Zo voorkomt u verslaving aan zware pijnstillers
Mensen die veel pijn hebben, bijvoorbeeld na een zware operatie, krijgen automatisch zware pijnstillers voorgeschreven. Maar pijnstillers als tramadol, oxycodon en fentanyl zijn verslavend. Hoe voorkomt u dat u afhankelijk wordt van deze medicijnen?
Verslavend
Na een zware operatie of bij een ernstige ziekte hebben patiënten vaak veel pijn. Om die pijn te bestrijden, schrijft de specialist of de huisarts bijvoorbeeld oxycodon voor. Dat is een opioïde, een morfineachtige stof. En morfine is, net als het verwante heroïne, zwaar verslavend. Veel mensen weten dat niet.
Te lang doorslikken
Als je tramadol, oxycodon of een andere zware pijnstiller krijgt voorgeschreven, is het de bedoeling dat je de kuur langzaam afbouwt en er daarna mee stopt. Dat kan lastig zijn, juist vanwege de verslavende werking. Bovendien willen mensen pijnvrij leven. En dus gaan gebruikers vaak door met het slikken van dergelijke medicijnen, ook als dat niet meer nodig is. Ze vragen en krijgen vaak makkelijk een herhaalrecept.
Voorkomen
Hoe voorkomt u dat u zelf verslaafd raakt aan deze medicijnen? Wees kritisch als u een zware pijnstiller krijgt voorgeschreven. Goed overleg met de huisarts of de apotheker is belangrijk. Dat is soms moeilijk, want ‘de dokter heeft er tenslotte voor doorgeleerd’. Maar vragen staat vrij en er zijn alternatieven. Zo bestaan er pijnstillers die veel minder verslavend zijn. Ook medicinale wiet kan helpen de ergste pijn te verlichten. Vraag of dit meer geschikt is voor u, en informeer of uw zorgverzekeraar dit alternatief vergoedt. Vertel het aan de huisarts of apotheker als u in het verleden verslaafd bent geweest aan iets anders, zoals alcohol, drugs, eten of kopen.
Hoe kom je er vanaf?
Eenmaal verslaafd aan pijnstillers is het moeilijk om af te kicken, maar het kan wel. Verslavingsarts Ralph van de Wijnckel legt uit hoe dit gaat.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
In de uitzending werd ook gesproken over alternatieven voor de opiaten. Muziektherapie en cannabis zouden een alternatief kunnen zijn. Helaas wordt cannabis (niet de cannabis die in de coffeeshops verkocht wordt, maar de medicinale cannabis) niet door de zorgverzekeraar (meer) vergoed. De opiaten wel. Dat maakt het voor velen, die vaak al hoge kosten hebben door ziekte en/of beperking, financieel niet mogelijk om over te stappen. Ik zou zelf graag overstappen op medicinale cannabis, maar door de kosten is dit onmogelijk.
Zelf heb ik een nieuwe baan, waarbij ik daarnaast regelmatig networking doe.
Hier kom ik veel interessante mensen tegen. Waardoor ik een andere kijk gekregen heb op het leven. Het begint bij de oorsprong, wij worden in deze wereld ziek gemaakt.
Het begint al bij voeding ( vet, zoet, zout, veel te veel, E-nummers, fastfood, enz.)
Daarnaast is ook de lucht een groot probleem, hier bedoel ik mee de fijn stof die zich in de lucht bevind. (die ons immuunsysteem aantast). Ook water is niet meer het water van vroeger. (gezuiverd of gevitaliseert water zijn mogelijkheden). Ontzuren van je lichaam is ook iets waar we bij stil moeten staan. Beweeg voldoende, pak de fiets of loop eens wat meer, stop met roken. Hierbij wil ik alleen maar aangeven dat we zelf veel meer kunnen doen, om je lichaam niet te veel te belasten, vergiftigen.
Natuurlijk zijn er mensen die pech hebben door verschillende oorzaken, waar je natuurlijk niks aan kunt doen. Enge ziektes waar je niet op zit te wachten, zwaar en op de verkeerde plaats gewerkt, ongevallen enz. Toch zijn er veel mensen die daar wel wat aan kunnen doen, om straks niet afhankelijk te worden van die vele zware medicijnen. Waar je nogmaals niet altijd invloed op hebt, wil daarom ook niemand pijn doen.
Oplossingen zijn er, ik heb ze ontdekt en geloof er in.
Hoe kom je er van de medicijnen af?
Zelf heb ik medicijnen voor suikerziekte, hoge bloeddruk, en heel vaak hoofdpijn aan de kant kunnen leggen door 26 kg af te vallen. Dat zal niet altijd gemakkelijk en mogelijk zijn, maar ook daar zie ik nog een paar alternatieve oplossingen. Ook al is het maar om iets beter door het leven te gaan.
kijk rond, beweeg, en denk positief maar vooral doorzettingsvermogen spelen hier een grote rol.
Ik heb dit vorig jaar meegemaakt en ben door een hel gegaan, had vreselijke zenuw pijnen ivm mijn scoliose en 3 verzakte wervels. De huisarts schreef mij oxiconon en oxicodon voor. Toen de pijn wat erger werd werd er gezegd nog maar pillen erbij, op het laatst slikte ik er wel 8 per dag. Toen heb ik een zenuwblokkade gehad dmv een injectie in het ziekenhuis en godzijdank ging de pijn langzaam weg. Dus vroeg ik hoe dat te doen met die pillen, nou daar kreeg ik geen antwoord op. Ook niet bij de apotheek, dus heb ik zelf maar wat gedaan. Nou dat heb ik geweten, ik vind het schandalig dat je daarbij niet word geholpen. Heb daarna nog een gesprek met een neuroloog gehad en die sprak er schande van hoe het was gegaan. Die zei dat ik wel een maand nodig had om af te bouwen, je en deed dit ongeveer in een week. Ik wilde dit even kwijt, want ik word er nog steeds heel emo van als het weer ter sprake komt. En wat de gevolgen hadden kunnen zijn. Heb gelukkig een hele lieve man die me er door heeft door gesleept. Heb nu af en toe best wel eens pijn, maar dan neem ik een zetpil en smeer de plek in met speciale lotion. Nooit dat vergif meer in mijn lijf.