Registeren Inloggen

ABP haalt miljoenen pensioengeld terug

Pensioenfonds ABP haalt, na een fout, circa 3 miljoen euro aan ten onrechte uitgekeerd pensioen terug bij 700 gepensioneerden. Zij ontvingen de afgelopen vier jaar van ABP een partnertoeslag, terwijl zij daar, volgens ABP, geen recht op hadden.

De gepensioneerden weten dit niet en geven het ontvangen pensioengeld al uit. Nu betalen zij via een verlaagd pensioen duizenden euro’s terug.

De fout wordt eind 2014 gemaakt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die geeft niet aan APG, de uitvoeringsorganisatie van ABP, door dat de inkomenssituaties van de betrokken pensioendeelnemers  verandert. Daardoor hebben zij geen recht meer op een toeslag van ABP. Een maandbedrag van een paar honderd euro stapelt zich op tot duizenden euro’s aan onterecht uitgekeerd pensioen per persoon.

Omdat het maandelijks inkomen niet wijzigt, valt het de gepensioneerden niet op dat zij te veel ontvangen. Bovendien bevestigt het ABP in 2015 met een brief hun recht op partnertoeslag. In uiterste gevallen moeten stellen nu meer dan 13.000 euro terugbetalen. Per maand leveren ze dan zo’n 400 euro in.

Bij circa 300 mensen is het omgekeerde het geval. Zij hebben met terugwerkende kracht alsnog recht op partnertoeslag en krijgen er dus geld bij.

Twintig gepensioneerde stellen, bij wie in februari direct pensioen werd ingehouden, melden zich bij MAX Ombudsman Rogier de Haan. Zij voelen zich overvallen. De MAX Ombudsman besluit daarom zelf met een ‘overval’ verhaal te halen bij APG en haar uitvoeringsorganisatie APG in Heerlen.

ABP biedt excuses aan voor hoe gedupeerden zijn overvallen door de terugvorderingsactie. Twee weken na een brief hierover wordt al pensioen ingehouden, ook bij mensen die meteen bezwaar hebben gemaakt. ‘We zijn niet zorgvuldig genoeg geweest’, aldus een ABP-woordvoerder. Het ingehouden pensioengeld betaalt ABP terug en de komende twee maanden is er geen terugvordering. Maar uiteindelijk moet het te veel ontvangen pensioengeld wel worden terugbetaald, aldus ABP. Het pensioenfonds zegt ‘uit coulance’, de terugvorderingstermijn die standaard op maximaal 60 maanden staat (5 jaar) te verlengen tot 72 maanden (6 jaar).

De SVB verontschuldigt zich. Zij zeggen de gevolgen ontzettend vervelend te vinden en bieden hun excuses aan. SVB zegt juridisch niet aansprakelijk te zijn voor deze fout en vindt het juridisch juist om mensen die te veel hebben ontvangen, terug te laten betalen.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA), deskundig op het gebied van pensioenen, verdiept zich op verzoek van Meldpunt in het dossier. Hij velt een hard oordeel. ‘Het ABP heeft ronduit onfatsoenlijk gehandeld door mensen zo te overvallen.’ Het tot jaren geleden pensioengeld terugvorderen vindt hij ook ver gaan. ‘Dat knaagt aan de rechtszekerheid. Al die waardeoverzichten van je pensioenfonds zijn kennelijk waardeloos. Dit zou betekenen dat je geen enkele brief van het ABP meer kunt vertrouwen.’

Bekijk de video over dit onderwerp op deze pagina.

Geef een reactie

Reactie

    Mocht het teveel betaalde pensioen terugbetaald moeten worden, hoe zit het dan met de teveel betaalde belasting over al die jaren?