Huis isoleren is veel sneller terugverdiend door hoge energieprijs
De terugverdientijd van verduurzamingsmaatregelen als isolatie of warmtepompen is gemiddeld drie keer korter dan aan het begin van 2021. Dat komt door de hoge energieprijzen, meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.
Eerst isoleren
Dit zegt de NVDE op basis van een onderzoek door CE Delft. In slecht geïsoleerde woningen kunnen bewoners het beste eerst isoleren. Dat verdient zich namelijk terug in één tot zes jaar, waarbij rekening wordt gehouden met de energieprijzen uit april. In beter geïsoleerde woningen zijn warmtepompen en zonneboilers interessant. Die verdienen zich in twee tot zes jaar terug.
Bekijk eigen situatie goed
De terugverdientijd is echter afhankelijk van veel factoren, zoals de ontwikkeling van de energieprijzen, het type woning en het gedrag van de bewoners. Het is volgens de NVDE dan ook belangrijk dat mensen goed kijken naar hun eigen situatie.
Subsidies en renteloze leningen
Volgens voorzitter Olof van der Gaag van de NVDE is het verduurzamen van woningen nog nooit zo aantrekkelijk geweest. Niet alleen zijn de energieprijzen hoog, maar de overheid maakt investeringen ook aantrekkelijk met subsidies en gunstige of zelfs renteloze leningen. Ook door een verschuiving in de energiebelasting, waarbij de elektriciteitsbelasting is verlaagd en de aardgasbelasting is verhoogd, is verduurzaming nu bijzonder aantrekkelijk. Bovendien hebben gemeenten middelen gekregen om mensen met lage inkomens te helpen in de strijd tegen energiearmoede.
Verplicht
De NVDE is blij met die maatregelen en roept de regering op die voort te zetten. “Dit is geen moment om mensen teleur te stellen die willen verduurzamen”, aldus Van der Gaag. De regering heeft onlangs bepaald dat bij vervanging van warmte-installaties in woningen minimaal een hybride warmtepomp moet worden geïnstalleerd. De NVDE steunt die aanpak. Volgens de vereniging laat het onderzoek van CE Delft zien dat diezelfde aanpak ook mogelijk is voor de woning zelf. Bijvoorbeeld door minimumeisen aan isolatie te stellen bij renovatie of verkoop van de woning.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Klinkt zo simpel.maar je moet wel eerst een zak met geld hebben
Voor subsidie moet 2 isolatie dingen laten doen ( liever zelf maar dan géén subsidie) ben je gauw 7000 euro kwijt de winst op gasrekening blijft beperkt
Even nog een aanvulling ..
Per 1 juli 2022 zijn de voorwaarden bij het Nationaal Warmtefonds versoepeld !
Was het voor die datum zo dat het geleende bedrag maar voor 75% aan zonnepanelen mocht worden besteed en in combinatie met minimaal 1 andere aktiviteit om de woning te verduurzamen ; per 1 juli kan een bedrag geleend worden dat voor 100% aan zonnepanelen installeren mag worden besteed !
Max. leenbedrag is 25.000 euro
Op de hierboven genoemde website staat trouwens een lijst van goedgekeurde maatregelen.
Men moet duidelijk bij het Warmtefonds aangeven WAT precies de maatregelen zijn die zullen worden uitgevoerd en moeten nota’s achteraf worden overlegd voor uitbetaling.
Groeten ,
Tjerk ( Petromaxer ) 🤓
Het klopt het is alleen voor rijken. De vele regels zijn niet te doen.
Heb weer zonnepanelen gelegd, na 4 maanden nog geen subsidie ontvangen. Daarnaast gaat er weer geld af van de btw die men terugkrijgt.
Bij dubbel glas alleen subsidie als men nog een andere isolatiemaatregel doet. Moet je weer meer betalen dan de subsidie.
De site verbeter je huisje is veel te omvangrijk. Alleen maar beperkingen .