Registeren Inloggen

Last van uw buren? Dit is wat u (niet) moet doen

De redactie van Meldpunt krijgt veel vragen over burenoverlast. Vooral houtstook is een grote ergernis. Wat moet u doen als u last heeft van de haard van uw buren? Wijkagent Jean Louis Becker geeft een aantal tips.

Wat een stank

“Vanaf september tot mei/juni hebben we dagelijks overlast van binnenkomende rook in onze woning. Het is niet alleen vieze lucht, maar het tast ook onze luchtwegen aan!” staat er in een mail geschreven aan de redactie van Meldpunt. “Inmiddels is het hier zo erg geworden dat ik vaak ‘s avonds, afhankelijk van wel of geen wind, bovenraampjes en zelfs ook roosters moet sluiten. Het overkomt mij vaak dat mijn ogen, keel en neus, zelfs binnenshuis geïrriteerd raken.” schrijft een andere MAX-kijker. Er is nauwelijks regelgeving voor het stoken van hout. In principe kan de stoker dus zijn gang gaan en heb je daar als buur niet veel tegen in te brengen. Maar hoe ga je toch het gesprek aan met je buren?

Tips van de wijkagent

Jean Louis Becker is al jaren wijkagent in de Hanzestad Kampen. Een stad met veel oude woningen die standaard een haard of houtkachel hebben. Becker heeft 4 tips hoe je overlast met de buren bespreekt.

Tip 1: Ga met elkaar in gesprek
“Communicatie is het allerbelangrijkste. Zorg dat dingen niet gaan opstapelen.  Wij worden vaak ingeschakeld als de stempelkaart vol is en niemand er wat mee wil. Maak het bespreekbaar. Je hoeft niet alleen met elkaar in contact te komen als het om vervelende dingen gaat, maar kom ook eens met leuke dingen. Dat je spontaan een kopje koffie gaat doen. Zo houdt je de band met je buren goed. En een goede buur….”

Tip 2: Denk mee aan de oplossing
“Als de schoorsteen iets verlengd moet worden, kan dat ook in jouw belang zijn. Zorg dat je daar over mee praat. En ook in mee wilt betalen.  Want de buurman zegt: “Ja, ik heb er geen last van, en dat moet ik er zeker ook voor dokken?” Dat werkt niet. Werk samen aan de oplossing.”

Tip 3: Zelfreflectie
“En als de buurman echt niet wil? En het loopt uit de hand? Kijk dan eens naar jezelf. 9 van de 10 keer ligt het aan hoe jíj de boodschap brengt. Je hebt zelf in de hand hoe het gesprek loopt. Verzin daarom vooraf een strategie. Doe je dat niet en word je boos dan ontploft de situatie misschien. En met een slechte relatie met je buur schiet je niets op.

Tip 4:  Schakel de politie niet in
“Kom je er samen niet uit? Bel dan de gemeente en kijk of die wil bemiddelen. Dat is veel minder beladen dan een politieagent die in uniform aan de deur komt. Bemiddelaars zijn burgers in normale kleding die u net zo goed begrijpen als een agent dat doet.”

Kan de overheid niets doen?

Zowel bij de Nederlandse Haarden en Kachelbranche als bij de tegenstanders van houtstook luidt de oproep aan de overheid om met duidelijke regels te komen. Minister Stientje van Veldhoven van Wonen en Milieu is bezig  met maatregelen. Ze wil dat de emissie-eisen voor nieuwe houtkachels in 2022 door Europese wetgeving worden aangescherpt. Maar zegt ook: “In Nederland bepaal je zelf of je de kachel of open haard wilt branden”.

Elles gaat op onderzoek uit

Een haardvuur associëren mensen met warmte en gezelligheid. Toch blijkt het stoken van hout vervuilender dan gedacht. De fijnstof die vrijkomt, is schadelijk voor zowel omwonenden als voor de stoker zelf. In deze aflevering van Meldpunt ziet u het verhaal van Bob Sikkema. Hij heeft al tien jaar last van de rook uit houtkachels die zijn buren fanatiek stoken. En Elles gaat op onderzoek uit: hoe is het met de luchtkwaliteit in haar huis als zij de open haard aan doet?

Geef een reactie

Reactie

    Mooi verhaal van deze wijkagent maar vaak gaat toch mis.

    Ik ben bijv.geconfronteerd met een enorme partytent met een houten vloer (op dwarsbalkjes geplaatst op de stenen tuinbestrating, groot (75% van de achtertuin, ca. 4 x 5 meter) en hoog (ca.3 meter) die voor professionele doeleinden door een Personal Trainer als trainingslocatie wordt gebruikt.
    Deze Personal Trainer plaatste al div. video’s op zijn Facebookpagina waar te zien is dat hij meerdere personen tegelijk, zonder toepassing van de geldende Corona-regels, training geeft. Ik hoor de gewichten e.d. op de grond vallen (=knallen), ervaar behoorlijk wat overlast (o.m. ‘kwatten’ op bestrating en tegen mijn eigendommen, urineren in de brandgangen en tegen mijn eigendommen) van de ‘sporters’, parkeeroverlast etc.

    De tip ‘Ga met elkaar in gesprek’ is hier niet mogelijk omdat de Personal Trainer niet in gesprek wil.
    De tip ‘Denk mee aan de oplossing’ wil ik wel (bijv.laat de sporters door zijn woning in en uit gaan, stel je toilet ter beschikking aan je sporters: kost niets of weinig maar levert veel op); maar de Personal Trainer wil niet in gesprek.
    Tip ‘Zelfreflectie’ heb ik meermaals op mezelf toegepast; maar de Personal Trainer wil niet in gesprek (heeft ook een voordeel 😉:escalatie is daarmee uitgesloten).
    De tip ‘Schakel de politie niet in’ heb ik ten uitvoer gebracht: ik heb contact opgenomen met de Gemeente en gevraagd of dit mág; nou dat leek de dame niet.
    Ik moest maar een bewonersmelding doen; gedaan en div.stukken bijgevoegd.

    Op Sinterklaasavond scheurde Handhaving voor mijn huis langs: die bleken controle uit te gaan voeren. Ja, op Sinterklaasavond om ca.20.00 uur: dan is de kans klein dat er een training wordt gegeven.

    Resultaat: Handhaving heeft niets geconstateerd, de Personal Trainer heeft aangegeven uitsluitend 1 op 1 training te geven en die filmpjes op Facebook waren niet in zijn tuin (wel: bestrating, planten, woning, schutting e.d. zijn duidelijk zichtbaar).

    Ik moet niet ‘zeuren’ kreeg ik van de Gemeente te horen en de Gemeente onderneemt verder nu en in de toekomst geen actie meer.
    Melding is voor de Gemeente 100% ‘afgehandeld’; overlast blijft (en zal o.b.v. van de welbekende ‘goede voornemens van 1 januari’ waarschijnlijk toenemen).

    V.w.b. stookoverlast die in de uitzending van 11 december aan de orde komt ervaar ik deze niet alleen van de buurtbewoners maar veel meer van de stinkende Bio-massa centrale die “milieuvriendelijk” de warmtevoorziening in deze gemeente realiseert, 365 dagen per jaar.