Registeren Inloggen

Hoe kunt u bewijzen dat uw woning te heet is? En kan een te warme woning voor huurverlaging zorgen?

Tijdens een Nederlandse zomer kan de thermometer regelmatig de 30 graden Celsius aantikken, of zelfs overstijgen. Als u niet goed tegen deze hitte kunt, is het zaak om uw woning zo koel mogelijk te houden. Helaas is dat vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar wat als u een huurwoning bewoont, kunt u dan een beroep doen op uw verhuurder? En welke rechten heeft u bij extreem hoge temperaturen binnenshuis?

Oude of nieuwe woningen: gebrek aan verkoeling groot probleem

1 op de 3 Nederlandse huishoudens heeft moeite om op warme dagen de eigen woning te verkoelen, zoals u in een eerder artikel kunt lezen. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek geldt dit vooral voor verouderde woningen, die voor 1970 zijn gebouwd. Op hete dagen kunnen de bewoners hier zelfs fysieke klachten aan overhouden. En als u huurder bent, kunt u niet zomaar zonwerende maatregelen nemen. Voor de aanschaf van rolluiken, een warmtepomp of een vaste airco-installatie heeft u eerst toestemming van uw verhuurder nodig. Bovendien is het vaak nodig om een omgevingsvergunning bij de gemeente aan te vragen.

Maar ook in nieuwbouwwoningen kan de temperatuur flink oplopen, juist omdat ze (te) goed geïsoleerd zijn. Want als zo’n geïsoleerde woning geen zonwering heeft en eenmaal opgewarmd is, kan de warmte nauwelijks ontsnappen. Dat heeft Finn, bewoner van een nieuwbouwappartement in de Utrechtse Cartesiusdriehoek, aan den lijve ondervonden. “Als de zon schijnt, warmt het hier zó op. Zelfs als het buiten een paar graden boven nul is, kan het hier binnen zomaar 26 graden worden”, verzucht hij in augustus 2024 tegenover RTV Utrecht. De nieuwbouwwoningen blijven vaak zo warm dat de bewoners thuis in hun ondergoed rond moeten lopen. “Het is dermate goed geïsoleerd, dat die warmte nergens meer heen lijkt te kunnen”, aldus Finn.

Kunt u huurverlaging krijgen als uw huurwoning te heet is?

Als uw huurwoning aantoonbare onderhoudsgebreken vertoont, dan is er de mogelijkheid om – via de Huurcommissie – de huur te laten verlagen. Een bewoner van de Amsterdamse Keizersgracht heeft zelfs een huurverlaging van liefst 1.855 euro afgedwongen, vanwege extreme gebreken, zoals MAX Vandaag in dit artikel uitlegt. Als het regelmatig snikheet wordt in uw woning, kan dit het gevolg zijn van zo’n gebrek aan de woning.

Alleen, hoe kunt u dit bewijzen? Juridisch gezien is dit helaas lastig, benadrukt de Woonbond. Want verhuurders zijn bij wet niet verplicht om woningen met voldoende koelte aan te bieden. En helaas is niet elke verhuurder bereid om met u mee te denken. Wel zijn er 2 objectieve methoden om aan te tonen dat het inderdaad te warm is in uw woning. Dat zijn TO (Temperatuuroverschrijding) en GTO (Gewogen temperatuuroverschrijding). Voor beide methoden moet u een specialist inschakelen, die met speciale apparatuur de exacte temperatuur in uw woning nauwkeurig bijhoudt.

Wat heeft u aan een TO- of GTO-berekening?

Komt de binnentemperatuur meer dan 300 uur per jaar boven de 26,5 graden Celsius uit? En is de buitentemperatuur, gemeten bij het dichtstbijzijnde KNMI-weerstation, minstens 6 graden lager? Dan is uw woning volgens de TO-berekening te warm. En dan is er dus sprake van een gesprek, waar u melding van kunt maken. Bewoners van een sociale huurwoning met overmatige hitte (en/of andere gebreken) kunnen naar de Huurcommissie stappen. Huurt u in de vrije sector, dan kunt u hiervoor bij de kantonrechter terecht.

De GTO-berekening brengt niet alleen de temperaturen in kaart, maar bepaalt ook of de temperatuur in uw woning nog behaaglijk is. Of u nu kiest voor een TO- of GTO-berekening, het raadplegen van een specialist kost meestal een paar honderd euro. Maar mocht hieruit blijken dat het inderdaad te warm is in uw woning, dan heeft u wel het recht om een huurverlaging aan te vragen. Woont u met meerdere huurders in hetzelfde complex en ondervinden jullie dezelfde problemen met hitte? Dan kan het verstandig zijn om collectief actie te ondernemen, ook vanwege de kosten van de metingen.

Hoe kunt u zelf voor verkoeling in uw huurwoning zorgen?

Daarnaast kunt u zelf maatregelen nemen om uw woning te verkoelen op warme dagen, zeker als u thuis moet werken. Houd overdag de gordijnen dicht, zeker aan de zijde waar de zon op schijnt. Laat elektrische apparaten niet onnodig aanstaan en zet ’s avonds de ramen tegen elkaar open. Zorg voor voldoende ventilatie. Als u geen warmtepomp of vaste airco kunt laten plaatsen, dan kunt u een ventilator of eventueel een mobiele airco gebruiken. Ook kan het helpen om de tegels in uw tuin of balkon weg te (laten) halen, om ze te vervangen door buitenplanten.

Tot slot kunt u in samenspraak met de verhuurder kijken naar maatregelen voor de woning. Denk aan het plaatsen van lamellen, rolluiken een zonnescherm of andere vormen van zonwering. Dit brengt wel extra kosten voor de verhuurder met zich mee, die doorberekend kunnen worden in een hogere huurprijs en/of hogere servicekosten.

Medicijnen gebruiken en bewaren bij hitte: hier moet u op letten

(Bron: Archief, MAX Vandaag, EenVandaag, RTV Utrecht, Huurcommissie, Woonbond, Huurdersfederatie Zuidoost-Drenthe. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie