Permanent in een vakantiehuis wonen: mag dat?
Een vakantiehuis is voor veel mensen een droom. Maar als u er eenmaal een heeft en merkt dat u daar liever bent dan in uw woonhuis, mag u dan besluiten om permanent uw vakantiehuis te bewonen?
Recreatiewoning als hoofdverblijf
Recreatiewoningen zijn vakantiehuizen op een vakantiepark, camping of op het strand. Dit zijn huizen die eigenlijk bedoeld zijn om in te recreëren en dus niet om te wonen. Toch komt het geregeld voor dat mensen van een vakantiewoning hun hoofdverblijf willen maken. Maar mag dat wel?
Elke gemeente hanteert eigen regels
Die vraag heeft helaas geen simpel antwoord. Er is namelijk geen landelijke regelgeving hiervoor. Iedere gemeente mag dus zelf haar eigen regels en voorschriften hanteren rondom recreatiewoningen en permanente bewoning. Dit legt de gemeente vast in het bestemmingsplan, wat betekent dat u dus alleen permanent in een recreatiewoning mag wonen als deze de bestemming wonen heeft. Gemeenten kunnen diverse redenen hebben om permanente bewoning te weren. Bijvoorbeeld vanwege een kwetsbaar natuurgebied in de buurt, omdat de recreatiewoning niet geschikt is als woonhuis of omdat het toerisme in de gemeente dan zal afnemen.
Wat kunnen de voorschriften zijn?
Controleer ook goed wat de eventuele regels en voorschriften zijn om permanent een recreatiewoning te bewonen. Zo heeft u in sommige gemeenten bijvoorbeeld een vergunning nodig, die alleen wordt gegeven onder specifieke voorwaarden die betrekking hebben op bouwvergunningen, de locatie en nutsvoorzieningen. Of permanent wonen in recreatiewoningen is alleen toegestaan tijdens bepaalde periodes van het jaar, zoals het toeristische seizoen.
Wanneer u de woning niet permanent mag bewonen, dan kunnen er voorwaarden zijn hoe lang of hoe vaak u in het verblijf mag zijn. Zo mag u in sommige gemeenten slechts een aantal dagen per jaar in de recreatiewoning verblijven.
Volgens De Haan Advocaten en Notarissen is in veel bestemmingsplannen het volgende te lezen: wanneer de bewoner gedurende een aaneengesloten periode van 180 dagen per kalenderjaar ten minste 2/3 van die tijd het adres van de recreatiewoning als woonadres in gebruik heeft, is in ieder geval sprake van permanente bewoning van de recreatiewoning. Houdt u zich niet aan de voorschriften en bent u er bijvoorbeeld vaker dan is toegestaan? Dan zal de gemeente bij een vermoeden hiervan bewijs gaan verzamelen om handhavend op te treden. Dit kan onder andere door dwangsommen op te leggen.
Handhaven
Gemeenten moeten volgens de Rijksoverheid namelijk handhavend optreden tegen mensen die onrechtmatig in een recreatiewoning wonen. Dit is namelijk een illegale situatie. Gemeenten zullen hier bewijs van moeten verzamelen. Dat doen ze bijvoorbeeld door handhavers langs te sturen die controleren of mensen zich recreatief gedragen. Wat dit precies betekent, is niet concreet omdat hier geen duidelijke richtlijnen over zijn vastgelegd. Wel kan een handhaver gaan turven hoe vaak mensen in de recreatiewoning zijn en controleren of er woon-werkverkeer plaatsvindt. Ook kan de gemeente documenten verzamelen zoals een bewijs van inschrijving, telefoonaansluitingen, inschrijvingen bij een lokale huisarts of sportschool.
Conclusie
Kort samengevat is het dus per gemeente verschillend of u in een vakantiehuis permanent mag wonen. Heeft het huis een woonbestemming, dan is er geen probleem. Heeft het dit niet, dan zult u zich goed moeten inlezen in de voorwaarden van de gemeente en u hier aan moeten houden om een conflict en misschien zelfs een forse rekening te voorkomen.
(Bron: Rijksoverheid, De Haan Advocaten en Notarissen, Evidentwonen.nl, Reishonger. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik vind dit om meerdere redenen onbegrijpelijk. Bijvoorbeeld. Stads woningen zouden dan ook niet aan normale bewoning onttrokken mogen worden. Er zijn in Zeeuws Vlaanderen honderden (misschien wel duizenden) reguliere woningen in gebruik als vakantie woning. Deze staan voor het grootste deel van het jaar leeg.
Voor de mensen die al 18 jaar in hun vakantiehuis wonen en staan ingeschreven de volgende tip. Indien het bestemmingsplan tussentijds is gewijzigd, dan had de Gemeente moeten handhaven, deden ze dat niet dan zijn zij nalatig geweest, en hoort de Gemeente een permanente bewoning op de recreatiewoning af te geven. In de Gemeente Aa en Hunze is dit begin jaren 2000 toegepast met behulp van advocaat Jan Veldman. Mogelijk dat de andere mensen uit het programma in aanmerking komen voor een gedoogbeschikking (uitsterfbeleid). Maar zolang zij een eigen huis hebben, en ook ter beschikking hebben als ze dat willen, dan kan de Gemeente niet eisen dat ze moeten vertrekken uit hun vakantiekhuis. Kijk vooral ook naar termijnen en bestemmingsplannen. Veel sucues, hopelijk heb ik een steentje kunnen bijdragen om zo vervelende situaties op te lossen!
Gelukkig een betere beschrijving van de mogelijkheden en onmogelijkheden dan in de tv-uitzending. Beter ten halve gekeerd….