Warmtepomp wordt steeds populairder, ook in bestaande bouw, productie opgeschaald
De warmtepomp is aan een flinke opmars bezig. De Vereniging Warmtepompen voorspelt in totaal 170.000 plaatsingen in Nederland in 2023. Op dit moment, 8 maanden ver in het jaar, zitten we al op een aantal van 110.000 stuks, hetgeen evenveel is als in heel 2022. Opvallend in de cijfers: aan het eind van het jaar zijn er naar schatting 120.000 exemplaren in bestaande woningen geïnstalleerd.
Hybride warmtepomp is koploper
De hybride warmtepomp, die in combinatie met een cv-ketel werkt, is de absolute koploper. Voorzitter Doeke Terpstra van Techniek Nederland ziet een grote toename in installaties sinds de oorlog in Oekraïne, toen de gasprijzen omhoogschoten. “En de subsidie die de overheid geeft op de aanschaf van een warmtepomp helpt natuurlijk ook.” De hybride warmtepomp is bijzonder geschikt voor de bestaande bouw. De besparing bedraagt ongeveer 60 procent op het gasverbruik berekent Milieu Centraal.
Subsidie voor warmtepomp
Terpstra doelt op de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Daarmee kunt u subsidie krijgen voor energiebesparende en duurzame maatregelen in uw woning of bedrijfspand. De (hybride) warmtepomp valt daar ook onder. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen, terwijl het subsidiebedrag ergens tussen de 500 en 2.500 euro ligt. Voor 2023 is 350 miljoen euro beschikbaar gemaakt. De regeling loopt tot 2030. Aanvragen is altijd mogelijk tot 24 maanden na de plaatsing van de warmtepomp.
Nieuwbouw blijft wat achter in het succesverhaal
Nieuwbouw blijft om diverse redenen wat achter in het succesverhaal, dat is aangeslingerd door de verduurzaming van energie. De stikstofcrisis kan bijvoorbeeld uitdraaien op minder nieuwbouw en dientengevolge ook minder plaatsingen van warmtepompen. In deze sector gaat het niet zozeer om plaatsing van hybride warmtepompen maar de all-electric variant, waar gas geen rol meer in speelt. Bovengenoemde subsidieregeling (ISDE) geldt overigens niet voor nieuwbouw, waar de warmtepomp min of meer standaard wordt ingebouwd tegenwoordig.
Komt die prognose van 170.000 plaatsingen ook echt uit?
De vraag is of die prognose van brancheorganisatie Vereniging Warmtepompen van 170.000 geplaatste warmtepompen aan het einde van 2023 daadwerkelijk ook bewerkstelligd zal zijn. Behalve het gesignaleerde probleem van de stikstofcrisis, is het ook nog niet geheel bekend wat het effect zal zijn van het voor dit jaar ingestelde prijsplafond voor energie. Daarnaast hebben de oplopende renten ook invloed, maar onbekend is nog hoeveel.
Hoe zit het met de levertijden voor warmtepompen?
De levertijden worden weer wat korter, dus dat scheelt. Maar een levertijd van 3 maanden aanhouden is niet onredelijk. In de voorbije periode stonden leveringen onder druk vanwege lockdowns in producerende landen in Azië plus het wereldwijde tekort aan microchips. Vooral na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de daaruit volgende energiecrisis gingen vraag en wachttijden fors omhoog.
Ook schalen fabrikanten in Nederland de productie stevig op, meldt vakblad en website Installatie. In de laatste week van augustus 2023 opent grote speler op de markt Remeha een nieuwe fabriek in Apeldoorn.
Zijn er wel voldoende monteurs voorhanden?
Voor 2026 is de ambitie om 200.000 hybride modellen te plaatsen in de bestaande bouw. Die wens komt voort uit de wettelijke verplichting om vanaf 2026 bij een noodzakelijke vervanging van een cv-ketel verplicht een hybride warmtepomp te plaatsen. Maar kan de technieksector dit wel aan?
Want zijn er wel voldoende monteurs om deze ambitieuze klus te klaren? Op dit moment is men bezig duizenden warmtepompmonteurs op te leiden, actieve cv-monteurs én zij-instromers. Het is nu mogelijk het MBO-deelcertificaat Installeren en in bedrijf stellen van hybride warmtepompen te behalen. Dat kan al binnen 6 maanden (of 420 lesuren). “Dat is een grote uitdaging, maar we gaan het redden,” zegt Terpstra. Meldpunt heeft al eens een pleidooi voor zij-instromers in de techniek gehouden.
(Bron: Vereniging Warmtepompen, Techniek Nederland, Installatie, Milieu Centraal, archief. Foto: ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
[…] Source […]
De prijs staat er niet bij ??? Juist DAT geeft vaak de doorslag t.a.v. de koop , met name voor de gewone burger , met een modaal inkomen !!
Belangrijkste staat er niet in: PRIJS!!
[…] stapsgewijs gaan we het gasverbruik afbouwen. Een grote stap die we hierin maken is dat in 2026 een all-electric of hybride warmtepomp de norm wordt waarmee wij onze huizen verwarmen. En door klimaatverandering zullen de temperaturen […]