VIDEO: Duizenden valdoden in huis
Jaarlijks overlijden circa 4000 senioren na een val in of om het huis en belanden ongeveer 100.000 ouderen na een val in het ziekenhuis. De verwachting is dat dit de komende 10 jaar met 40 procent stijgt. Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen we dit voorkomen.
Van de circa 1,5 miljoen 75-plussers woont 92 procent zelfstandig thuis, waarvan de helft alleen. Hierdoor stijgt het aantal valincidenten in en om het huis sterk. De 70-jarige sportjournalist Johan Derksen viel begin april van de trap toen hij ’s nachts naar de wc ging. De 77-jarige Emma Veldkamp vertelt in Meldpunt over haar gebroken heup, pols en gekneusd stuitje als gevolg van een val.
Vallen voorkomen
‘Ouderen lopen een groter risico om te vallen, maar gelukkig kunnen ze daar zelf wel wat aan doen’, zegt prof. dr. Nathalie van der Velde. Zij is hoogleraar ouderengeneeskunde en valpreventie van het Amsterdam UMC en vrijdag 3 mei te gast in Meldpunt.
Heupairbag
Valpreventie leidt tot een levendige markt met producten die langer thuis wonen moeten ondersteunen. Presentatrice Elles de Bruin probeert een heupairbag uit en hoopt op een zachte landing.
Vallen door veelgemaakte fout
In dit artikel zetten we op een rij wat u kunt doen om te voorkomen dat u valt. Leer een slimme techniek om op te staan, lees welke voeding bijdraagt aan het voorkomen van vallen en ontdek een veel gemaakte fout die zorgt dat u niet goed kunt zien waar u loopt.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
In de uitzending van hedenmorgen liet U een dame zien die overmatig veel valt met alle gevolgen van dien.
Verheugend is dat zij op een driewieler rondrijdt in plaats van een scootmobiel. Verder veel commentaar over alle aanpassingen in huis- met ook nog eens de opmerkingen erbij van prof.v.d.Velde over valpreventie. En dat er in de toekomst wel meer aanpassingen zullen volgen. Opmerkelijk dat deze professor de meest belangrijke factor hierbij niet noemt : namelijk bewegen en nog eens bewegen. De scootmobiel wordt bijna altijd voorgeschreven bij mobiliteits- en energieproblemen….Mij werd op medische indicatie ook zo’n ding voorgeschreven en wel een extra zwaar geveerd exemplaar. Ik weigerde: ik was er van overtuigd dat mijn beperkingen alleen maar zouden verergeren door stilzitten in zo’n ding. In plaats daarvan heb ik sinds ruim 3 jaar Easy-Go driewieler ( Van Raam) met trapondersteuning en, vanwege de energieklappen, een scootmobiel functie. Sinds die tijd heb ik er bijna 11000, -ja U leest het goed: elfduizend!!!!- kilometer op zitten. Ik wordt om de zoveel tijd gebeld door het Wmo-loket van de gemeente : of ik nog wel gebruik maak van het ” Vervoer op Maat” vervoer met een speciale taxi-indicatie. ( voor lokaal vervoer) Zij vragen of ik mijn pas nog wel nodig heb. Over Valys wordt minder moeilijk gedaan, want op- en neer naar Utrecht vanuit Oosterbeek op de fiets…..DAT is een beetje teveel gevraagd! Mijn goede vriendin, ook gedreigd met een rolstoel een aantal jaren geleden, rijdt samen met mij op de Easy- Rider- ( ook van Van Raam) ook een driewieler maar alleen met trapondersteuning. Ze is bijna 80 maar we doen onze eigen boodschappen, organiseren onze eigen uitjes per fiets. Dokters en therapeuten, bezoek ik met de fiets- geen eindeloze ergerlijke wacht tijden door op taxi’s te moeten wachten. En helemaal geweldig: de energieklappen komen bij mij niet meer voor, en vallen doen we ook niet
( meer). Er is bij mij tig jaren geleden reeds osteoporose geconstateerd- hoe ze ook hun best doen met verscheidene controles….zonder medicijnen voor die ziekte, is die niet meer verergerd. Spieren zijn een groot probleem, zo zijn de duizelingen, maar met de fiets verergeren die problemen ook nauwelijks. En er valt mee te leven en bewegen. Dus, zou U mevr. de professor erop willen wijzen, dat de beste valpreventie is, ervoor zorgen dat de spieren en botten door beweging goed onderhouden worden. diep doorademen in de buitenlucht i.p.v.achter de geraniums.. Hoe mooi de aanpassingen achter die geraniums er ook uit mogen zien. Door een zwaar ongeluk hoor ik tot de ” kreuken”, met een lijst beperkingen, maar door mijn Easy Go ben ik onafhankelijk en hoef nauwelijks een beroep te doen op vrienden en kennissen. En daar komt bij: als je nog 100 meter kunt strompelen, dan kun je ook op een driewieler gaan zitten met trapondersteuning in plaats van in een scootmobiel. In ieder geval gold dat voor mij. Daar komt bij dat er steeds meer een link wordt gelegd tussen dementie en gebrek aan bewegen…In hoeverre deze vreselijke ziekte voorkomen kan worden door bewegen i.p.v. zitten …moeilijk te bewijzen. Maar ik geloof daar zelf wel in. En fiets lekker rond.