Registeren Inloggen

Hoge energieprijzen: Gaat overheid compenseren en hoe kom ik aan vast contract?

De energieprijzen waren al hoog, maar stijgen nog verder door de oorlog in Oekraïne. Er zijn bijna geen vaste energiecontracten meer te krijgen. Hoe houden consumenten toch de kosten laag? En gaat de overheid onze hoge energielasten compenseren?

Energieprobleem

We stellen vier vragen over het energieprobleem aan Ben Woldring van onafhankelijke energievergelijker Gaslicht.com en Joris Kerkhof, domeinmanager energie bij Independer. De twee experts zien de prijzen stijgen, en vaste energiecontracten verdwijnen. Waarom is alles zo duur, en hoe gaat de consument hier het best mee om?

Waarom is de prijs van energie en gas nu zo hoog?

“Vlak voor de oorlog in Oekraïne was er een ware run op energiecontracten”, zegt Ben Woldring van vergelijkingsite Gaslicht.com. “Veel mensen hebben toen nog hun contract vastgezet voor 1 jaar. Die mensen waren er net op tijd bij. Want wie nu op onze site komt en daar een rode balk ziet, weet dat er tijdelijk bijna geen aanbiedingen in energiecontracten zijn. Op dit moment kunnen de energiebedrijven geen vaste contracten meer aanbieden. Maar dat kan elke dag anders zijn, want de markt is beweeglijk.”

Onzekerheid rond Russisch gas

Joris Kerkhof van Independer: “Historisch gezien is het nog nooit voorgekomen dat energieleveranciers aanbiedingen voor energie weer terugtrokken. Toch is dat gebeurd rond kerstmis 2021 en voor de tweede keer door de oorlog in Oekraïne. Er is niks te kiezen nu. Als energiebedrijven even geen nieuwe klanten willen, dan speelt er onzekerheid. Consumenten kunnen bang zijn dat er weer een energieleverancier omvalt.”

Stroomprijs meer dan verdubbeld

Woldring: “We lezen nu veel over hoge gasprijzen. Maar ik wil benadrukken dat de stroomprijzen ook uitzonderlijk hoog zijn. Dat vergeten we vaak. Gemiddeld betaal je voor een nu af te sluiten variabel contract 2,40 euro per kuub gas. Voor stroom is dat zo’n 55 eurocent per kilowattuur. Een jaar geleden waren die tarieven veel lager. Toen betaalde je 22 à 23 eurocent voor de stroom. Nu is dat 2,5 keer zoveel. Voor een kuub gas betaalde je 1 jaar geleden nog 80 à 90 eurocent. Dat is nu 3 keer zoveel. De mensen die de prijs hebben vastgezet vlak voor de oorlog begon, betalen nu 1,70 à 1,80 euro voor een kuub gas.”

Gaat de overheid de belasting op energie verlagen?

De prijs van energie wordt niet alleen bepaald door de grondstofprijs, maar ook door de belasting. Woldring: “Nederland zit met zijn belasting op energie in de hoogste categorie van Europa. Alleen al de BTW is hier 21 procent. Het is vreemd, maar energie wordt gezien als een luxegoed, terwijl groente, fruit en water eerste levensbehoeften zijn. Die vallen in de categorie van 9 procent BTW. Waarom energie dan niet? Er wordt vaak naar Europa verwezen. Maar Europa zegt juist: ‘Doe wat aan die BTW.’ Een mooi voorbeeld is Tsjechië. Daar staat de BTW tijdelijk op 0 procent. Groot Brittannië net uit Europa natuurlijk, rekent 5 procent. België heeft de BTW op stroom tijdelijk naar 6 procent verlaagd. Maar juist op gas zou zo’n maatregel direct een veel groter effect hebben. Wij hebben eind 2021 een oproep gedaan die BTW eens te bekijken. Maar daar heeft de regering nog niks mee gedaan. Wat logisch zou zijn is een blijvend BTW tarief op energie van 9 procent.”

ODE: Belasting duurzame energie

Behalve BTW zijn er nog andere belastingen op energie, legt Woldring uit. “De opslag (ander woord voor belasting) duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) stond vroeger nooit op de energierekening. Dat bedrag gaat elk jaar mee omhoog. Daar wordt de subsidie duurzame energie (SDE) mee betaald, een potje voor zonne- en windparken.”

