Registeren Inloggen

Nieuwbouw wordt kleiner door ruimtegebrek, micro-appartementen komen op: dit zijn de voor- en nadelen

Gaan we in ‘kabouterhuisjes’ wonen? Dat nu ook weer niet, maar er is een duidelijke trend zichtbaar naar kleinere woningen in de woningbouw. Wat zijn micro-appartementen? Is het ook iets voor ouderen?

Ruimtegebrek zorgt voor kleinere nieuwbouwwoningen

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tonen aan dat nieuwbouw door ruimtegebrek in ons land al kleiner is dan in het verleden, maar nog steeds groter dan in het buitenland, schrijft RTL Nieuws in augustus 2024. Het gaat om 15-20 vierkante meter minder oppervlak. Nu we volgens datzelfde CBS inmiddels met 18 miljoen mensen leven in Nederland, moeten we ook wel kijken naar passende oplossingen. De woningnood is groot, vooral voor jongvolwassenen. Die kiezen steeds vaker voor de zogenaamde micro-appartementen.

Wat is een micro-appartement en waar zijn ze te vinden?

Een micro-appartement is een compacte woonruimte, meestal tussen de 14 en 40 vierkante meter. De woonkamer, slaapkamer en keuken zijn vaak gecombineerd in één multifunctionele ruimte. Deze appartementen zijn doorgaans voorzien van een kleine badkamer. Alle basisvoorzieningen zitten in een beperkte ruimte. Deze micro-appartementen zijn vooral te vinden in grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Daar is de vraag naar betaalbare woningen het hoogst en de beschikbare ruimte zeer beperkt. Buiten de steden is al de tegenhanger van het micro-appartement te vinden: een tiny house. Een piepklein huisje dat reuze duurzaam is en (haast) klimaatneutraal.

Waar komt de trend van micro-appartementen vandaan?

De trend van micro-appartementen is overgewaaid uit dichtbevolkte internationale steden zoals New York, Londen en Tokio. Daar is het ruimtegebrek haast spreekwoordelijk te noemen. Hoge woningprijzen zijn er min of meer de norm. Dit concept blijkt ook te werken in ons land. Het is één van de oplossingen voor de toenemende woningnood en de groeiende vraag naar betaalbare woonruimtes in stedelijke gebieden.

Voor wie is deze manier van wonen geschikt?

Micro-appartementen zijn vooral aantrekkelijk voor jonge alleenstaanden, zoals studenten en starters op de arbeidsmarkt. Die willen namelijk in de stad wonen zonder torenhoge (huur)kosten. Daarnaast kunnen deze appartementen ook een uitkomst bieden voor ouderen die kleiner willen gaan wonen. Of wat ook kan: voor mensen die een tweede woning in de stad zoeken, bijvoorbeeld als pied-à-terre. Meldpunt heeft in mei 2024 aandacht besteed aan kleiner wonen voor gezonde vijftigers en zestigers. Het gaat in dit artikel niet om zorgwoningen. Dat is een aparte categorie.

Voor- en nadelen van micro-appartementen

Voor wie kleiner wonen overweegt, check wel eerst goed de voor- en nadelen. Passen deze woningen wel bij u? Heeft u hier uw geld voor over?

De voordelen

  • Betaalbaarheid: lagere huur- of koopprijzen vergeleken met grotere appartementen.
  • Locatie: gelegen in of dichtbij stadscentra. Dat zorgt voor korte reistijden naar werk, winkels en uitgaansgelegenheden.
  • Efficiëntie: door slim gebruik van ruimte en multifunctioneel meubilair, zoals opklapbedden, hoogslapers en inklapbare tafels, kan een klein appartement toch nog heel comfortabel aanvoelen.
  • Duurzaamheid: door de kleinere oppervlakte zijn micro-appartementen vaak energiezuiniger.

De nadelen

  • Beperkte ruimte: er is weinig persoonlijke leefruimte. Dat kan voor sommige bewoners wat benauwend aanvoelen. Voor jonge mensen is dit minder problematisch. Die kiezen namelijk voor veel in de stad zijn en weinig thuis.
  • Inrichting: meestal gemeubileerd als het om huurappartementen gaat. Dat betekent dat er minder ruimte is voor persoonlijke stijl of eigen meubels.
  • Opbergmogelijkheden: het gebrek aan opbergruimte kan nog een hele uitdaging zijn, vooral voor mensen met veel spullen. Het is niet echt de plek voor verzamelaars.

Oplossingen voor ruimtegebrek

Voor elk nadeel of probleem is er een passende oplossing.

  • Verticaal gebruik van ruimte: pas de ‘Japanse methode’ toe en maak gebruik van de hoogte. Hoge plafonds maken het mogelijk om kasten en opslagruimtes in de hoogte te bouwen. Een zogenaamd splitlevel kan ook voor slapen met een bed op een hoger niveau uitkomst bieden. Het handige internetplatform Pinterest staat bol van de goede ideeën over optimaal gebruik van de ruimte.
  • Multifunctioneel meubilair: denk aan een slaapbank, een opklapbed dat overdag tegen de muur kan worden geplaatst, of een hoogslaper met daaronder een werk- of zithoek.
  • Gebruik van lichte kleuren en slimme indelingen: deze kunnen een gevoel van ruimte creëren. Dat kan zelfs in de allerkleinste appartementen. Ook hoge ramen creëren dit gevoel.

Uiteindelijk bieden deze micro-appartementen een pragmatische oplossing voor stedelingen die compact, maar comfortabel willen wonen. Dat hoeft niet per se aan twintigers of dertigers voorbehouden te zijn. Maar voor mensen van dubbel hun leeftijd is het soms nog een hele stap. Ga daarom niet over een nacht ijs en neem de tijd voor een zorgvuldige keuze.

Beluister ook eens de Podcast De Toekomst is Grijs, aflevering 4: Wonen.

(Bron: RTL, hetkanWel, Funda, archief, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Kleiner gaan wonen? Dit moet u weten

Geef een reactie