Plastic afval scheiden: zo moet het
Papier, glas, kleding, groente-, fruit-, en tuinafval (gft) houden veel mensen al jaren apart. Plastic, blik en drinkpakken zijn daar een aantal jaren geleden bij gekomen. Vooral dat laatste blijkt nog best lastig. Wat gooi je in welke bak?
Verpakkingsafval
In de meeste gemeenten mag je plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (ook wel afgekort als pmd) bij elkaar gooien. Een ezelsbruggetje: check even of het om een (onderdeel van een) verpakking gaat. Dus een leeg pak melk, dopjes van bierflesjes, plastic zak van de spaghetti, folietje van de boter, blikje frisdrank etc., dat mag allemaal bij elkaar in de bak.
Samengesteld materiaal
Het wordt lastiger door verpakkingen die uit samengestelde materialen bestaan. Zoals de chipszakken, verpakkingen van nootjes en soep in een zak. Deze zijn vaak van plastic aan de buitenkant en aluminium aan de binnenkant. Dat is aan elkaar versmolten en de verwerkingsfabrieken kunnen het daardoor niet recyclen. Daarom moeten die verpakkingen bij het restafval.
[npo_player prid=”WO_MAX_15123973″]
Ook Meldpuntpresentator Elles de Bruin vindt plastic scheiden maar ingewikkeld
Plastic pact
Goed nieuws hierover is dat gisteren (21 februari) de overheid met ruim 75 bedrijven het plastic pact getekend heeft. Hierin staat onder andere dat in 2025 plastic producten en verpakkingen beter recyclebaar moeten zijn en dat er minder plastic gebruikt wordt.
Afval is waardevol
Waarom doen we dat afval scheiden ook al weer? In ons afval zitten waardevolle materialen die gerecycled kunnen worden, maar dat kan alleen als we die verschillende afvalsoorten apart houden. Door het te recyclen sparen we grondstoffen, energie en CO2 uit. Afval scheiden is dus heel goed voor het milieu!
Scheidingswijzer
Milieu Centraal probeert het afval scheiden makkelijker te maken met een handige tool: de afvalscheidingswijzer. In de afvalscheidingswijzer typ je in wat je wilt weggooien en dan krijg je antwoord. Staat jouw zoekwoord er niet bij? Dan kun je dat aangeven en wordt het toegevoegd.