Stroomnet overbelast, is het slim om nog zonnepanelen te installeren?
Het stroomnet in Nederland is vol. Nieuwe aansluitingen moeten wachten, en sommige mensen met zonnepanelen merken dat die bij veel zon automatisch uitschakelen. Zo betalen consumenten alsnog voor stroom, in plaats van dat zij geld verdienen aan het terugleveren van energie. Heeft het nog wel zin om zonnepanelen te installeren? En wat kunt u doen om toch maximaal van uw panelen te profiteren?
Stroomnet overbelast
Het stroomnet in Nederland raakt voller en voller. Door de overgang van fossiele brandstoffen zoals gas, olie en kolen naar hernieuwbare elektriciteit, wordt er steeds meer elektriciteit opgewekt en verbruikt. En daar is ons net niet op gemaakt. Nieuwbouwprojecten komen stil te liggen en bedrijven die willen verduurzamen moeten wachten tot de netbeheerder ruimte heeft bijgebouwd. Sommige consumenten merken wat van het volle net als zij zonnepanelen op het dak hebben. Bij een piek op het stroomnet, schakelen die automatisch uit. In plaats van dat u energie teruglevert, gaat u weer energie verbruiken waarvoor u moet betalen. Heeft het dan nog wel zin om zonnepanelen te installeren?
Ingenieur Thijs ten Brinck is opgeleid in de duurzame energie technologie en adviseert de bouw over duurzaamheid. Hij legt uit wat er precies aan de hand is met het stroomnet, wat consumenten hiervan merken en wat zij kunnen doen om toch financieel voordelig uit te zijn met hun zonnepanelen.
Zonnepanelen schakelen uit
“De zonnepanelen op alle daken samen leveren veel energie als de zon schijnt. Daardoor loopt de spanning op het net op, en de stroomkabels worden warmer. Een veiligheidsmechanisme zorgt ervoor dat de zonnepanelen uitschakelen. De omvormer, die de gelijkstroom die zonnepanelen produceren omzet naar wisselstroom stopt met leveren aan het net. Je moet opeens toch weer stroom kopen. Dit gebeurt nu nog slechts een aantal keren per jaar. Maar hoe meer zonnepanelen er geïnstalleerd worden, hoe vaker dit zal voorkomen.”
Is het slim om nog zonnepanelen te installeren?
Is het dan slim om nu nog zonnepanelen te installeren? Volgens Thijs is dat onder andere afhankelijk van waar je woont. “In een oude wijk is vaak minder capaciteit op het stroomnet. Als alle buren dan al zonnepanelen hebben, is er een kans dat je installatie vaker zal afschakelen. Maar in Nederland is het de meeste dagen niet super zonnig en leveren panelen dus alsnog veel op. Op dit moment is het zo dat je alle stroom die je niet gebruikt mag verkopen aan het net, voor dezelfde prijs als waarvoor je zelf stroom koopt. Maar deze salderingsregeling stopt waarschijnlijk. Dat komt omdat zonnepanelen zo goedkoop zijn geworden dat je ze ook zonder deze regeling prima terug kunt verdienen. En los van het geld dat zonnepanelen je opleveren, we willen allemaal graag duurzame stroom, en daar dragen de panelen hoe dan ook aan bij.”
Energiecontract met flexibele uurtarieven
Wat kunnen consumenten doen om te zorgen dat zonnepanelen toch geld opleveren, als ze in de toekomst vaker zullen afschakelen? Is het bijvoorbeeld handig om een energiecontract te nemen met flexibele energietarieven? Deze tarieven veranderen elk uur, en zijn gelijk aan de marktprijs. En die is als het waait en zonnig is, en de zonnepanelen afschakelen, vaak rond de nul of negatief. Volgens Thijs ten Brinck is dit risicovol. “Je moet hierbij erg opletten. In de winter kan de stroom heel duur zijn, en zul je toch stroom moeten gebruiken. Het kan erg meevallen en erg tegenvallen.”
Is een thuisbatterij een goede oplossing?
“Een batterij slaat energie op als je overschotten hebt, maar die overschotten komen maar weinig voor. Die paar dagen dat ze wel voorkomen, zijn ze vaak groter dan je in een accu zou kunnen opslaan. Alle dagen dat er geen overschotten zijn staat die accu daar werkeloos en dat is jammer.”
