Registeren Inloggen

Mensen worden letterlijk ziek van lawaai

Geluidsoverlast kan mensen echt ziek maken. Vooral de herrie van constant voorbijrazend verkeer lijdt tot stress, slapeloosheid en op den duur tot hart- en vaatziekten. Indirect overlijden elk jaar minimaal 100 mensen aan verkeerslawaai. Zo blijkt uit meerdere studies.

Waarschijnlijk veel meer slachtoffers

Fred Woudenberg, psycholoog en hoofd van de afdeling GGD Leefomgeving Amsterdam, zou het niet verbazen als dat dit aantal veel hoger ligt. Tot nu toe is namelijk te weinig onderzocht welke effecten andere soorten van lawaai op de gezondheid hebben. Denk aan de herrie van buren, van horeca, van evenementen of van sloop- en bouwwerkzaamheden.

Ik word horendol van de herrie

Bert Maas woont samen met zijn vrouw in een mooi huis aan de rand van de gemeente Waalwijk. Een parkeerplek voor de deur, een leuke tuin en grote bomen in de directe omgeving. Niks mis mee. Maar helaas voor hem en zijn vrouw is er wel veel mis. Want pakweg 50 meter van hun voordeur vandaan raast een constante verkeersstroom over de snelweg. Het lawaai is alom aanwezig. Het geraas van auto’s en zware vrachtwagens domineert het leven van de familie Maas. “Ik word horendol van het lawaai.”

Bert is letterlijk ziek geworden van het verkeer. De herrie zit in z’n lijf. Maar hij is helaas niet de enige. Volgens het European Environment Agency zijn 67 miljoen mensen in Europa blootgesteld aan verkeerslawaai dat de veiligheidsnormen overschrijdt. Gehoor, hart en bloedvaten lijden eronder.

Ik ben uitgeput

Ineke Schoemaker betrekt 7 jaar geleden een monumentaal pand in Marienheem nabij Raalte. Het is een aan de kerk grenzende oude pastorie. Maar het geluk wat ze dan voelt, is compleet verdwenen. Haar ongeluk begint nadat Rijkswaterstaat een deel van de nabij gelegen weg opnieuw asfalteert. De grens tussen het nieuwe en het oude asfalt (een klein hoogteverschil) veroorzaakt namelijk trillingen. Gek wordt ze ervan.

Haar huis is een klankkast. Nergens kan ze dus echt goed slapen. Niet in de slaapkamer, niet in de woonkamer, niet op zolder, niet in de garage. Als een vriendin op vakantie gaat, past ze op haar huis om weer tot rust te komen. Opmerkelijk is dat een geluidsexpert de trillingen niet “kan vangen” in zijn meetapparatuur.

Probleem serieus nemen

Ellen Moerman is geluidsexpert. Het probleem van Ineke Schoemaker moet je volgens haar absoluut serieus nemen. Heel veel mensen zijn ook gevoelig voor lage frequentie. De ene hoort het en kan er absoluut niet tegen, de ander hoort het totaal niet. De bron (de veroorzaker) van de lage frequentie geluiden is vaak ook heel moeilijk op te sporen.

Een goed voorbeeld is het ongenoegen van een aantal mensen in Voorschoten. Een groep inwoners eist actie “tegen het ondragelijke geluid dat ergens vandaan komt.” De redactie van Meldpunt belt met een van de actievoerders, maar krijgt de echtgenoot aan de telefoon: “Mijn vrouw wordt gek van het geluid, zij kan er niet tegen.” En uzelf? “Ik heb er totaal geen last van.”

Warmtepompen

Een toenemend probleem zijn ook de warmtepompen. In het boek Zwerflawaai. En ander (on)gewenst geluid van Joost Smiers behandelt de auteur “het fenomeen warmtepomp.” Als je een goede geluidswerende kast er omheen bouwt is er niets aan de hand. Maar dat kost extra geld. Doe je dat niet, dan kan dat nare gevolgen hebben voor anderen (en uiteraard voor jezelf).

Naarmate er meer van dergelijke apparaten bijkomen neemt de geluidsoverlast toe. Joost Smiers citeert de Leidse audioloog (gehoorspecialist) Wim Soede: “Het geluid gaat alsmaar door. Het gaat irriteren, je bloedruk en hartslag gaan omhoog, en je slaapt slecht, wat zorgt voor psychische klachten. Je hersenen krijgen geen rust om te herstellen.” Het zijn niet bepaald opwekkende teksten.

Blokkeren van geluid

Kun je geluid dan niet filteren? Je hoort weleens: “Ik woon naast het spoor, maar hoor de treinen niet meer.” Volgens Fred Woudenberg, psycholoog en geluidsdeskundige bij de GGD, klopt dat niet. Je kunt de geluiden wel filteren, maar ze dringen wel degelijk door tot je hersenen. Het filteren van geluiden kost energie, daardoor slaap je nooit goed, wat op den duur tot stress en hart- en vaatziekten kan lijden. En ja…, daar kun je helaas aan overlijden.

Bronnen

  • Joost Smiers, Zwerflawaai en ander (on)gewenst geluid. Uitgeverij: Starfish Books
  • Nederlandse Stichting Geluidshinder
    De NSG probeert geluidshinder in Nederland zoveel mogelijk tegen te gaan. Zij beschikt over veel kennis op het gebied van geluid, geluidshinder en de bestrijding ervan.
  • Geluidsoverlast | Rijksoverheid.nl
    De overheid stelt normen voor geluid vast. Zo wordt geluidsoverlast aan banden gelegd.

Steeds meer padelbanen maar het geluid maakt mensen gek

Geef een reactie