Gaat de overheid de hoge energieprijs compenseren?

Woldring: “De compensatie die de overheid in 2022 biedt, komt in de vorm van een extra hoge vermindering energiebelasting (heffingskorting) voor elk huishouden en een verlaging van de belasting op stroom. Die 400 euro compensatie is wat de gemiddelde consument minder betaalt op zijn energierekening. Dat is onvoldoende om de gestegen energieprijzen te compenseren. En bovendien zegt het niets over wat we volgend jaar kunnen verwachten.”

Wat kan ik doen om te zorgen dat mijn energiekosten laag blijven?

Kerkhof: “Wie nu geen nieuw contract kan afsluiten, zouden wij aanraden om eens te kijken naar zijn verbruik. Daar kunnen mensen nog een hele inhaalslag maken. 80 à 90 procent van de huishoudens in Nederland heeft een slimme meter die je kunt uitlezen. Op je nota kun je zien hoeveel je verbruikt. Je kunt ook apps installeren die dat inzichtelijk maken. Op de lange termijn breng je zo je rekening omlaag. Dat ga je zien in de eindafrekening.”

Energieprijs omlaag brengen door verduurzaming

Kerkhof: “Niet voor iedereen is het weggelegd om dure zonnepanelen en warmtepompen aan te schaffen. Maar je zou wel minder lang kunnen douchen. En je zou isolatie kunnen aanbrengen in je huis. Het helpt al enorm als je de deuren in huis dichthoudt. Maak van het verbruik van energie het gespreksonderwerp en probeer er dan naar te handelen.”

Hoge energieprijzen dwingen tot verduurzaming

Foto: ANP

Geef een reactie

Reacties (10)

    Ik kan echt niet nog meer bezuinigen op gasverbruik of ik moet koud eten en niet meer douchen met warm water. Ik zit hier in een woonkamer van 15 graden met dikke kleding aan en een deken om. 1 keer in de week gaat de verwarming aan op 18 graden om de vocht te verdrijven. Het appartement waar ik in woon komt geen zonlicht binnen in de winter dus moet de hele dag de lampen aan plus dat de zon het ook niet kan verwarmen.
    Ik heb reuma en met deze kou en vocht kan ik geen stoeprand meer op of af. Fysio, dat een beetje verlichting kan geven, is ook bijna uit de zorgverzekering wegbezuinigd.
    Lang leve de marktwerking en participatiewet.

    Je hebt gelijk mimi13: we worden gewoon belazerd door dit kabinet van VVD, D66, CDA en CU. Zelf zitten ze er heel warmpjes bij. Net zoals ze zich zelf niet aan de regels van Corona hielden, zetten ze hun verwarming vast niet lager. Ze verdienen zelfs enorm aan deze crisis; ze vangen door de hogere prijzen steeds meer accijnzen en BTW, want die stijgen namelijk mee!

      Helemaal scherp gezien armen 50
      Dat krijg je met dit VVD beleid.

    ik woon op een flat word verwarmd middels verwarmingsketels -.
    kan ik dit ook vastzetten wordt verzorgd door Brunata https://www.wms.nl/

    Tja…DUIDELIJK VVD BELEID.!!!
    Het is geen raadsel waarom de VVD de grootste partij blijft.
    Uit onderzoek blijkt dat in rijkere wijken een veel hogere opkomst tijdens het stemmen is dan in armere wijken.
    Dit is de verklaring.
    Hiermee is ook duidelijk waarom de belastingen en dus de prijzen hier het hoogst zijn.
    Het maakt rijkeren weinig of niets uit.
    Opmerking : in Nederland is de benzine prijs thans op een na het hoogste van de wereld.

    Ik ga mij niet mengen in politiek en partijen noemen. Maar, het lijkt mij niet logisch om de hoge energieprijzen op een regering af te wentelen. Je zou kunnen kijken naar onze “inkopers” en speculanten. In plaats van onze vooraden aan te vullen wachten die (naar nu blijk te lang) op de laagste prijs. Gevolg… maar kwart gevulde voorraden. Marktwerking noemen ze dat.

