Uw huis duurzamer maken, is dat slim?
De overheid wil dat we een beetje vaart maken met het verduurzamen van ons huis. Anders halen we de doelstellingen van het Klimaatakkoord 2050 misschien niet. Maar voor de meeste huizenbezitters is het misschien toch beter om daar nog even mee te wachten. Dat stelt een belangrijk adviesorgaan van diezelfde overheid. Hoe zit dat?
Klimaatneutraal
Misschien heeft u er de laatste tijd niet meer zo aan gedacht. Maar er staat ons, naast het overwinnen van corona, nog een andere grote uitdaging te wachten. Namelijk: het Klimaatakkoord. In 2050 moeten zoveel mogelijk Nederlandse woningen klimaatneutraal zijn, is de ambitieuze afspraak. Maar wat betekent dat voor de huiseigenaren van nu? En zijn de huidige subsidies eigenlijk wel voldoende? Verdient u die investering een beetje terug door lagere energielasten?
Draagvlak
Dit zijn vragen waar Frans Schilder ook mee rondloopt. Hij besluit het uit te zoeken voor zijn eigen koophuis, een doorsnee rijtjeshuis waar qua duurzaamheid nog wel winst te behalen valt. De uitkomst valt hem niet mee. De winst van de lagere energielasten weegt niet op tegen de hoge investeringen, zelfs niet met subsidie. En om een beetje draagvlak voor het klimaatbeleid te creëren, is dat wel belangrijk, weet hij. Frans werkt bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dat adviseert gevraagd en ongevraagd de overheid over onder meer de effecten van milieumaatregelen.
Onderzoek
Wat voor zijn eigen huis geldt, geldt voor de meeste koopwoningen, ontdekt Frans als hij verder onderzoek doet voor het PBL. Als de maandelijkse energielasten lager zijn dan 150 euro, loont het verduurzamen nu nog niet. En dat is zo bij de meeste koopwoningen. De aantrekkelijkste optie is het wachten op lagere investeringskosten of betere subsidieregelingen. Bij het onderzoek vergelijkt het PBL de huidige energierekening van verschillende soorten huishoudens met de energierekening na verduurzaming plus de kosten die daarvoor gemaakt zijn.
Wat nu?
Wat moeten we dan wel? De kosten voor het verduurzamen moeten omlaag en dat kan als we met z’n allen meer verduurzamen. Hoe meer het wordt gedaan, hoe lager de kosten. Maar dat gaat niet vanzelf, daar moet de overheid de markt een handje bij helpen. En de subsidieregelingen voor huiseigenaren moeten aantrekkelijker, zodat het gaat lonen om in een duurzaam huis te wonen. Voorlopig is dat nog niet zover. Althans, voor de meeste mensen.
Van het gas af
Dat schiet niet op met het klimaatbeleid zo. En wat ook niet opschiet, is het streven om met z’n allen van het gas af te gaan. In het afgelopen jaar zijn 450.000 HR-ketels op gas aangeschaft. Dat is 5 procent meer dan het jaar ervoor, blijkt uit de Gasmonitor. Als de kosten voor het verduurzamen voorlopig nog te hoog zijn, gebeurt er weinig.
Bron: PBL, AD, Natuur en Milieu