Wat als ik mijn energielabel niet vertrouw?
De komende jaren moeten duizenden huurwoningen worden verduurzaamd om een zuinig energielabel te krijgen. Huurders die een nieuw label krijgen, hebben er regelmatig vragen of bedenkingen bij. Wat kan u eigenlijk doen als u twijfelt over zo’n label? Energieadviseur Hugo Breuers en de Woonbond geven uitleg.
Wat is een energielabel?
Een energielabel kan u zien als een keurmerk voor woningen, opgesteld door verschillende Europese technische richtlijnen toe te passen. G is de meest onzuinige categorie, A++++ de meest zuinige categorie. Het label is in principe 10 jaar geldig. Weet u niet welk label uw huurwoning heeft? Dat kunt u hier opzoeken.
Is zo’n label verplicht?
Voor de meeste woningen en utiliteitsgebouwen (zoals kantoren, scholen of ziekenhuizen) is zo’n label verplicht. Bij verhuur of verkoop van een woning zonder energielabel kan een boete worden opgelegd door de Inspectie ILT. Voor meer uitleg kunt u hier terecht.
Wat kost een energielabel? Wat doet een energieadviseur?
Er zijn in ons land 2.652 zogenoemde energieadviseurs die zulke labels mogen uitgeven. De kosten daarvan liggen gemiddeld op 150 euro voor een eengezinswoning. Een energieadviseur moet vakbekwaam zijn. Dat houdt in dat de opsteller van het energielabel jaarlijks een toets doet. Dat is nodig want de technische regels rondom dit proces veranderen razendsnel. Zoekt u een vakbekwaam energieadviseur om een energielabel op te stellen? Dat kan u in dit register vinden.
Waar kijkt een energieadviseur naar? Wat is de werkwijze?
Een energieadviseur heeft ongeveer 1 uur nodig om een huis te bemeten. De gegevens, bijvoorbeeld de afmetingen van het huis, het type cv-installatie, muurisolatie, dakbedekking, zonnepanelen enzovoorts worden in een computersysteem ingevoerd, en software rekent vervolgens het energielabel uit. Energieadviseurs werken daarbij met uniforme softwareprogramma’s. Er zijn 3 gecontroleerde softwareprogramma’s op de markt in gebruik hiervoor.
Heeft energielabel invloed op de huurprijs?
Als huiseigenaren of verhuurders verduurzamen, dan kunnen woningen een hoger energielabel krijgen. Dat kan zich vertalen in een hogere huur. Maar dat kan niet zomaar: een huurverhoging is aan allerlei regels gebonden. Een overzicht daarvan leest u hier. Lees ook dit artikel over het verschil in invloed van deze labels op de huurprijzen in de vrije en sociale sector.
Hoe transparant is zo’n label eigenlijk?
De emoties lopen weleens hoog op bij het opstellen van een energielabel, constateert Hugo Breuers, bestuurslid van de beroepsvereniging FedEC. Bewoners zien dat het gevolgen kan hebben voor hun portemonnee. Breuers is zelf energieadviseur en heeft honderden labels afgegeven. Hij is er een groot voorstander van om deze labels transparanter te maken. “We zijn er een tijd lang niet open genoeg in geweest,” zegt Breuers. Hij roept de leden van de FeDEC op bewoners een heldere uitleg te geven bij de vaststelling van hun energielabel.
Verduurzamingsbeleid bij huurhuizen: meer zuinige labels
De overheid wil dat alle huurwoningen worden verduurzaamd: in 2028 moeten alle onzuinige labels van E, D , F worden verhoogd naar zuinige labels. Het gaat landelijk om 3,5 miljoen huurwoningen, zo’n 2,2 miljoen woningen zijn in bezit bij coöperaties. Dat is een grote operatie.
Klopt mijn energielabel? Hoe betrouwbaar is het?
Duizenden huurders krijgen daardoor te maken met een nieuw label, dat door de veranderde regelgeving soms hoger of lager kan uitvallen. Maar regelmatig blijft een huurder zitten met het ongemakkelijke gevoel dat het nieuwe label niet klopt. Bij Meldpunt kwamen tientallen van zulke verhalen binnen. In de uitzending van 24 november 2023 wordt stilgestaan bij de twijfels van José Schadé-van der Linde uit IJmuiden.
