Heb ik een waterontharder nodig en welke werkt goed?
Talloze bedrijven adverteren op internet en televisie met waterontharders. Hun claim? Die heeft u nodig want door kalk gaan uw apparaten kapot, en is uw energierekening hoger. Maar klopt dat wel? En welke waterontharders werken het beste?
“Waar blijft de kalk?”
Een van de bedrijven die adverteert voor een waterontharder is het bedrijf 24Man waterontharder. De waterontharder die zij verkopen, de Amfa4000, werkt met een magneet. Forumgebruiker AJJ vraagt zich af hoe een magneet kalk uit water kan halen. “Waar blijft de kalk dan?”
Verschillende types waterontharders
Er zijn verschillende types waterontharders. Het door consumenten meest gebruikte type werkt als ionenwisselaar. De ontharder haalt de kalk- en magnesiumdeeltjes uit het water en vervangt die voor natrium. Dit gebeurt in een reservoir gevuld met harskorrels. De kalk hecht zich aan de hars en daarom moet het apparaat zichzelf regelmatig schoonmaken. Dit gebeurt met zout water dat na het schoonmaken het riool in stroomt.
Een ander type is een waterontharder die werkt door osmose. Deze stuurt het leidingwater door een membraan. Dit filtert het water van zouten, mineralen, virussen en bacteriën. Deze apparaten zijn duur en hebben veel onderhoud nodig. Ook filteren de apparaten maar kleine beetjes water tegelijk.
De magnetische waterontharders zoals de Amfa4000 werken met magnetische straling. Volgens de bedrijven die deze apparaten verkopen zorgt de magneet ervoor dat de kalk en de magnesium aan elkaar binden. Hierdoor zou het minder snel vast blijven kleven aan uw leidingen of verwarmingselement. De kalk wordt dus niet gefilterd maar blijft in het water zitten.
Welke waterontharder is effectief?
Van deze drie soorten waterontharders is het type dat werkt via osmose het meest effectief. Maar, voor de gewone consument werkt het te effectief. Bijna alle mineralen verdwijnen uit het water. Water zonder mineralen is niet gezond om te drinken, want u heeft mineralen als calcium, en magnesium hard nodig. Gedemineraliseerd water neemt makkelijk zware metalen op uit de leidingen, zoals koper en ijzer, die in hoge concentratie giftig zijn. Als u zich met te zacht water wast, spoelt zeep minder makkelijk van uw huid, en droogt uw huid uit. Ook wordt de zuurgraad van te zacht water minder stabiel, en dat kan leidingen aantasten, of uw servies in de vaatwasser beschadigen.
Deze risico’s zijn klein. Er is weinig kans dat er echt iets mis gaat door te zacht water. Maar het is het geld en het extra onderhoud voor deze filters niet waard. Osmose waterontharders zijn vooral ideaal als water zonder mineralen echt nodig is. Bijvoorbeeld bij professioneel gebruik in laboratoria, fabrieken of in de horeca.
Magnetische waterontharder werkt niet
De minst effectieve waterontharder is de elektromagneet (zoals de Amfa4000). De Duitse consumentenbond heeft dit type in 2000 getest en merkte geen effect. Talloze klanten laten reviews achter op internet met de melding dat hun magnetische waterontharder niet werkt. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking en die is ook niet logisch te verklaren.
Ionenwisselaar werkt wel
Een waterontharder die de juiste waterzachtheid bereikt voor consumenten, is de ionenwisselaar. Door het vervangen van kalk door natrium blijft het water de juiste zuurgraad houden. Een goede optie als u per se het leidingwater wilt ontharden, maar is dat wel nodig?
Is een waterontharder nodig?
Het water in de Nederlandse leidingen heeft al de juiste hardheid. De Consumentenbond adviseert een hardheid van maximaal 20 ºdH. Maar het water dat waterleidingbedrijven leveren is meestal veel zachter. De hardheid van het water zit vaak net boven de minimale wettelijke eis van 5,6 ºdH. Het water van bijvoorbeeld Oasen heeft een hardheid tussen de 7 en 10 ºdH. Dit water nog eens ontharden levert u weinig voordeel op. Hoe hard het water is uit uw kraan, kunt u controleren op de website van het waterleidingbedrijf in uw regio. Welk bedrijf het water verzorgt voor uw omgeving kunt u zien op deze Wikipedia-pagina.
