Huis verduurzamen? Zo vraagt u subsidie aan
Subsidie aanvragen voor het verduurzamen van uw koophuis, het kan nog een hele klus zijn. Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt namelijk dat veel huishoudens de aanvraag onbegrijpelijk en ingewikkeld vinden.
Subsidie vraagt u achteraf aan
Steeds meer Nederlanders verduurzamen hun huis. Zo kunt u immers het klimaat een handje helpen, maar ook besparen op uw eigen energierekening. En u kunt zelfs subsidie hiervoor krijgen. Wilt u uw woning verduurzamen, houd er dan wel rekening mee dat u de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) pas achteraf kunt aanvragen. Om deze goedgekeurd te krijgen, moet u de aanvraag uiterlijk binnen 24 maanden na de installatie van de eerste maatregel indienen. Anders zijn de kosten geheel voor u.
Stappenplan voor aanvraag subsidie
Om u enigszins op weg te helpen, heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) tips op een rij gezet in de vorm van een stappenplan. We lichten de tips hieronder voor u uit. Voor alle informatie van de RVO kunt u hier terecht.
Voorbereiding van de aanvraag
- Wat wilt u verduurzamen? Bedenk dit van tevoren goed en lees u in over de voorwaarden op de website van de RVO.
- Controleer van tevoren of uw maatregel op de meldcodelijst staat. Is dit het geval? Dan komt u in aanmerking voor subsidie. Bespreek dit met uw uitvoerder. Staat uw maatregel niet op de lijst? Dan kunt u toch subsidie aanvragen. Stuur dan wel bij uw subsidieaanvraag de productbeschrijving en technische documentatie mee. Voldoet uw maatregel niet aan de eisen van de RVO, dan wordt dit afgewezen en krijgt u geen subsidie.
- Heeft u de benodigde meldcode gevonden? Dan kunt u aanschaffen wat u voor ogen heeft. Doe dit bij een gecertificeerd bedrijf en maak hier goede afspraken mee. Zorg er ook voor dat zij de meldcode opnemen in de offerte en factuur. Bewaar het bewijs van aanschaf en het betaalbewijs.
- Vraag de installateur om een bewijs van de installatie, zoals een offerte met (installatie-)factuur die naar elkaar verwijzen. En maak tijdens de werkzaamheden zelf foto’s. Laat u isolatiemateriaal aanbrengen? Dan moeten naam, merk, soort en dikte van het materiaal zichtbaar zijn. Kunt u zelf niet aanwezig zijn? Dan is een foto van het etiket en een foto van de codering ook voldoende.
- Controleer of het juiste aantal aangebrachte vierkante meter voor glas of isolatiemateriaal vermeld wordt op de administratie, zoals de factuur.
De aanvraag
Heeft u bovenstaande stappen doorlopen? Dan kunt u de subsidieaanvraag indienen. Dat kan als volgt:
- Ga naar de website van de RVO. Hier heeft u wel een DigiD-code voor nodig.
- Houd bewijsstukken, zoals digitale foto’s en scans, bij de hand. Deze moet u uploaden en meesturen met uw aanvraag. Denk aan:
- De meldcode van de warmtepomp, zonneboiler of de isolatiemaatregel die u heeft aangeschaft
- Het aantal vierkante meter aan isolatiemateriaal dat is aangebracht
- De factuur en het betaalbewijs
- Een omschrijving van het product, met onder andere het typenummer, de naam van het merk of de fabrikant
- De datum van de aanschaf
- Uw eigen adres en dat van het bouw(installatie)bedrijf, de uitvoerder en/of leverancier en de naam en telefoonnummer van de contactpersoon van het bouwbedrijf
- De datum van installeren of aanbrengen
- Het bedrag en de datum van de betaling
- Als u bent ingelogd, vindt u het aanvraagformulier onder ‘Nieuwe aanvraag’. U kunt uw aanvraag later nog bewerken of afronden via ‘Mijn aanvragen’.
Controleer tot slot of uw bestanden goed geüpload zijn en of alle gegevens kloppen. Daarna kunt u uw aanvraag verzenden en krijgt u binnen 8 weken bericht van de RVO.
Komt u er niet uit?
Vindt u de subsidieaanvraag nog wat ingewikkeld? Of heeft u vragen? Dan kunt u hier contact opnemen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Leveren zonnepanelen wel echt het meest op bij hete zomerdagen?
(Bron: Archief, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Vereniging Eigen Huis. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
[…] een verduurzamingssubsidie aan. De belangrijkste subsidie op dit gebied is aan te vragen bij de Rijksoverheid door middel van […]
[…] geven de Nederlanders 11 miljard uit aan verduurzaming van hun huis. Ook weten ze de weg naar de verduurzamingssubsidie(s) te vinden. In juni laten cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien dat de […]