Omvormer met laag vermogen
Maar wat kunnen consumenten dan wel doen om minder last te hebben van het overbelaste stroomnet? Voor wie nog zonnepanelen moet installeren heeft Thijs een advies. “Kies een omvormer met een lager vermogen dan je zonnepanelen op de zonnigste dag kunnen leveren. Meestal is de hemel niet strak blauw en merk je niets van deze begrenzing. Alleen op de zonnigste dagen, als er toch al genoeg duurzame elektriciteit is, vlakt je omvormer de stroomproductie af. Dit heeft vooral effect als alle consumenten dit doen. Want hoe minder stroom bij felle zon het net op stroomt, hoe minder snel de panelen bij iedereen zullen uitschakelen.”
Is het eigenlijk wel slim om op alle daken zonnepanelen te leggen? Kan dat niet beter op een centraal punt?
“Het was altijd zo dat we op centrale punten elektriciteit produceerden, die we dan gecontroleerd het net op lieten stromen. Nu wordt overal energie opgewekt. Dat is fijn, want het dak is een ruimte waar we tot voor kort niets mee deden. Maar het net is er niet op gebouwd. Echter, het is er wel op te bouwen. Bovendien kunnen we op de plekken waar nu gascentrales staan, grote batterijen plaatsen. Blijf dus vooral zonnepanelen plaatsen, en accepteer dat ze af en toe uitgaan. Het uitbreiden van het elektriciteitsnet is veel werk, en gaat in delen van het land wel een jaar of tien duren, maar er komt een oplossing. Ook kunnen we flexibeler omgaan met het verbruik van elektriciteit. Consumenten hoeven zich daar niet druk om te maken, maar bedrijven die echt veel energie gebruiken kunnen de machines vooral aanzetten als de zon goed schijnt.”
Meer informatie over zonnepanelen behandelen we aan de hand van vragen van consumenten in de televisie-uitzending van Meldpunt van 20 mei 2022.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De netbeheerders zullen in de toekomst meer panelen uitschakelen, om het verdienmodel zo gunstig mogelijk te maken.
En de WOZ balasting verdient er ook flink aan, want die gaat omhoog.
Helemaal eens Dragon!! Daarnaast, ik las gisteren een Belgisch(?) onderzoek waar uit kwam dat een “thuisbatterij” zich pas na 65 jaar terug verdient. De batterijen gaan maximaal 25 jaar mee dus geen optie. Nog los van de vraag of een brandverzekering dan nog betaalbaar is. Als ze vlam vatten, en dat gebeurt nog wel eens, zijn ze niet te blussen. De beste oplossing lijkt mij nog steeds om de “over energie” van de panelen te gebruiken om waterstof te maken. Die kan ik dan opslaan en later weer gebruiken om te koken / verwarmen of een auto op laten rijden. Helaas is de techniek nog niet zo ver.
Dan de vraag in het artikel of het nog zin heeft panelen te plaatsen. Ze zijn, door corona, de oorlog in Ukraine en …. (verzin het maar), flink duurder geworden. De “terugverdientijd” wordt dus fors langer. Alle panelen op 1 centraal punt maakt de energievoorziening zeer kwetsbaar. Als er op dat ene punt iets mis gaat zit heel Nederland zonder stroom. Zo veel mogelijk spreiden dus.
Ook ik heb zonnepanelen willen laten installeren en wel begin en eind 2020, en heb daar toe 2 offertes voor gekregen waarin een groot prijsverschil te zien is om maar even aan te geven waarover Max Pay in zijn/haar reactie schrijft. De eerste keer kreeg ik via een collectieve inkoop zonnepanelen van 12 x 325Wp all in voor een bedrag van €4.350,= incl. BTW, na acceptatie kreeg ik een datum voor de installatie door, een week voor deze datum kreeg ik s’ morgens hiervan nogmaals een bevestiging en s’ middags een bericht dat er voor het zelfde bedrag 12x 315Wp panelen geleverd zouden gaan worden, mede vanwege de Corona en problemen met de levering ervan. De tweede offerte kreeg ik via het plaatselijke Energieloket, en waar de eerste offerte volledig online was gegaan, kwam voor deze offerte aanvraag een medewerker van een bedrijf langs om een inventarisatie te maken langs, en wat later kreeg ik de offerte via mail toegestuurd met daarin 12x 375Wp panelen voor de all in prijs van € 8.409,50. Vermelding waardig is dat ik zelf al een leiding waarin door de jaren heen van allerlei data en telefoonkabels zaten leeg gemaakt had voor de koppeling van de omvormer en de meterkast.
