Registeren Inloggen

Minister onderzoekt zaak teruggevorderd ABP-pensioengeld

Minister Wouter Koolmees (Sociale zaken en Werkgelegenheid) doet onderzoek naar hoe pensioenfonds ABP na een fout 3 miljoen euro aan te veel uitgekeerd pensioengeld terughaalt bij 700 gepensioneerden.

Overvallen

Volgens de minister verdient de manier waarop ABP duizenden euro’s per gepensioneerde terughaalt ‘niet de schoonheidsprijs’. Hij reageert dinsdag 5 maart op vragen van Pieter Omtzigt (CDA) in de Tweede Kamer, naar aanleiding van het nieuws in het tv-programma Meldpunt van MAX over deze kwestie. In de uitzending haalt MAX Ombudsman Rogier de Haan met gedupeerden verhaal bij ABP. Veel gepensioneerden voelen zich overvallen door de terughaalactie van hun pensioenfonds.

Wettelijk toegestaan

Koolmees toont ook begrip voor het besluit van ABP om te veel uitgekeerd pensioengeld terug te halen. ‘Als mensen ten onrechte geld hebben ontvangen, dan gaat dat ten koste van alle andere deelnemers van het pensioenfonds. Het is één pot met geld,’ aldus de minister. Toch duikt hij dieper in de vraag of ABP juist heeft gehandeld. ‘Het is de vraag of het wettelijk kan.’

Gepensioneerde niet fout

Net als hij dat eerder deed in Meldpunt vraagt CDA’er Omtzigt of ABP tot meer dan vier jaar aan pensioengeld mag terughalen. Zeker omdat mensen dit geld inmiddels hebben uitgegeven en hen volgens Omtzigt niks te verwijten valt. De fout is gemaakt door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Die leverde verkeerde inkomensgegevens aan het ABP.

Zekerheid

Omtzigt meent dat de hele operatie van ABP ‘knaagt aan de rechtszekerheid’. Hij vraagt zich af of gepensioneerden er rekening mee moeten houden dat hun pensioenfonds jaren geleden ontvangen geld kan terugeisen. ‘Gaan we straks soms ook nog geld terugvorderen bij nabestaanden van overleden gepensioneerden?’

Communiceren

Volgens Koolmees moest ABP beter communiceren. Nu krijgen gepensioneerden in februari een brief en begint het fonds twee weken later al met inhouding van honderden euro’s per maand op hun pensioen. Gepensioneerden krijgen daardoor geen tijd om zich op de inkomensval voor te bereiden. Ook bezwaar indienen kan niet meer. Koolmees: ‘Dat het hier verkeerd is gegaan, is helder.’

Excuses

Het ABP biedt inmiddels excuses aan voor deze handelswijze. Reeds ingehouden bedragen betaalt het fonds terug en de komende twee maanden houdt het fonds ook niks in. ABP overlegt nu met alle gepensioneerden over hoe zij het te veel ontvangen geld moeten terugbetalen. Aan terugbetaling van te veel ontvangen pensioengeld houdt het fonds vast.

Coulance

Minister Koolmees meldt in de Tweede Kamer dat hij wil overleggen met het ABP. Hij gaat vragen ‘om coulance te betrachten bij het terugvorderen van deze bedragen’. Nog onduidelijk is waar dat concreet toe gaat leiden voor de honderden gepensioneerden die nu nog elk duizenden euro’s moeten terugbetalen.

Meer

Bekijk de uitzending die de aanleiding is van het onderzoek van minister Koolmees op deze pagina. Wat het ABP precies heeft gedaan en waarom dit zo’n probleem is voor de gedupeerden leest u in dit artikel.

Moet u ook geld terugbetalen aan het ABP? Laat een bericht achter op ons forum.

Geef een reactie