Kerstboom in huis halen, maar welke?
De Sint gaan we vanaf nu vervangen door de kerstman, de schimmel door rendieren, en de schoen voor de kerstboom. Maar wat voor kerstboom? Gaan we voor een échte, mét of zonder kluit, of een van kunststof? Met deze tips helpen we u op weg bij het maken van uw keuze.
Neppe of echte kerstboom?
De voordelen van een echte kerstboom zijn bekend: hij brengt ouderwetse gezelligheid en hij ruikt heerlijk. Maar hij maakt ook een hoop rommel in huis. Denk aan de afgevallen dennennaalden. Zo blijft u maar stofzuigen. Check bij de aanschaf even hoe los die naalden zitten. Dat doet u door met uw hand even tegen de naaldrichting in te strijken. Laten ze dan los? Dan is de boom niet vers.
Zet een net gekochte boom trouwens eerst even in de tuin of in de schuur voordat u hem in huis zet. De meeste bomen moeten namelijk echt even wennen aan de binnentemperatuur. Zet hem binnen ook niet te dicht bij de verwarming en niet op de tocht, want daar kunnen naaldbomen slecht tegen.
Brandveiligheid
Een bijkomend nadeel van een echte kerstboom is dat die bij uitdroging brandgevaarlijk is. Ook de kerstverlichting kan voor brand zorgen, zeker de ouderwetse lampjes die nog heet kunnen worden. Dat gevaar verdwijnt bij LED-verlichting. Dit soort verlichting is ook stukken goedkoper vergeleken met oudere lampjes, en dat is niet onbelangrijk met het oog op het energieverbruik.
Mét of zonder kluit?
Bomen met een kluit eronder moeten dagelijks water krijgen tegen uitdroging. Dat heeft 2 voordelen: de naalden blijven langer aan de boom én ze vliegen minder snel in brand. Wie de boom dagelijks een beetje water geeft zorgt dat uitdroging uitblijft. Zo kan de boom na kerst ook nog lang mee. Ook de echte boom zonder kluit verdient water in een reservoir onderaan de stam.
Kunstkerstboom
Net als kunstgrasvelden zijn ook kunstkerstbomen sterk verbeterd in kwaliteit. Nepbomen zien er heel echt uit tegenwoordig. Maar ze geuren nog steeds niet. Dat kunt u verhelpen met geurkaarsjes in de kamer, die u uiteraard niet te dicht bij de boom moet zetten. Want het gevaar voor brand bestaat hier ook, maar niet door uitdroging. Kunststof brandt meestal tamelijk goed. Nieuw is de alternatieve kerstboom voor de zogenaamde ‘boomweigeraar’. Dat is een alternatieve kunstzinnige constructie, die uiterlijk op een boom lijkt, maar niet ‘zo plastic’ is.
Milieuvriendelijkheid
Behalve veiligheid kan ook het milieu een rol spelen bij het maken van uw keuze. De boom met kluit, die langer meegaat dan 1 jaar, lijkt hier de meest voor de hand liggende keuze. Maar vergis u niet, want als u hem van (te) ver haalt, dan doet u al het positieve met uw actie weer teniet. Dat komt door de CO2-uitstoot van uw auto.
Rekensommetje
Een gewone kerstboom kost volgens nieuwsplatform NU.nl 3 kilo kooldioxide (CO2) per jaar. Een kunstkerstboom kost gemiddeld 48 kilo kooldioxide aan productiekosten en transport. Vaak komt zo’n ding helemaal uit Azië. Als die boom 16 jaar goed blijft, scoort hij hetzelfde jaarlijkse gemiddelde als een echte kerstboom. Er zijn ook onderzoeken die zeggen dat dat al bij 10 jaar het geval is.
Elke kerstboom, nep of echt, heeft eenzelfde impact op het milieu als een autoritje van 25 kilometer. Koop daarom uw kerstboom dichtbij huis als u het milieu belangrijk vindt. Als u een kerstboom huurt, moet u hem ook weer terugbrengen. Dan zijn 2 ritjes van 25 kilometer en een dubbel zo zware aanslag op het milieu.
Zaag zelf een gratis boom
Een milieuvriendelijke optie is de ‘gratis zaagboom’ van Staatsbosbeheer. Op 4 aangewezen dagen in december mogen mensen gratis een kerstboom komen omzagen, zoals in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Staatsbosbeheer staat op sommige plaatsen zelfs toe dat u 2 bomen mag meenemen in plaats van 1. Op die manier helpt u de boswachter bij terreinbeheer. Door te veel stikstofneerslag groeien de bomen te snel en zijn ze met te veel. Zo gaan unieke stuifzandgronden verloren.
Kerstbomenverbranding
Wat kunt u het beste doen na de feestdagen met uw echte boom? In enkele gemeentes in ons land is er de traditie om kerstbomen te verbranden. Maar daar zit een groot milieurisico aan vast. Het is daarom beter om dit niet te doen, want het levert veel luchtvervuiling op. Gooi hem ook niet in uw haard, want houtstook met redelijk vers hout veroorzaakt in feite nóg meer vervuiling. Een boom die in de afvalverwerking omgezet wordt tot compost of bodembedekking heeft dat probleem niet. Sterker nog, bij verwerking door de officiële afvalverwerker kan er elektriciteit worden opgewekt.
(Bron: Archief, MAX Vandaag, NU.nl, NRC, Staatsbosbeheer. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
M.b.t. echte kerstboom:
Laat de top heel (= niet afzagen).
Dan heeft uw boom een grotere overlevingskans als u de boom in uw tuin zet.
Geurkaarsen zijn slecht voor het binnenmilieu!