In deze seniorenwoningen staat gezelligheid en goede zorg voorop
Het is handig om alvast na te denken over een seniorenwoning op het moment dat u die nog niet nodig heeft. Zo woont u op tijd in een huis waarin u makkelijk zorg kunt krijgen en sociale contacten heeft wanneer u minder mobiel bent. Klopt u hiervoor aan bij de woningbouw, kijkt u op Funda, of zijn er betere alternatieven? Wij zetten de interessantste woonvormen op een rij.
Wonen als u ouder wordt
Als u ouder wordt, is het belangrijk om na te denken over hoe u in de toekomst wilt gaan wonen. Door hier op tijd over na te denken voorkomt u buitensporige zorgkosten en eenzaamheid. Is het huis waar u nu in woont levensbestendig? Zijn er voldoende voorzieningen bij u in de buurt? Heeft u, indien nodig, genoeg mantelzorg in uw nabije omgeving? U kunt op zoek gaan naar een seniorenwoning via de woningbouwvereniging of via funda. Maar aan zo’n huis komen is nog niet zo makkelijk. Een alternatief is gaan wonen in een woongemeenschap.
Woongemeenschap
Een woongemeenschap bestaat uit zelfstandige woningen met tenminste één gemeenschappelijke ruimte. Mensen die hier wonen willen activiteiten samen doen en elkaar helpen. Die hulp is géén mantelzorg, maar ouderwetse burenhulp. Woongemeenschappen bestaan in allerlei soorten en maten, en er zijn verschillende organisaties die zich hier op richten. Maar waarom zou u in een woongemeenschap gaan wonen?
[npo_player prid=”WO_MAX_15937412″]
Sociaal contact
De Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LVGO) is een vereniging die het gemeenschappelijk wonen van 50-plussers wil bevorderen. De vereniging heeft een onderzoek gedaan naar de redenen van mensen die kiezen voor een woongemeenschap. Wat het meest wordt genoemd is sociaal contact. Ook willen mensen langer zelfstandig en zelfredzaam leven, en in een woongemeenschap kan dat volgens hen. Ook elkaar helpen en kunnen rekenen op steun van buren is een belangrijke factor. De meest genoemde redenen kunt u bekijken in de volgende grafiek.
Organisaties
Er zijn verschillende organisaties die mensen helpen bij het opzetten van een woongemeenschap of die zelf gemeenschappelijke woonvormen bouwen. We bespreken er een aantal.
De Knarrenhofjes
Knarrenhofjes zijn hofjes waarin mensen wel zelfstandig wonen, maar ook naar elkaar omkijken. Er is een gemeenschappelijke ruimte voor sociale activiteiten en om bijvoorbeeld gezamenlijk te kunnen eten. De Knarrenhof heeft als doel om eenzaamheid te voorkomen door ouderwets burenfatsoen. Het is geen woongroep, want samen dingen doen is niet verplicht. Op allerlei plekken in Nederland proberen groepen mensen Knarrenhofjes te realiseren. De Stichting Knarrenhof heeft woonconcepten, kennis en ervaring om geïnteresseerden te helpen.
Erfdelen
Er zijn ook woongroepen op voormalige boerenerven. De organisatie erfdelen helpt met dit te realiseren. Het bestaat uit kleinschalige vrijstaande woningen in een landschappelijk vormgegeven erf. Het voordeel hiervan is de privacy. Tegelijkertijd zijn er gezamenlijke voorzieningen in de boerderij, zoals bijvoorbeeld een werkplaats, eetkeuken, logeerkamers, wasserette en bibliotheek.
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)
Wilt u zelf met een groep mensen een woongemeenschap bouwen? Dan kan stichting Kilimanjaro Wonen daarbij ondersteunen. Een CPO initiatiefgroep bestaat uit minimaal drie personen die een gezamenlijk doel hebben. Soms is dat een specifieke locatie, soms een gezamenlijke woonvisie.
Bestaande woongroepen in Nederland
U kunt zich ook aansluiten bij een woongroep die al langer bestaat. De Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk wonen van Ouderen (LVGO) ondersteunt deze woongroepen. Op hun site kunt u zien waar deze woongroepen zich bevinden en meer informatie lezen over hoe u zich kunt aansluiten.
Meer initiatieven
Er zijn nog veel meer initiatieven voor gemeenschappelijk wonen in Nederland. Op deze website kunt u een lijst vinden met interviews en artikelen over deze verschillende woonvormen. In de volgende video geeft Peter Prak van stichting De Knarrenhof advies over hoe u het vinden van een woning in een woongemeenschap aan kunt pakken.
Hoe kom ik in een knarrenhof?
[npo_player prid=”WO_MAX_15937414″]
Gemeentes werken soms tegen
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is duidelijk, dat gemeente besturen niet voor hun taak berekend zijn.
Ze willen zelf bepalen en hun hobby uitvoeren. Niet hun werk waar ze voor gekozen zijn.
Alle daken en bouw grond vol met zon panelen en andere onzin projecten met gemeenschap geld. Bio centra; Waterstof fabriek. En de zonpaneel velden niet aansluiten. Bizar. Die stroom komt toch uit de lucht, de zon. Feit.
Bedrijven in de gemeente blokkeren, die de eigen daken niet kunnen benutten. De ruimte is geclaimd door het gemeente bestuur. Bizar.
Maar als 60 plusser zullen we wel slimmer moeten stemmen.