goed voor de eigen portemonnee.

Tien tips

Onafhankelijk energie-adviseur Teus van Eck noemt 10 aandachtspunten voor het energiezuiniger en dus duurzamer maken van een woning. Van tips die je meteen thuis kunt toepassen tot tips waarbij u uw pand grondig gaat verduurzamen.

1) Zorg dat de verwarmingsinstallatie optimaal werkt

Een cv-installatie die warmte niet goed verspreidt, is inefficiënt. Controleer of de cv-installatie goed functioneert. Controleer ook of de (warm)watertemperatuur goed is ingeregeld. Vraag dit aan uw monteur tijdens de onderhoudsbeurt. Breng folie aan achter de radiatoren. Zorg dat de radiatoren de warmte kwijt kunnen, hang er dus geen gordijnen voor.

2) Varieer in temperaturen per ruimte, afhankelijk van het gewenste comfort

Met een smart-thermostaten kun je de thuistemperatuur slim regelen, op afstand of volgens uw leefpatroon. Het is daarbij belangrijk om de temperatuur in een ruimte (lager) in te stellen afhankelijk van gebruik en gewenst comfort. Let wel op. Bij afwezigheid de temperatuur te laag instellen, kan onvoordelig zijn. De cv moet hard werken om bij terugkomst de ruimte weer comfortabel te stoken.

3) Verbruik zo min mogelijk warm water

Wat minder vaak douchen, kan iedereen verzinnen om energie te besparen. Maar u kunt ook op andere manieren minder warm water te gebruiken. Schaf energiezuinige douchekoppen aan en/of waterbesparende kranen. En zorg dat de warmwaterleidingen goed zijn geïsoleerd. En, leuk zo’n cooker, maar die vreet wel energie.

4) Ga slim om met elektrische apparaten

Met al die nieuwe en oude apparatuur in huis maken we tegenwoordig al snel meer kosten aan elektriciteit dan aan gas. Er is nog veel winst te behalen door oude lampen te vervangen door ledverlichting. Ook is modern witgoed (zoals een koelkast) veel energiezuiniger. Stel apparaten in op de energiezuinige stand. Of, zet ze helemaal uit, als je ze niet gebruikt.

5) Werk samen met de buren

U bent vast niet de enige in de straat die de woning duurzamer wil maken. Samen een plan maken voor verduurzaming kan de kosten vaak drukken. Richt u daarbij vooral op verwarmingsinstallaties en op de ‘buitenschil’. Dat zijn de gevels, daken en vloeren.

6) Laat gevels, dak en vloeren isoleren

Veel van de warmte in een huis lekt weg via muren, daken en vloeren. Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om extra isolatie aan de binnenkant aan te brengen, maar dat kost ruimte. Vaak is het mogelijk om de spouwmuren te isoleren. Die moeten dan wel vrij zijn van puin. Ook verzakkingen en vochtproblemen moeten aangepakt. Voorkom zogenaamde koudebruggen. Dat zijn aansluitingen tussen dak, muren, vloeren en kozijnen waar warmte weglekt.

7) Vervang ramen, kozijnen en deuren

Tegenwoordig is er glas op de markt dat veel beter isoleert dan het veelgebruikte thermopane glas. Het is vaak ook dunner. Overweeg de vervanging van de ramen en kozijnen die warmte weg laten lekken. Maak buitendeuren meer luchtdicht door bijvoorbeeld tochtstrippen. Dit voorkomt tocht. Controleer ook of de warmte niet via de brievenbus wegvliegt.

8) Koelen in de zomer kan ook duurzaam

Warmte in de winter is lekker; teveel warmte in de zomer niet. Een airconditioning is comfortabel, maar de apparaten vreten ook energie. Om hoge temperaturen in huis tegen te gaan, is zonwering een veel duurzamere oplossing. Dat kunnen ook rolluiken zijn, deze werken ook isolerend in de winter.

9) Schaf een Warmte Terug Win-installatie aan die de luchtkwaliteit regelt

Een woning ventileren kan door ramen open te zetten of via ventilatieroosters. Dat is niet efficiënt. Een Warmte Terug Win-installatie ventileert ook maar is duurzamer. Het systeem verwarmt binnenkomende lucht voor met de warmte van de afgezogen lucht. Het levert ook een betere luchtkwaliteit op dan bijvoorbeeld een centraal afzuigsysteem dat veel woningen nu hebben.

10) Wek je eigen energie op

De klimaatdiscussie leidt tot nieuwe energietoepassingen. Aanleg van zonnepanelen en zelfs zonneparken gebeurt op grote schaal. Deze panelen presteren steeds beter. Het gebruik van warmtepompen of andere restwarmte is veelbelovend. Maar wees kritisch. Het vergt een deskundige blik om te zien of het voor uw situatie een duurzame oplossing is en geld bespaart.

Heeft u zelf een goede tip? Deel hem op ons forum.

 

Lees verder:
VIDEO: Huurders in de kou door slechte isolatie
‘Bevries de huren van slecht geïsoleerde woningen’

Geef een reactie

Reacties (4)

    Er bestaan tegenwoordig ook zoneregelingen, onder andere van Honeywell.
    Is daar ook nog iets mee te doen in de zin van stookkosten besparen?
    Vriendelijke groet,

    Wim Kreuger

    Er wordt niet vermeld energie maatregelingen ! én in een Huurwoning ??
    Daar wordt zeer weinig aandacht aan besteed !
    Als huurder ga ik niet veel onkosten maken om te isoleren , immers de eigenaar heeft daarin primair de verantwoordelijkheid !! Wel huur incasseren , maar investeren o.a. in energie maatregelingen is er niet bij !
    Eigenlijk zou dat door de Overheid Verplicht moeten zijn !! Dan zet het pas zoden aan de Dijk !!

    Mooi verhaal , echter mbt een Huurwoning ligt dat toch anders !! De Verhuurde bepaald of er geïsoleerd wordt !!
    Een zware tekortkoming om hier aan [tot nu toe] geen aandacht aan besteed wordt !!

      Beste Papua, ben het helemaal met uw reacties eens.
      Mensen die in een huurhuis wonen heeft niks aan die adviezen van Teus van Eck.