    Daarnaast, net als alle corona-steun, de steun aan overstroomd Limburg, de compensatie in Groningen, de compensaties in het belastingschandaal, de steun aan Schiphol en de KLM (Frans bedrijf nota bene), de wellicht zinloze investering in Lelystad airport en de wellicht komende steun aan die arme vissers, alle adviesburo’s en werkgroepen die daar bij komen kijken moeten wij die steunmaatregelen MET ZIJN ALLEN (ook U) wel weer gaan opbrengen. Dus nu een voordeeltje op de energierekening is straks weer terugbetalen. Dat wordt weer jaren bezuinigen verwacht zou je verwachten.

    De reacties hier op dit onderwerp zijn schrijnend en het zou niet moeten kunnen in een land als het onze. Volgende week dus allemaal stemmen!!! Meer kun je niet doen.

    Gelukkig gaan we naar de lente, zomer toe. Door vele zonuren hoeven we minder verwarming te gebruiken. Hopelijk voldoende compensatie door de Overheid voor de lagere en middeninkomens. We kunnen het beste van hopen en ga aub WEL STEMMEN. Goed nadenken op wie we gaan stemmen. Ik stem op een linkse partij. Wie weet helpt het. Op de VVD, CDA, D’66 of PVV of FvD gestemd, men heeft precies gekregen waar we nu mee zitten. Nou dan!!!

      Hallo allemaal, jullie hebben allemaal gelijk. Rijke mensen en VVD merken er niets van. Wij maar betalen, heb geen cent meer over. Heb het koud binnenshuis. En ook nog de stroom duurder, eten duurder, alles duurder! Heb reuma en sinds kort kanker, krijg chemo waardoor ik aan huis gekluisterd ben, en niemand die er naar kraait, en ons ziet! Bedankt overheid!

    zo worden we nu belazerd door de overheid

      Heel veel goede- en terechte (en soms schrijnende) reacties! Dan toch maar even politiek; Ik denk dat iedereen verbijsterd is dat we na een belachelijk lange formatie met exact dezelfde koppen geconfronteerd worden. Alle “pluche plakkers” zijn er weer onder leiding van Dhr. Rutte waarvan we nu wel meermaals hebben kunnen zien dat hij ons allemaal belazerd (en dan druk ik mij zacht uit). Wel denk ik dat de lage opkomst een van de redenen is dat we ze met zijn allen niet weg krijgen. Veel “hoog geschoolden” en/of “rijkere” Nederlanders gaan stemmen terwijl de mensen die het werk moeten doen, de “lager opgeleiden” en minder bedeelden sneller niet gaan stemmen. Hierdoor bepaalt een relatief kleine groep, die het al niet slecht heeft, de toekomst van de rest. Wat er dus zou moeten gebeuren is dat iedereen zover gekregen moet worden te gaan stemmen. Daarnaast zou er een “maximale houdbaarheid” moeten komen aan politici (bijvoorbeeld maximaal 2 x 4 jaar premier) MAAR OOK AAN DE TOP-AMBTENAREN op de ministerie’s. Politici komen en gaan maar deze heren blijven maar lekker zitten. Kijk naar het belastingdienst-schandaal. De directie krijgt een dik salaris want ze hebben “een grote verantwoordelijkheid”. Als ze die zouden moeten nemen komen ze er mee weg? Herinnert u zich de schandalen bij rijkswaterstaat? Het dumpen van steenbreek-afval in de Nederrijn? Het zogenaamde “ontdiepen” van natuurgebieden? Ondanks stevige bewijzen van vriendjespolitiek en wat je haast “ambtelijke corruptie” kunt noemen, blijven die gewoon zitten. Daarnaast zijn die top-ambtenaren steenvast partijvrinden, uitgerangeerde politici enz. Politieke benoemingen zodat men “over het graf” kan regeren?

      Ten slotte, “Hakken” op “de overheid” is gemakkelijk en het lucht op maar het lost niets op. De gemeente? dat zijn WIJ. Wij kunnen alleen een socialer beleid afdwingen door allemaal te gaan stemmen. En nogmaals, al die steunmaatregelen, subsidies en toeslagen… die betalen wij met zijn allen….