Zo lang er nog saldering plaatsvindt zijn zonnepanelen inderdaad een prima manier om je energiekosten te beheersen. Echter.. als die saldering niet meer plaatsvindt zullen velen, vooral die met een warmtepomp, van een koude kermis thuis komen. Want in de winter heb je veel stroom nodig voor de verwarmingspomp terwijl die zonnepanelen daarvoor dan veel te weinig opleveren en betaal je stroom die je tekort komt tegen het gewone tarief. Echter, in de zomer heb je stroom volop maar dan hoeft de verwarming niet aan en verkoop je je stroom (nu nog voor hetgeen wat je zelf op jaarbasis niet verbruikt) tegen een laag tarief omdat de belastingen etc. dan niet vergoed worden.
Geen wonder dat steeds meer mensen een airco nemen die dan ‘gratis’ in de zomer draait op de zonnepanelen. Die kan bovendien ingezet worden voor het voor/najaar als bijverwarming op de stroom die dan nog via de zonnepanelen opgewekt wordt.
Een oplossing voor bovenstaande, en een stimulans, is de saldering te laten zoals die is voor huishoudens die gebruik maken van een (hybride)warmtepomp.
Solar Magazine had er onlangs ook een mooi artikel over: https://solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie/i26966/stroomversnelling-bouw-salderingsregeling-zonnepanelen-niet-af-maar-om.
De overheid heeft, of wellicht vanaf vandaag beter had, als credo: “heel Nederland van het gas af”.
Hoe vreemd is dan de beslissing dat men aan de hybride warmtepomp moet want dan wordt er zo’n 60 % gas bespaard…. En dat is dus niet “van het gas af” omdat nog steeds zo’n 40% van de gasconsumptie in stand lijkt te blijven volgens dit plan.
Dat is dus tegenstrijdig met dat credo Nederland van het gas af. Ik kan daar maar één ding op bedenken: Nederland is in staat die 40% aan aardgas voorlopig nog jarenlang zelf te produceren zonder “Groningen”. En dat levert enorme bedragen aan inkomsten op voor de staat via belastingen èn het aandeelhouderschap in de Gasunie. Ik zou wel eens willen weten of ik “verkeerd denk” dat heel Nederland van het gas af derhalve een door de overheid toch maar verlaten credo is, want ja die centjes zijn wel welkom om de tekorten deels te dekken.
Mijn toch al verdwenen vertrouwen in de overheid heeft met dit idee weer een knauw gekregen want ze komen steeds terug op hun in eerste aanleg goede ideeën als ze ontdekken dat het de staat “geld kan gaan kosten”.
Hallo Jan, ik zag ook het nieuwsitem over, wat jij de hybride warmtepomp, noemt. Het ging volgens mij een hybride CV ketel? Dus een HR-ketel met ingebouwde warmtepomp? Een warmtepomp is vooral bij een (relatief) nieuwe, extreem goed geisoleerde woning, met ruimte om het systeem neer te zetten bruikbaar. De optie van Kira12, (bij)verwarmen met een airco is wellicht een goede optie, er zijn hier mensen in de buurt die alleen een een airco als verwarming hebben en dat schijnt te bevallen. Zoals we allemaal vast gewend zijn liggen de ambities van een regering veelal ver verwijderd van de (haalbare) realiteit. Het is haast “greenwashing”, stoere plannen presenteren wetende dat het niet realistisch is maar “kijk ons eens goed bezig”. Hoe dan ook, er moet iets gebeuren!! Het huidige systeem van energievoorziening is niet houdbaar. Ten slotte, als je een offerte aanvraagt houd er dan rekening mee dat de voorgespiegelde vermogens, terugverdiend geld, enzovoort “theoretisch” zijn. Die ga je echt nooit (nog niet misschien) halen (wij hebben 24 panelen dus uit ervaring).
Ja Max Pay, ik gebruikte de term hybride warmtepomp omdat – voor zover ik heb begrepen – een “echt warmtepomp” zelfstandig warmte produceert en bij een “hybride systeem” sprake is van een combinatie van een gas-CV en een warmtepomp.
En ja, die terugverdientijd en de opbrengsten van “teruglevering” van elektriciteit zijn commercieel bepaald; rare kreet overigens dat terugleveren want je levert electrisch vermogen. Ik denk dat een verstandig mens dat alles met een flinke korrel zout moet nemen en alleen denken aan het voordeel dat te behalen valt t.o.v. niets doen en in plaats daarvan je straks groen en geel te betalen aan gas en electriciteit.
Hallo,
Als radiozendamateur ben ik heel benieuwd hoe het zal gaan met alle storing die deze omvormers (inverters) produceren.
