Registeren Inloggen

VIDEO: Meer mensen verslaafd aan zware pijnstillers

Het gebruik van zware, verslavende pijnstillers stijgt explosief. Van een kleine 600.000 gebruikers in 2008 naar bijna 1,2 miljoen in 2018. Een flink deel van hen zijn senioren. Waar komt deze stijging vandaan, wat zijn de gevolgen en wat valt hieraan te doen? Henk Roesink (75): “Ik ben een junk.”

Al 17 jaar kampt Henk Roesink met nek- en rugklachten en slikt daarvoor dagelijks tramadol, de zware pijnstiller die in Nederland het meest wordt voorgeschreven. Met veel pijn en moeite halveerde meneer Roesink zijn dosis van vier naar twee pillen van 50 milligram per dag. Maar hij wil er helemaal vanaf. En dat lukt hem niet zonder hulp. Meldpunt gaat met hem langs zijn apotheek om te zien hoe hij kan afbouwen en welke alternatieven er voor hem zijn.

1,2 miljoen recepten

In 2008 schrijven artsen nog een kleine 600.000 recepten uit voor tramadol, oxycodon en fentanyl. In 2019 staat de teller op 1,2 miljoen. Oxycodon, een opiaat, spant de kroon met 500.000 gebruikers.  Veel mensen hebben baat bij zware pijnbestrijding, zoals blijkt uit een enquête onder het MAX Opiniepanel. Maar de toename van het aantal gebruikers is alarmerend.

meer verslaving pijnstillers

Noodklok

Waar komt deze stijging vandaan? En hoe valt het tij te keren? Presentatrice Elles de Bruin gaat hierover in gesprek met Anke Lambooij van Instituut Verantwoord Medicijngebruik en huisarts Jos van Bemmel die al langer de noodklok luidt over bovenmatig gebruik van zware pijnstillers.

Voorkomen en genezen

Misschien slikt u ook regelmatig zware pijnstillers. Hoe voorkomt u dat u verslaafd raakt? U leest het hier. Eenmaal verslaafd aan pijnstillers is het moeilijk om af te kicken, maar het kan wel. Verslavingsarts Ralph van de Wijnckel legt in dit artikel uit hoe dit gaat.

 

Geef een reactie

Reactie

    Ik heb meer dan 25 jaar Tramadol, oxycointan, Lyrica, Fentanyl 50 ug pd, simmion (methadon), inwendig 3 ruggenmergstimulators laten plaatsen 1980, allemaal om van de pijn af te komen. 5 jaar geleden radicaal gestopt, was zwaar verslaafd had zelfs psychose van de medicatie. Nu na 40 jaar, 32 operaties verder,nu met cannabis eindelijk het ei van Columbus gevonden, kosten maandelijks 400 euro wel voor eigen rekening op recept, en waarom word dit nu niet vergoed door de zorgverzekering..Drama wat mijn is overkomen en een schande voor wie dit allemaal op zijn geweten heeft… En de kosten om het leefbaar te houden, ja daar draai ik allemaal zelf voor Groetjes Cees