Waterontharder aanschaffen bespaart geen geld
Volgens de Consumentenbond klopt de claim dat u door de aanschaf van een waterontharder geld bespaart dan ook niet. Het is zo dat een verwarmingselement met kalk meer stroom nodig heeft dan een verwarmingselement zonder. Maar het gaat om een klein verschil. En ja, apparaten kunnen kapot gaan door kalk. Maar omdat de hoeveelheid kalk in ons drinkwater meevalt, heeft het defect meestal een andere oorzaak. Bovendien zijn er veel goedkopere manieren om uw apparaten tegen kalk te beschermen. Bijvoorbeeld door te wassen op een lagere temperatuur en door regelmatig schoon te maken met azijn.
Pas op voor bacteriën in ontharder
Waterleidingbedrijven moeten aan strenge regels voldoen. Strenger dan de regels waaraan de bedrijven die waterontharders maken zich moeten houden. In een filter kunnen bacteriën groeien. Onderhoud van de waterontharder is daarom erg belangrijk. En dat kost tijd of geld. Een waterleidingbedrijf controleert de waterkwaliteit continu. Een waterontharderverkoper doet dat niet. U zit dus veilig zonder zo’n apparaat.
Bron: Consumentenbond, Rijksoverheid
https://www.maxmeldpunt.nl/wonen/ik-wil-zonnepanelen-waar-moet-ik-op-letten/
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een waterontharder is volstrekt nutteloos. Ik was al 40 jaar probleemloos in een provincie die bekend zou staan om zijn ‘harde’ water. Nog nooit enig probleem gehad.
Sterker: Mijn vaatwasser wast al decennia schoon en fraai zonder ontkalkingszout of andere troep. Een combitablet doet zijn werk altijd streeploos en goed. De rest is verspilling.
Volgens mij weet je niet waar je het over hebt Ik heb waterontharder En het werkt perfect een zak zout per jaar En een keer in de twee jaar een flesje er in doen om de kalk van de hars te scheiden Heerlijk zacht water. Waterluxc Gr
Waterontkalking door middel van magnetische werking laat me niet lachen
Je reinste geld klopperij. Ik snap ook niet dat zgn bekende Nederlanders zich daar voor lenen.
Aha, dus waterontharder is niet nodig en kalk in ons leidingwater is sowieso al erg laag. Dus al die onzin die ze ons willen aansmeren voor je koffie apparaat, koelkast met watertap, wasmachine voor de vaat of was is ook puur bedrog? Miljoenen Euro’s worden er verdiend aan de speciale filters in je expresso/koffie apparaat en kalktabs enz. enz. van 8 tot 30 Euro per filter om je zachte kraanwater en uiterst schoon Hollands leidingwater te zuiveren ben je kwijt aan de fabrikanten zoals Siemens, Samsung, Philips enz. Het is dus allemaal bedrog? Een detail is dat de sommige filters ook actieve kool bevatten, maar ja je moet dan wel elke maand je dure filter gaan vervangen wil dat echt blijven werken. Los van het bedrog is het ook nog eens zeer milieuvervuilend die actieve kool in gegoten plastic filters. Alleen daarom al zou dit bedrog door de overheid aangepakt moeten worden. Het is immers gebaseerd op misleiding, iets waar de reclame code commissie eigenlijk op toe behoord te zien?
Waarom doet de overheid niets? Waarschijnlijk omdat ze het belang van de grote bedrijven voor onze gezondheid en een gezond milieu stellen. Er veranderd echt niets.
Heb hetzelfde als meneer (of mevrouw) Louw, worden we dan al jaren bedrogen door overheid en fabrikanten? Tot een jaar had ik geen kalk ontharder en had overal kalkaanslag, in de douche, de kraan gaf kalkrandjes al het niet goed schoongemaakt werd. Mijn senseo gaf regelmatig aan dat ie graag wilde dat er ontkalkt werd om de koffie lekker te houden. Sedert een half jaar heb ik een eenvoudige kalk ontharder (geen magneet ding) maar de tussen oplossing, volgens de sanitair monter met zeer goede naam gaf aan dat deze perfect werkte, zou om gezondheidsredenen niet 100% kalkvrij zijn. Dus die genomen en verdraait, bijna geen kalkaanslag op de glazen douche wanden, mijn senseo heeft nog niet gezeurd om te ontkalken, de waterkoker vertoont nog geen kalkaanslag, dus vertel het maar wat is waar? Consumenten bond kun je ook niet altijd vertrouwen, soms heb ik het idee dat degene die reclame bij hen maakt de beste resultaten heeft. Kan natuurlijk toeval zijn?
