Registeren Inloggen

Nog voor 1 juli een rookmelder aanschaffen? Let dan hierop

Rookmelders redden levens en vanaf 1 juli 2022 is het verplicht dat elke verdieping in huis ervan voorzien is. Voor nieuwbouwhuizen is dat al sinds 2003 wettelijk verplicht en vanaf 1 juli geldt dat voor alle soorten huizen. Mocht u voor 1 juli nog nieuwe brandmelders nodig hebben, dan vertellen we u in dit artikel waarop u moet letten bij de aanschaf en hoe u er op een veilige manier gebruik van maakt.

Kwaliteit

Een goede rookmelder hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten. Een goedkoop exemplaar voldoet ook, mits die voldoet aan de Nederlands-Europese norm. Dat gaat bijvoorbeeld niet altijd op als u er eentje koopt bij een buitenlandse webshop. Controleer de verpakking of de beschrijving daarom op de code (N)EN 14604. Buiten die codering is het aan te bevelen dat het apparaat een levensduur heeft van 10 jaar. Hetzelfde geldt voor de batterij, tenzij die tussentijds te vervangen is.

Soorten rookmelders

Wat voor soort rookmelder u aanschaft hangt af van uw persoonlijke smaak en uw budget. U heeft al 2 goede melders voor 14,95 euro. Bedenk uw wel dat die kosten vervolgens kunnen oplopen als de batterijen jaarlijks vervangen moeten worden. Het kan gaan om een optische of een thermische melder. Een optische melder werkt op basis van infrarood. Als de lichtbundel wordt verstoord, zoals in het geval van rookontwikkeling, gaat hij af. Ook stof werkt verstorend, dus maak zo’n apparaat regelmatig stofvrij. Daarnaast kan het gaan om een thermische melder. Die werkt op basis van temperatuur. Een nadeel van zo’n apparaat is dat hij niet afgaat bij rook en soms is er al wel rookontwikkeling, maar nog geen vlammen. Dan kan de melding te laat komen, want de meeste slachtoffers vallen door rook en niet door een brand zelf.

Wat meer bent u kwijt voor gekoppelde exemplaren, waarbij alle apparaten afgaan wanneer er bij 1 rook gedetecteerd wordt. Dat is handig, want u wordt eerder gealarmeerd wanneer er op een andere verdieping brand is. Dat kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat u een grotere overlevingskans heeft als u boven ligt te slapen en er beneden brand uitbreekt. U kunt ook eventueel gekoppelde rookmelders delen met uw buren.

Daarnaast zijn er slimme rookmelders. Deze zijn het duurst, maar bieden u de extra dat u ze via een app op uw smartphone kunt volgen. Ook als u niet thuis bent, wordt u dan op de hoogte gebracht van rookontwikkeling bij u thuis. Bovendien kunnen ze op meerdere manieren reageren op situaties van brand en rook. Zo kunnen ze lampen laten knipperen, rolluiken openen en elektrische apparaten in de buurt uitschakelen.

Tenslotte zijn er nog rookmelders voor mensen die slecht horen. Met behulp van felle flitslichten wordt u dan op de hoogte gebracht als het alarm afgaat. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een trilplaatje. Dat kan bijvoorbeeld onder een kussen of matras gelegd worden. De beweging ervan zorgt ook dat iemand gewekt wordt bij alarm.

De beste en slechtste plek voor een rookmelder

Ten 1e geldt: hang de melders aan het plafond, niet tegen de muur. Op minimaal 50 centimeter afstand van een muur of hoek. Het beste is het om niet alleen op elke etage een melder te hangen, maar in alle slaapkamers en de woonkamer. Maar hang ze in elk geval in de ruimte waar de slaapkamers op uitkomen. Vluchtroutes, zoals een hal of overloop zijn goede plekken. Voor maximale bescherming hangt u er 1 op in alle ruimten waar brand kan ontstaan. Zoals ruimten waar elektrische apparaten worden opgeladen of waar de wasmachine en droger staan (mits dit niet de doucheruimte is, in verband met stoom en vocht.)

Zorg er daarnaast voor dat ze niet in de tocht hangen, niet boven de verwarming of bij een ventilator of ventilatieopening. Hang de rookmelders minimaal 30 centimeter van een lamp vandaan. Zo voorkomt u dat de melder vervuilt door het stof dat de lamp aantrekt. En hang hem ook niet in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser. De keuken is niet de handigste plek voor een rookmelder, aangezien wat al te enthousiaste kookperikelen ook flink wat rookontwikkeling kunnen geven. Aangezien het risico op brand er wel groter is, kunt u ervoor kiezen de rookmelder in de aangrenzende ruimte te hangen, op 50 centimeter van de keuken. Of een thermische melder te plaatsen. Die reageert dan niet op rookontwikkeling, maar op een snel toenemende temperatuur.

Verplicht voor de verzekering?

De brandweer verwacht vooralsnog niet dat verzekeraars de nieuwe rookmelderverplichting van invloed laat zijn op de hoogte van de premie of op het uitkeren van een schadebedrag. Het is iets waarover elke verzekeraar zelf beslist, of nog over aan het nadenken is. Uw persoonlijke verzekeraar kan u daarover meer vertellen. Ook zal er volgens de brandweer niet actief op gehandhaafd worden, maar stelt terecht: u doet het niet voor de politiek of de verzekeraar, maar voor de veiligheid van de mensen die u lief zijn en uzelf.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie