Welk matras kiest u? De voor- en nadelen van traagschuim, koudschuim en pocketvering
Goede nachtrust begint bij een goed matras. Maar er zijn zoveel soorten en maten. Waar moet u op letten? Matrassenexpert Chris Nederhorst geeft tips
Wanneer toe aan vervanging?
Om te beginnen is het goed om te weten wanneer u een matras het beste vervangt. Als maatstaaf kunt u aanhouden dat na 10 jaar of langer, een matras zijn beste tijd heeft gehad. Is deze van slechte kwaliteit, dan kan hij echter al eerder versleten zijn. Het ondersteunt uw lichaam dan niet meer optimaal en daarnaast krijgt u het hoogstwaarschijnlijk ook niet meer goed schoon. Heeft u last van kuilen, slapende lichaamsdelen, of krakende en piepende vering? Dan kunt u ook beter op zoek gaan naar vervanging.
Waarop letten?
Waar moet u op letten bij de aanschaf? Het belangrijkste is dat u comfortabel ligt, maar ook dat u de juiste ondersteuning krijgt. Dit is afhankelijk van uw slaaphouding, lengte, lichaamsbouw en gewicht. Daarnaast is het zeker niet onbelangrijk om rekening te houden met of u het snel warm of juist koud heeft. Maar wat voor soort matrassen zijn er vooral, en wat zijn de voor- en nadelen?
Pocketvering matras
Het pocketvering matras en de bijbehorende boxspring worden binnen Nederland het meeste verkocht. Een nadeel van deze matrassen is echter de hygiëne. Ondanks dat ze goed ventileren, komt er namelijk toch vrij veel stof in. Hierdoor zijn ze een van de minst hygiënische matrassen. Kiest u hier toch voor, zorg dan voor een afritsbare en wasbare tijk (matrashoes).
Traagschuim matras
Traagschuim is een schuim dat zacht wordt als het door het lichaam word verwarmd. Het is zeker geschikt voor ouderen, omdat het drukverlagend werkt. Het vormt zich zo naar het lichaam, dat het voelt alsof u in een perfecte mal ligt. Op deze manier wordt het lichaamsgewicht verdeeld en ondersteund en zorgt het matras voor minder drukpunten waardoor de doorbloeding niet of nauwelijks afgekneld wordt. Lichaamsdelen die wat dieper moeten wegzinken krijgen bovendien alle ruimte, met als resultaat een goede ergonomie, minder draaien en een rustige slaap. Een nadeel? Niet elk matras van traagschuim ventileert goed, waardoor het (snel) warm kan worden in bed. En draaien kan wat moeilijker zijn.
Koudschuim matras
Koudschuim in matrassen heeft volgens Nederhorst geweldige eigenschappen. De open celstructuur die koudschuim van nature heeft, zorgt ervoor dat het materiaal goed ventileert en vocht doorlaat. Hierdoor blijft koudschuim relatief koel. Kuilvorming komt bij goede koudschuim matrassen nauwelijks voor. Wel kan er een afdruk van de slaper ontstaan maar dit heeft geen negatief effect op de ondersteuning of het comfort. Het materiaal biedt veel comfort en heeft een zeer lange levensduur. De prijs- en kwaliteitsverschillen zijn echter wel groot, wat het lastig kan maken om een écht goed koudschuim matras te vinden.
Lekker liggen
Weet u welk matras u wilt, dan is het belangrijk om te kijken naar de stevigheid ervan. De beste manier om hier achter te komen, is om te gaan proefliggen. Maak een afspraak in een winkel en neem de tijd om te kijken of u ontspannen kunt liggen. Trek daarbij comfortabele, loszittende kleding aan waardoor u lekker ligt, en neem eventueel uw eigen hoofdkussen mee.
Waar kopen?
Matrassen zijn online en in fysieke winkels te koop. Het voordeel van een aankoop in een fysieke winkel is dat u vooraf het matras kunt uitproberen. Weet u wat u wilt? Zorg er dan voor dat u terugbrenggarantie heeft. Bevalt het matras niet, dan kunt u het -in sommige gevallen kosteloos- retourneren. Lees voor de koop de aankoop- en retourvoorwaarden goed door. Bij sommige winkels geldt namelijk geen uitprobeerperiode en eenmaal uit de verpakking mag u het matras dan niet meer ruilen.
(Bron: Chris Nederhorst, MAX Vandaag. Foto: Archief Meldpunt)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
[…] zijn diverse soorten matrassen. Veel winkels bieden aan om het matras thuis uit te proberen. Het matras wordt vaak gratis of voor […]