Registeren Inloggen

Uw woning of een kamer aan iemand onderverhuren: mag dat zomaar?

Wanneer u enige tijd van huis bent kan het onderverhuren van uw woning verleidelijk zijn. Of als u simpelweg een ruimte over heeft. Maar wat zijn eigenlijk de regels rondom onderverhuur?

Huis of kamer te huur aanbieden?

Onderverhuur is van alle tijden, maar zeker nu de woningnood hoog is lijkt dit een reële optie. Velen kunnen het dan ook zien als een win-win situatie. Een woning- of kamerzoekende heeft onderdak, en u verdient een extra zakcentje. Of u bent geen geld kwijt aan woonlasten, wanneer u bijvoorbeeld op reis bent. Klinkt ideaal, maar er zitten toch wat meer haken en ogen aan het fenomeen dan dat u misschien denkt.

Wat zijn de regels rondom onderverhuur?

Er zijn namelijk regels verbonden aan het onderverhuren van woningen. En die zijn strenger dan u wellicht verwacht. Zo is op de website van de Rijksoverheid te lezen dat u nooit uw gehele woning mag onderverhuren. Wel mag u onder voorwaarden een deel van uw woning onderverhuren. De voorwaarden zijn als volgt:

  • Uw verhuurder moet hier toestemming voor geven of er staat geen nadrukkelijk verbod op onderverhuur in de huurovereenkomst.
  • De hoofdhuurder (u) moet zelf ook in de woning wonen.

Voldoet u hier niet aan? Dan is er sprake van illegale onderverhuur en dat kunt u beter vermijden.

Consequenties illegale onderverhuur

Wanneer u zich bezighoudt met illegale onderverhuur handelt u in strijd met de huurovereenkomst en de wet. Wanneer uw verhuurder hierachter komt, staat deze in zijn recht om u uit de woning te zetten. En in sommige gevallen kan het zelfs voorkomen dat u een schadevergoeding moet betalen. Naast het risico dat u loopt met uw verhuurder, kunt u ook in conflict raken met uw onderhuurder. Wanneer deze bijvoorbeeld weigert de woning te verlaten, heeft u een groot probleem. Dat zult u dan zelf of eventueel met hulp van de politie moeten oplossen.

Wat zijn de rechten van een onderhuurder?

Opvallend is dat de onderhuurder, indien u de gehele woning (illegaal) onderverhuurd heeft, de nieuwe hoofdhuurder mag worden. In Nederland is er namelijk onderhuurbescherming, en is onderhuren niet strafbaar. Als u echter illegaal een kamer onderverhuurt, dan zullen u en de onderhuurder de woning moeten verlaten wanneer de hoofdverhuurder lucht krijgt van uw praktijken. Kamerhuurders hebben namelijk geen onderhuurderbescherming.

Hospitaverhuur terug van nooit echt weggeweest: zo werkt het

(Bron: Juridisch Loket, Rijksoverheid, JuridischAdvies.nl, HuurrechtJuristen.nl, EenVandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie