Registeren Inloggen

Valgevaar door trapliften aan de verkeerde kant van de trap

De loopruimte op trappen wordt soms te smal na het plaatsen van een traplift aan de muurzijde van de trap. Wie de trap wel lopend gebruikt, heeft hierdoor een groter risico te vallen. Het onveilig plaatsen van een traplift is in strijd met de bouwregels. Wil van Emden valt van de trap, en krijgt zelfs dan nog geen gehoor bij de gemeente.

Gevaarlijke situatie

Naar schatting tachtig procent van de trapliften in Nederland wordt aan de muurzijde van de trap geplaatst. De rail van de lift loopt dan via de buitenbocht van de trap langs de muurzijde. Omdat daarover de trapliftstoel omhoog en omlaag moet, wordt vaak de leuning verwijderd. Lopende trapgebruikers kunnen niet anders dan alleen het smalle deel van de traptreden gebruiken en missen hierbij de leuning. Dat leidt tot gevaarlijke situaties en is volgens bouwadviesbureaus in strijd met het Bouwbesluit en de Woningwet. Meldpunt deed hierover een oproep en ontving van kijkers tientallen meldingen.

Klacht over onveiligheid

“Ik voel me volstrekt niet serieus genomen, bijna beledigd.” Co Dooms uit Ruurlo krijgt in 2021 een traplift van de gemeente, omdat hij uitgezaaide kanker heeft en steeds moeilijker kan lopen. Maar de traplift wordt aan de buitenkant van de trap geïnstalleerd. Het gevolg: Er blijft alleen de steile binnenkant van de trap over om gebruik van te maken. Dooms klaagt over onveiligheid, maar dat levert niets op.

Gemeente wil traplift niet verplaatsen

De familie Pijl in Ridderkerk heeft een traplift aan de buitenkant van de trap gekregen, waardoor trappenlopen een gevaarlijke onderneming wordt. Ook de trapleuning is bij de installatie van de traplift weggehaald. De familie vraagt om een verplaatsing van de traplift naar de spilzijde, maar dat kan volgens de gemeente niet.

Overtreding van voorschriften

Meldpunt vraagt in januari bouwexpert Nico Scholten van het Expertisecentrum Regelgeving Bouw om naar de trap van familie Pijl te kijken. Hij constateert dat de trap niet meer voldoet aan wettelijke minimum voorschriften. Door de traplift blijft er te weinig ruimte over voor een vluchtroute en is de aantrede van de trap te klein geworden. Dit zijn overtredingen van het zogenoemde Bouwbesluit, waar alle woningen in ons land aan moeten voldoen.

Tientallen reacties

De gemeente Ridderkerk gaat na de meting van Scholten overstag en verplaatst de traplift alsnog naar de spilkant. Na de televisie-uitzending hierover komen tientallen meldingen binnen van mensen die binnen de WMO een traplift hebben gekregen die aan de muurzijde is geïnstalleerd. Gebruikers klagen over onveiligheid, en soms doen zich ongelukken voor.

Gevallen

Bijvoorbeeld bij de familie Van Emden uit Rotterdam. Mevrouw Van Emden heeft hartfalen en krijgt ook een traplift aan de buitenkant. Haar man is mantelzorger en maakt gebruik van de trap. Maar die is erg nauw geworden door de voorziening van zijn vrouw. Op 17 december 2021 komt Wil van Emden ten val op de trap, scheurt zijn beenspieren en moet maandenlang revalideren.

Onveilig

Hij vraagt na het ongeval om verplaatsing van de traplift maar de gemeente wijst dat af. ‘De traplift is veilig’, is het antwoord. Bouwexpert Nico Scholten neemt op ons verzoek de afmetingen van de trap op. Hij constateert meerdere overtredingen van het Bouwbesluit en noemt de trap van de familie Van Emden ‘apert onveilig’. Te kleine treden, de trapleuning is weggehaald en er is te weinig ruimte om te vluchten bij een calamiteit. De leverancier van de traplift, Otolift, is het hier niet mee eens. Het bedrijf vindt dat de traplift wel aan het Bouwbesluit voldoet, en dat er wel genoeg ruimte is om langs de lift te kunnen lopen. Volgens de woordvoerder heeft Nico Scholten verkeerd gemeten.

Wie controleert de praktijk?

Aldo de Jong is bouwkundig adviseur van adviesbedrijf Goed Gebouw. Volgens hem laten deze zaken zien dat er een gebrek is aan toezicht. ‘Een traplift is een aanpassing aan een woning’. Trapliften worden technisch gekeurd, maar er wordt  vervolgens niet gekeken hoe een traplift in de praktijk de situatie in huis verandert.

De goedkoopste oplossing

Onze presentator Elles de Bruin bezoekt de belangrijkste leverancier van trapliften in ons land, Koninklijke Otolift. Commercieel directeur Jeroen Wolf legt uit dat in 9 van de 10 keer wordt gekozen voor een plaatsing aan de muurkant. De leverancier is namelijk gebonden aan een contract met de gemeente. De muurkant is 15 procent voordeliger dan een traplift aan de spilzijde. Het is de “goedkoopste, adequate oplossing”. Als een traplift niet geplaatst kan worden volgens alle normen, dan gaan we dat ook niet doen, verzekert Wolf.

