Hoge energieprijzen dwingen tot verduurzaming
Geld vormt nu de belangrijkste drijfveer voor verduurzaming. Waar het eerst nog het klimaat was, daar is nu uw eigen portemonnee de hoofdreden. Want de energieprijzen gaan momenteel door het dak. En dat dwingt de mensen om alternatieve energiebronnen te gaan zoeken. Dat leert een onderzoek van Multiscope onder 4.300 Nederlanders. Eigen Huis ziet deze trend al wat langer.
Duurzaam wonen
Het onderzoek met als titel Duurzaam Wonen laat zien dat al 40% van de mensen de thermostaat lager zet. Of ze zetten de kachel “verduurzaamd uit.” Of het dan koud is in huis, maakt ze niks meer uit. Hans André de la Porte, woordvoerder van Eigen Huis ziet veel meer vragen over verduurzaming komen. “Maar vergis je niet, het is ook de eerste keer dat de energieprijzen zo sterk stijgen,” zegt hij. “De mensen moeten nu wel in actie komen. Voor het eerst is dus geld de belangrijkste reden voor verduurzaming.”
Slecht geïsoleerde woningen
“Sinds september 2021 zien wij deze stijging,” gaat De La Porte verder. “Want toen verschenen de eerste artikelen over de hogere gasprijzen in de kranten. Dan gaan consumenten toch snel denken waar ze een besparing kunnen maken. Vooral bewoners van slechtgeïsoleerde woningen komen in actie.” Installateurs van zonnepanelen en warmtepompen komen momenteel om in het werk. De wachtlijsten groeien.
Dure energie speelt ineens de hoofdrol
Tot nu toe speelde de hoogte van de energieprijzen een relatief kleine rol bij verduurzaming. In 2021 gaf een kwart van de Nederlanders de stijgende prijzen aan als reden om hiertoe over te gaan. Maar nu zegt bijna 70 procent van de mensen, die dit jaar energiebesparende maatregelen willen nemen, dat te doen om het geld.
Nieuwe prikkels om te verduurzamen
“Het begon met isolatie van het dak en vloer, maar nu zien we ook het overstappen van de gas-cv naar hybride of volledig elektrisch warmtepompen,” signaleert De La Porte. “Voorheen moesten we nog woorden gebruiken als ‘verleiden’ tot verduurzamen. Maar een woord als ‘besparingen’ werkt veel beter.”
Het is dus vooral heel logisch en praktisch dat de mensen nu ineens meer gaan verduurzamen? De La Porte: “Tot voor kort dacht men aan het milieu als het ‘uitkwam’, maar nu hebben de mensen een andere prikkel.”
Kleine zuinige en elektrische auto’s
De La Porte ziet eenzelfde ontwikkeling nu bij de aanschaf van auto’s. “De vraag naar kleine zuinige en elektrische auto’s is gestegen. Dure veel energie slurpende auto’s gaan allemaal naar andere landen.” Zodra mensen het in hun portemonnee gaan voelen, komen ze vanzelf in actie. Voor de economie is het ook goed. Want al die installateurs en autohandelaren verdienen er een goed belegde boterham mee.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Voel me absoluut niet gedwongen te isoleren blijft nog steeds veel te duur ondanks subsidies
Wil helemaal niet van het gas af er is gas genoeg op deze aardbol, maar ja moet je wel als overheid contracten oplopen.
De overheid is mede schuldig aan de hoge prijzen (geen contracten) en de zgn korting van 450 euro is veel te weinig betaal 1200 per jaar meer.
Hybride ketels cq warmte pompen vreten stroom en zijn alleen interessant met zonnepanelen die niet overal geplaatst kunnen worden en zon nodig hebben dus heb je in de winter geen bal aan.
Waarom alleen woningen van burgers en niet de ondernemingen en nuts bedrijven
Als deze gas mogen blijven gebruiken betalen ze onze verduurzaming maar .
Wij stoken al jaren minder maar dan wel met een ontvochter ( electrisch ) en dat scherlt 2-3 graden warmte! We zijn van de jaren 50, toen we nog niet in een T-shirt of ander niemendalletje ’s winters in het ouderlijk huis rondliepen. Nee, de gebreide wollen truien en sokken van Oma hielden ons warm én we hadden ook veel minder zitvlees als nu. De huizen toen tochten van alle kanten en ’s morgens lag er een laagje ijs op je wollen deken van je bevroren adem. De winters waren vaak lang en koud maar ook nu dragen we nog steeds wollen kleding en bij strenge vorst nog een thermobroek erbij/onder. Ons huis nu is al op alle punten stukken beter geïsoleerd dan vroeger en tochten doet het niet echt meer maar we zijn onze jeugd en opvoeding niet vergeten.