Het AT (Agentschap Telecom) heeft hier onderzoek na gedaan en geconcludeerd dat veel van deze installaties niet aan de EMC regels voldoen.
Hierdoor wordt het voor veel amateurs om overdag verbindingen te maken omdat de in stallaties niet goed zijn aangelegd of omdat de omvormers van dermate slechte kwaliteit zij dat deze heel veel storing veroorzaken. Dit geldt voor allerlei frequenties. Dus niet alleen de amateurfrequenties.
Het is goed dat deze technieken er zijn, maar het gros van de leveranciers van dit soort installaties zijn niet capabel genoeg. En als zij er op woorden aangesproken, dan halen ze de schouder op en is er weer een taak voor het AT om metingen te verrichten en de installateur op zijn ondeudelijke materialen te wijzen en van advies te verschaffen.
IK HEB AL 9 JAAR GEEN GAS MEER ,IK HEB 30 ZONNENPNELEN ,NU HOOR IK DAT ZE DE PANELEN UIT KUNNEN SCHAKELEN ,DAT IS NIET NORMAL ,IK HEB DEZE VOOR MIJN PENSIOEN AAN GESCHAFT,OM MEER PENSSIOEN OVER TE HOUDEN DAAR BEN IK AL IN GEKORT EN NU IS DE GEWONEN MAN WEER DE DUPPEN,ER ZIJN OOK BEDRIJVEN DIE 50 0F HONDERD PANELEN HEBBEN WORDEN DIE OOK STIL GELEGD ALS IK DAT HAD GEWETEN HAD IK NIET ZOVEEL GELD GEINVERSTEERD OM NU WEER TE MOETEN INLEVEREN
Beste mensen,
elektriciteitsproductie is een complexe technology, en houdt zeer grote gevaren in.
er zijn 2 belangrijke parameters die gerespecteerd dienen te worden en dat zijn:
– de netfrequentie dient overal hetzelfde te zijn bij ons is dat 50Hz, de grenzen momenteel liggen tussen 48Hz-52Hz dacht ik.
– de spanning dient ook binnen bepaalde grenzen te liggen,
een te hoge spanning dreigt uw toestellen te beschadigen – overspanning ….
je wil toch ook niet dat je netbeheerder 400Vac levert i.p.v. 240Vac.
een te lage spanning zorgt ervoor dat u nog meer electriciteit uit het net zal halen, i.p.v. elektriciteit op het net te steken,
Dit is de reden dat bij te lage spanning of te hoge spanning uw omvormer zich zal uitschakelen.
De enige oplossing is om uw zonnepanelen NIET te koppelen op het net, en autonoom ( los van het net ) te werken, bv: voor het opwekken van energie voor een warmwaterboiler, of wasmachines en droogkasten te laten werken op alleen maar zonne-energie.
Dit wil zeggen dat je dient te wassen, drogen etc als de zon schijnt.
In de zomers is dit niet echt een groot probleem. En je dient een voldoende groot vermogen aan zonnepanelen dienen te hebben om deze energie te kunnen leveren, als de zon minder hard zou schijnen.
En ook de privé mensen willen geld krijgen door energie op het net te steken, alleen moeten zij er dan ook rekening mee houden dat hun installatie bij overproductie uitgeschakeld dient te worden, net zoals dit het geval is voor de electriciteitscentrales.
Het is een illusie om te denken dat elektriciteitsproductie en verdeling een “easy-job” is.
Sorry dat we jullie moeten ontgoochelen, maar techniek is niet echt simpel hoor als het niet je core-business is. En als je echt goedkoop energie wil moet je er je zelf in verdiepen, en afstappen van het gemeenschappelijk net. Trouwens in Africa doen we dit al lang zo, we gebruiken de netbeheerder niet meer, want die is onbetrouwbaar zowel qua spanningsnormen, als frequentie en beschikbaarheid van het net.
Wij westerlingen zijn zo vervreemd van de natuurwetten en willen overal geld krijgen van overheden als het misloopt.
Nu heeft u het laast over het uit vallen van zonnepanelen bij een te hoogespanning dat deze uit vallen.
Om het op te vangen met een accu , maar deze zijn nog al aan de prijs .
Is het niet een iedee om een bioler te installeren voor warm water dan schild dat zeker in het verbruik van gas.
Nu heeft Flamco ook thermische boiler deze zijn wel een stuk duurder dan een gewoonne boiler,maar wel goed koper dan accu’s.
Groeten A.F Redegeld.