Gemeente erkent fout

De traplift van Co Dooms is van een andere leverancier: Handicare Trapliften. De gemeente Berkelland heeft na de meting van Nico Schoten laten weten dat deze inderdaad niet aan het Bouwbesluit voldoet. “We vinden het vervelend dat deze situatie mijnheer Dooms tijd en energie heeft gekost, dat had zeker niet gemoeten,” reageert de gemeente. Handicare schrijft in samenspraak met de klant tot een oplossing te zijn gekomen. Op 6 mei zal de traplift kosteloos verplaatst worden van de muur- naar de spilzijde.

Kuiken stelt Kamervragen

PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken gaat Kamervragen stellen over dit onderwerp. Ze zegt: “de keuze voor een goedkopere, maar onveilige traplift is niet acceptabel en gaat tegen het Bouwbesluit in. Dit is extra schrijnend omdat het ook de gemeente is die toezicht moet houden op het Bouwbesluit. Het is belangrijk dat er snel een beter beeld komt hoe groot dit probleem is.”

Geef een reactie

Reacties (7)

    Ik zou als mantelzorger dan zelf die traplift ook gebruiken. Want wat als het niet anders kan? Onze trap loopt in een halve spiraal naar boven, dus een traplift zou echt alleen maar aan de muurkant kunnen.
    Het zou toch triest zijn als je moet gaan verhuizen omdat een traplift niet mag.

    Door reuma kan ik geen trap meer lopen. Ik was op het moment dat de traplift werd geplaatst 40 jaar en mijn vriend 46. Mijn vriend is ons huis nog aan het verbouwen, ook boven moet nog veel gebeuren.
    Omdat ik zeker weet dat het niet goed af gaat lopen als mijn vriend zich zo’n dertig à veertig jaar lang langs een traplift aan de buitenzijde moet wurmen, wist ik zeker dat alleen een lift aan de spil kant een goed idee was.
    De gemeente dacht daar anders over! Het maakt hen niet uit dat de trap niet meer bruikbaar is voor anderen, moest hij de lift ook maar gebruiken.
    Maar het duurt wel anderhalve minuut met de lift terwijl hij er in tien tellen op of af loopt.
    Uiteindelijk heb ik er voor gekozen om het verschil tussen een lift aan de buitenkant en een lift aan de spil kant zelf bij te leggen.
    Wij hebben niet veel te besteden en dit geld was bedoeld voor de verbouwing. Toch ben ik erg blij dat we het gedaan hebben, zeker na het zien van jullie uitzending!

    Wij hebben ook het probleem van een onveilig geplaatste traplift, bestemd voor mijn vrouw (85 jaar) die oa de ziekte van Ménière heeft en spierreuma. Ik zelf heb kanker uitgezaait in mijn hele lichaam. Ondanks mijn ziekte doe ik de hele huishouding, poetsen,was koken etc. Mijn verzoek aan WMO van de gemeente Maastricht wil ondanks dit alles de traplift niet laten verplaatsen. Mijn vrouw is erg bang dat ik op de trap zal uitglijden. Ze heeft er slapeloze nachten door. Daarom heeft ze afgelopen dinsdag WMO gemaild de traplift te laten verwijderen. Ik weet nu niet hoe het verder moet met haar.

    Ook wij hebben via de WMO een traplift gekregen in februari 2019 met de lift rechts over het brede gedeelte van de trap. Onze trap heeft 2 bochten en geen LEUNINGEN MEER.
    Ik heb gelijk aan de monteur van Otolift gevraagd of dat niet anders had gekund.
    Ja hoor, maar dat mag niet van de gemeente LEUDAL het moet zo goedkoop mogelijk.
    Er word niet gekeken naar veiligheid, van de mede bewoners en mantelzorger.

    Ik werk als thuishulp en kom de situatie dat de traplift aan de verkeerde kant zit steeds vaker tegen. Met als gevolg dat de trap een gevaar word voor anderen. Niet alleen voor partners (waarvan al iemand van de trap gevallen is en nu zelf de traplift wel moet gebruiken) maar ook alle hulp zoals verpleegkundige en huishoudelijke.
    Het is soms echt een puzzel om met stofzuiger of emmer een trap op en af te komen!

    Ook ik heb een traplift van Handicare aan de muurkant, via de Wmo van de gemeente Montferland. Ook ik heb vooraf gevraagd of hij niet aan de andere kant kon komen. Nee dat kon niet. De leuning moest eraf. Aangezien ik niet dagelijks mijn traplift hoeft te gebruiken, heb ik gezegd dat ik de breedte van de treden te smal vind om te lopen en dat ik altijd de leuning vast hield. Ik moest maar de buis waarop de traplift ‘loopt’ vast houden. Ik heb de traplift sinds mei 2018, maar heb nog nooit iemand gezien voor onderhoud. Toen ik de gemeente hierover belde, kreeg ik te horen, dat ik daarvoor zelf maar Handicare moest bellen. Niemand neemt verantwoordelijkheid als er iets mis gaat. Mijn oudste dochter durft bij mij de trap haast niet op. En de suggestie hieronder dat: de mantelzorger ook maar de traplift moet gebruiken, slaat nergens op. Met de benenwagen ben je veeeel sneller boven of beneden.

      Goedemorgen meneer of mevrouw,
      We vinden het erg vervelend om te horen dat u niet tevreden bent met onze service. Klanttevredenheid is voor ons namelijk zeer belangrijk. Graag zouden wij met u hierover contact opnemen. Zou u met ons contact kunnen opnemen via traplift@handicare.com, dan zullen wij z.s.m. contact met u opnemen en doen wij ons best om een passende oplossing te vinden.
      Vriendelijke groeten,
      Handicare trapliften