Klopt helemaal De Consumentenbond is ook niet altijd netjes in hun beschrijving Dat was vroeger al zo Wie betaald bepaald En zo is het bij vele van dit soort bedrijven stichtingen Gr zaad
Sorry moet natuurlijk Aad zijn
En welk product is dit dan?
Hans47, Ik ontkalk om de week mijn waterkoker en merk dat mijn badkamertegels onder de douche toch wel veel kalk vasthouden, vorig jaar nieuwe tegels gelegd. Het zwembad laat een kalkrand na, dus hier toch ook enig poetswerk nodig om die lelijke plekken bij te houden. Welk apparaat raadt u mij dan aan? Ik vind alleen magnetische helaas of die hele dure grote gevallen.
Jaren geleden had ik een wasmachine gekoppeld aan een centrifuge (merk weet ik niet meer). Het voordeel was dat ik de wastrommel er uit kon tillen en het verwarmingselement controleren op kalkaanslag. Jaren gebruikt in provincie Utrecht, daarna jaren in Enkhuizen. Ik erger me aan de reclame want op mijn element zat niet of nauwelijks aanslag. Dus die overdreven foto’s in de reclame kloppen niet.
In Utrecht is het water ook zacht. Mijn wasmachine gaat al 20 jaar mee. Mijn droger niet, daarvan is het verwarmingselement kapot gegaan maar die zit niet op het water aangesloten. Allemaal geldklopperij met suggestie.
Een paar jaar geleden waste mijn wasmachine opeens alleen nog maar koud. Ik heb toen gegoogled om uit te vinden wat het probleem zou kunnen zijn. Een van de twee mogelijkheden: het verwarmingselement kon zo verkalkt zijn dat dit niet meer werkte. En las toen het advies om voor alle wassen boven de 50 graden geen wasverzachter te gebruiken, maar azijn. Ik heb toen de wasmachine een paar keer zonder wasgoed op 95 graden laten draaien met azijn en ja hoor, het element begon weer te werken. Dus ik gebruik nu voornamelijk nog azijn als wasverzachter. Ik heb me gedoe, een nieuw verwarmingselement/ nieuwe wasmachine bespaard en azijn als was verzachter is ook nog eens lekker goedkoop! Je was ruikt niet naar azijn na afloop. Het zou me niet verbazen als het ook nog eens beter is voor het milieu. Alleen maar voordelen, lijkt me.
Ik heb laatst de AMFA 4000 waterontharder aangeschaft en moet zeggen dat het resultaat prima is. Merk wel een degelijk verschil in de hardheid van mijn water!
Waarschijnlijk omdat u voor een magneet betaald hebt. Het kan wetenschappelijk gewoon niet werken. En dat is ook diverse malen aangetoond.
If mis nog een type, de Calconditioner. Dat is een fysische waterontharder en die doet het uitstekend. En niet alleen bij mij. Want met mijn enthousiame voor dat apparaat heb ik meerdere kennissen en familieleden dat apparaat laten kopen en iedereen is er tevreden over. Het verbruikt maar weinig stroom (3 watt), de installatie is eenvoudig en geen onderhoud of navullen. Deze kost nog geen 200 euro en mag dus niet in uw overzicht ontbreken.
Ik ben zelf al enkele tijd trots eigenaar van een waterontharder, het is een genot voor de huid. Het voelt echt zachter, daarnaast scheelt het erg in de schoonmaak en ook de auto’s wassen thuis gaat extra gemakkelijk. Ik heb een ontharder met z’n harskern en zoutvat, werkt naar mijn mening perfect en doet dan ook wat het beloofd. Ik heb de ontharder de tijds gehaald bij https://www.goedkopewaterontharders.nl Hier ben ik dan dus ook te spreken over, deze optie kan naar mijn mening niet ontbreken in je onderzoeks traject.