Gemeente Hengelo erkent fout: traplift onjuist geïnstalleerd
Het is een maandenlange strijd die Evert ter Haar tegen zijn gemeente voert. Maar dankzij MAX Meldpunt is er een overwinning. De gemeente Hengelo gaat de geplaatste traplift in de woning van het echtpaar Ter Haar verplaatsen. Want door plaatsing van de traplift voldoet de trap niet meer aan het Bouwbesluit.
Trap is gevaarlijk
Evert en Tiny ter Haar zijn dolblij. “Ik was overdonderd toen ik het hoorde. Ik had er helemaal geen vertrouwen in. De gemeente was al die tijd zo stug”, vertelt Evert aan de telefoon. Zijn vrouw Tiny kan niet meer traplopen en daarom heeft zij vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) een traplift gekregen. Trapliftleverancier Otolift plaatst de trap aan de muurzijde. Maar bij de plaatsing haalt Otolift de trapleuning weg. En moet Evert ook nog eens over het smalle deel van de trap naar boven en naar beneden lopen. Meneer klaagt maandenlang bij de gemeente over de onveilige situatie, maar krijgt geen gehoor. Daarom neemt hij afgelopen september contact op met Meldpunt.
Gemeente moet handhaven
Meldpunt toont in april 2022 al aan dat een traplift aan de muurzijde voor een onveilige trap kan zorgen. Gemeentes – de opdrachtgevers van de plaatsing – zijn volgens de wet verantwoordelijk voor toezicht en handhaving op de veiligheid van de trap. Maar als burgers klagen over hun onveilige trap, komen gemeentes vaak niet kijken. In de uitzending van oktober 2022 laat Meldpunt zien dat veel gemeentes niet op de hoogte zijn van de bouwkundige wet- en regelgeving en daarnaast ook vaak geen toezicht houden. In plaats van zelf de trap op te meten, sturen gemeentes in veel gevallen hun trapliftleverancier. En dat mag niet.
Reactie Otolift
Als de redactie contact opneemt met de gemeente Hengelo sturen zij eindelijk de ambtenaar van toezicht en handhaving waar de familie Ter Haar al maanden om vraagt. En de uitkomst is helder. “Onze inspectie toonde aan dat de traplift niet conform bouwbesluit is geïnstalleerd. (..). Wij bieden hen aan dat een nieuwe traplift snel en op een juiste en veilige manier geïnstalleerd zal worden”, zegt de woordvoerder van de gemeente Hengelo. Trapliftleverancier Otolift laat weten dat zij pas op de uitkomst kunnen reageren als zij het bouwtechnisch rapport van de desbetreffende ambtenaar hebben gezien.
Gemeente De Ronde Venen
Ook Zwanny Smit en haar zoon Immo verzoeken hun gemeente De Ronde Venen al maanden om een inspectie van de trap. Maar ook hier stuurt de gemeente trapliftleverancier Otolift. Pas na de uitzending komt er schot in de zaak. De gemeente stuurt in eerste instantie een ambtenaar van de afdeling Wmo. Maar op korte termijn komt er alsnog een ambtenaar van toezicht en handhaving bij de familie Smit thuis. En deze ambtenaar gaat dan eindelijk controleren of de traplift aan het bouwbesluit voldoet. De gemeente De Ronde Venen laat weten dit alleen bij klachten over de plaatsing van de trapliften te doen. Ze controleren niet preventief.
Ook een onveilige trap?
Denkt u dat uw trap ook onveilig is geworden door de plaatsing van een traplift? In dit artikel leest u wat u dan kunt doen. Daarin vindt u ook deze voorbeeldbrief die u naar uw burgermeester kunt sturen. Krijgt u nul op het rekest? Stuur uw verhaal dan naar de redactie, via meldpunt@omroepmax.nl.
(Foto: MAX)