Inbraak voorkomen tijdens uw vakantie? Lees deze tips
Het is niet leuk thuis komen als er tijdens uw vakantie is ingebroken. Als uw huis langere tijd onbewoond is, kunt u maatregelen nemen om te voorkomen dat inbrekers uw huis uitkiezen.
Inbraak veelvoorkomend probleem
Het aantal woninginbraken zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in de afgelopen 10 jaar met 75 procent gedaald tot 23.500. Toch doet u er nog steeds goed aan om preventieve maatregelen te nemen. Zeker wanneer u langere tijd van huis bent of op vakantie gaat. Want thuiskomen in een overhoop gehaald huis, is geen pretje.
Zorg voor goede sloten
De eerste tip ligt om inbraak te voorkomen ligt nogal voor de hand: sluit alle deuren en ramen voor uw vertrek naar uw vakantiebestemming. Daarnaast is het belangrijk dat u goede sloten heeft om te voorkomen dat uw voor- en achterdeuren snel open te breken zijn. De politie raadt aan om goedgekeurde sloten met bijbehorend bouwbeslag in uw deuren en ramen te installeren en deze consequent te gebruiken. Kies voor beslag met een voorziening die ook tegen cilindertrekken bestand is. Deze herkent u aan het SKG keurmerk. Inbrekers kunnen anders met een tang de cilinder van het deurslot afbreken en eruit trekken. Vervolgens is de deur zó te openen.
Geef een bewoonde indruk
Naast goede sloten is het ook belangrijk om een bewoonde indruk te geven. Dit verkleint de kans op inbraak. Om deze indruk te wekken kunt u een aantal dingen doen. We zetten ze hieronder op een rij:
- Gebruik tijdschakelaars voor een aantal lampen in huis en laat de lampen niet allemaal tegelijk aan- en uitgaan voor een realistisch effect. Tegenwoordig zijn er ook ‘slimme lampen’, die u met behulp van een app aanstuurt. Op deze manier heeft u het instelschema helemaal in de hand.
- Laat schone vaat staan zodat het lijkt of u er nog mee bezig bent of zet bijvoorbeeld een koffiekopje op de salontafel. Schuif ook niet alle stoelen aan.
- Laat post niet opstapelen, maar laat dit als het mogelijk is regelmatig van de mat of uit de brievenbus halen. Laat de post vervolgens niet in het zicht op stapeltjes leggen, dit valt inbrekers namelijk meteen op. Is het niet mogelijk om de post te laten weghalen, zorg er dan voor dat het uit het zicht is als inbrekers naar binnen proberen te kijken. U kunt ook tijdelijk uw krant of tijdschrift opzeggen of een NEE/ NEE sticker op uw brievenbus plakken.
- Leg een open boek of tijdschrift op de kop in het zicht neer, zodat het lijkt of u elk moment verder gaat lezen.
- Staat er normaal een auto voor uw deur? Misschien willen de buren hun auto wel voor uw huis zetten, zodat uw huis gewoon bewoond lijkt.
Zo weten inbrekers of u thuis komt
Inbrekers gebruiken zelf echter ook allerlei trucjes om te achterhalen of u wel of niet op vakantie bent. Met een stukje plastic in het slot kunnen inbrekers bijvoorbeeld achterhalen of bewoners al enkele dagen van huis zijn. Laat daarom als dat mogelijk is regelmatig uw voordeur door een bekende checken op stukjes plastic.
Ook kan het voorkomen dat inbrekers takjes onder de deurmat leggen om te kijken of iemand hierop is gaan staan.
Bied geen gelegenheid
- Zet kliko’s, ladders en andere zaken die inbrekers als hulpmiddel bij het beklimmen van uw woning kunnen gebruiken in een afgesloten ruimte.
- Verstop geen sleutels onder de deurmat, bloempot of op andere ‘geheime plekken’, want daar kijken inbrekers als eerst.
- Laat nooit de sleutel aan de binnenkant van het slot zitten. Inbrekers kunnen anders een gaatje boren onder het slot van een deur of raam en zo met een stukje ijzerdraad eenvoudig de sleutel omdraaien.
- Zorg dat inbrekers de voordeur niet kunnen openen via de brievenbus doordat de deur niet op slot zit. Met behulp van bijvoorbeeld een kleerhanger slagen zij er anders simpel in het slot via de brievenbus open te trekken. U kunt eventueel ook een kap over uw brievenbus plaatsen, zodat niemand via de brievenbus binnen kan komen.