“Mijn energielabel is B, maar dat kan niet kloppen,” zegt José. “Het tocht in mijn huis, de kozijnen zijn niet goed geïsoleerd.” Meldpunt laat een energieadviseur kijken naar haar woning. Uit de bouwtekeningen blijkt dat haar woning weldegelijk energielabel B is, ondanks haar klachten. “Een energielabel zegt weinig over de technische staat van onderhoud,” merkt Breuers op.
Wat geeft dat label aan? Kwaliteit van de woning of indicatie van het energieverbruik?
Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker energie bij de Woonbond ziet vaak misverstanden hierover bij consumenten. “De kwaliteit van de uitvoering van de woning wordt niet gemeten,” zegt Van Perlo. “Het energielabel biedt een indicatie van het energieverbruik, maar geen garantie.” Van Perlo roept de verhuurders op klachten van huurders serieus te nemen en op te pakken. “Je kan je als verhuurder niet verschuilen achter een label.”
Wat kan huurder vragen aan de verhuurder?
Hugo Breuers adviseert: “Lees eerst het energielabel goed door: Het is de totaalsom van allerlei technische aspecten van de woning. Wat staat erin over het dak? Wat staat erin over de gevel? Of de CV ketel? Vraag ook aan de verhuurder hoe het label tot stand is gekomen, en welke bouwtekeningen daarbij gebruikt zijn. Daar moet openheid over worden gegeven.”
Klachtenregelingen
Blijft u daarna toch met een klacht zitten? Dien de klacht dan in bij de opsteller van het energielabel. De naam van de desbetreffende energieadviseur kan u op dat label zelf vinden. Hierbij moet u wel met meetgegevens of andere bewijzen komen. Breuers: “Sommige klagers sturen een foto van zichzelf op de bank met een jas aan, als bewijs dat hun energielabel niet klopt. Maar dat soort klachten maakt geen kans.”
Mocht de klacht nog niet zijn opgelost, dan kan u een klacht over het bedrijf waar de energieadviseur werkt opstellen, en voorleggen aan de certificerende instelling, zoals KIWA of SKG-IKOB. Mocht het meningsverschil blijven bestaan dan kunnen huurders naar de huurderscommissie. Meer informatie daarover kan u vinden op de website van de woonbond.
(Foto: ANP)
Verschil in invloed energielabels op huurprijzen in vrije en sociale sector
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
[…] Er zijn namelijk 5 verschillende energielabels A. Ze zou graag opnieuw haar woning laten inspecteren op energiezuinigheid, maar vindt geen bedrijf dat bij haar […]
[…] enz. worden in een computersysteem ingevoerd. Software rekent vervolgens het energielabel uit. NB: lees ook dit artikel, dat gaat over de situatie van energielabels voor huurders en waarin de werkwijze van de energieadviseur ook aan de orde […]
Zojuist uw artikel gelezen en er staat dat volgens Suzanne Hoogers een hybride warmtepomp best wel geïnstalleerd kan worden in een nog niet helemaal geïsoleerd huis. En daarmee kun je gelijk al 60% op je gasrekening besparen.”
Natuurlijk kan dat, maar of dat slim is is nog maar de vraag mijnsinziens!?
Je krijgt geen cent terug van wat je investeert als de plannen van de tweede kamer doorgaan v.w.b. salderen. (de eerste kamer moet hier nog wel over beslissen). Ik persoonlijk zou dat eerst maar even afwachten.
Een warmtepomp verbruikt ca. 2500 kWh extra op jaarbasis, en dat is ca. 1000 euro zonder salderen. Daar moet ook nog eens 40% van de huidige gaskosten bij opgeteld worden.
De vraag die dan relevant is: Is het dan nog rendabel om de kosten van de warmtepomp (incl. subsidie) van ca. 6500 euro hiermee terug te verdienen in 15 à 20 jaar (levensduur warmtepomp) …………. ik denk het niet!
Maar wel een rede om rekening mee te houden, en het vermelden hier meer dan waard. Toch?