Preventie
- Woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) hebben tot 90 procent minder kans op een geslaagde inbraak. Een PKVW-erkend bedrijf kan u hierbij helpen.
- Leg kostbaarheden uit het zicht of beter nog, bewaar ze achter slot en grendel. Inbrekers nemen vaak lang de tijd om grondig te zoeken als zij weten dat u op vakantie bent. Plaats onvervangbare zaken dus in een kluis of breng ze tijdelijk elders onder, bijvoorbeeld bij familie.
- Regelmatig vindt de politie gestolen waar terug, waarvan ze niet kunnen achterhalen van wie dit is. Registreer daarom de kenmerken van uw waardevolle bezittingen op de registratiekaart en bewaar deze goed. Geregistreerde eigendommen leveren ook meer sporen op naar inbrekers. Meerdere inbraken kunnen bijvoorbeeld aan dezelfde dader gekoppeld worden en daders kunnen langere straffen krijgen.
- Heeft u een tuin met tuindeur? Doe ook deze goed op slot en zorg voor verlichting in de tuin.
- Een lamp met een bewegingssensor zorgt voor een plotselinge zee van licht aan de donkere kant van uw huis en schrikt inbrekers af.
- Als u een schuifpui heeft: bij sommige ervan kunt u een balk aan de binnenkant tussen de deurpost en de schuifpui leggen. Dan kan de pui van buitenaf niet open geschoven worden.
- Plaats anti-inbraakstrips, zodat koevoeten van inbrekers niets uithalen.
- Maak gebruik van een alarmsysteem. De aanwezigheid hiervan, bijvoorbeeld kenbaar gemaakt door een sticker op het raam, schrikt inbrekers vaak af.
- Doet u uw lamellen of gordijnen normaal dicht bij het slapengaan, verander dat dan een paar weken voordat u op vakantie gaat. Laat ze half open, zodat er overdag en ’s avonds wel naar binnen gekeken kan worden, maar er geen zicht is op de gehele kamer.
- Wees voorzichtig wat u op sociale media plaatst. Inbrekers lezen ook berichten op Facebook en Twitter. Zet daar dus geen informatie dat, en hoe lang, u op vakantie bent.
- Vraag buren tenslotte om alert te zijn tijdens uw afwezigheid.
Veilig wonen scan en training
Sommige gemeenten nemen deel aan het project Veilig Wonen Scan. Is dat bij uw gemeente het geval, dan kunt u een gratis scan aanvragen, waarbij uw woning op veiligheid wordt gecontroleerd. Deze scan wordt uitgevoerd door een onafhankelijk adviseur het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Informeer bij uw gemeente als u hier interesse in heeft.
Via de website van het CVV kunt u daarnaast een digitale training doen, waarbij u vragen en antwoorden krijgt over inbraken, babbeltrucs, een overval of brand.
Toch ingebroken?
Is er toch ingebroken? Bel, als u vermoedt dat de daders nog in de buurt zijn, direct 112. Wilt u aangifte doen, dan kunt u bellen naar 0900-8844. Dan komt de politie bij u thuis kijken of er sporen zijn achtergebleven die kunnen leiden naar een dader. Ruim daarom de schade niet direct op en wacht tot u de politie gesproken heeft. Blokkeer gestolen bankpassen en simkaarten van gestolen telefoons. De politie kan pas tot opsporing van een dader overgaan als uw aangifte binnen is. En uw verzekering heeft een aangifte nodig om de schade te vergoeden. Als het nodig is, voert de politie een buurtonderzoek uit. Als er sporen en aanwijzingen zijn, worden deze onderzocht. Misschien is er een serie-inbreker aan het werk in uw buurt of leiden de sporen naar een bekende van de politie.
(Bron: Politie, CBS, ANWB, Independer. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Helaas mis ik nog een belangrijke tip. Vertel op je sociale media niet dat je op vakantie gaat en plaats foto’s pas als je weer thuis bent.
Er zijn nu deurbellen met een beweegbare camara te koop bij de mediamarkt en bcc en blokker dan moet je 3 camara’s nemen en bevestigen tegen schuur en tegen de muur van de achterhuis waar de deur van de tuin en 1 tegen de voorkant van je huis .