Registeren Inloggen

Gaat u verbouwen? Let dan goed hierop

Let op als u gaat verbouwen. Niet iedere vakman is echt een vakman. Er staan veel lieden bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als aannemer, die echter totaal geen kennis van zaken hebben. ‘Aannemer’ is immers geen beschermd beroep zoals advocaat, accountant of architect.

Iedereen kan zich aannemer of klusser noemen

Inschrijven als aannemer of klusser is een makkie. De Kamer van Koophandel vraagt niet naar diploma’s of het bewijs van een succesvol afgeronde cursus. Iedereen kan zich dan ook aannemer of klusser noemen en aan de slag gaan bij een verbouwing. De overspannen arbeidsmarkt is een gouden tijd voor beunhazen. Het gevolg is dat klanten regelmatig de dupe worden van broddelwerk of onaf werk.

Wat is het probleem?

Door de enorme krapte op de arbeidsmarkt is de verhouding tussen vraag en aanbod van arbeidskrachten totaal uit balans. Dat geldt ook voor de bouwwereld. Nederland moet van het gas af, minister De Jonge van Volkshuisvesting heeft ambitieuze bouwplannen en tal van particulieren willen ook nog eens hun huis verbouwen. Maar een particulier die zijn huis wil verbouwen komt bij een bonafide aannemer op een lange wachtlijst te staan.

De beunhaas

Het is begrijpelijk dat niet iedereen daar op zit te wachten, en verder zoekt. Dit is het moment waarop de beunhaas toeslaat. In de overspannen markt zien ze de bouw als een grote inkomstenbron. Ze bieden zich aan, kunnen in tegenstelling tot anderen wel lekker snel aan de slag en presenteren zich als degelijke vakmensen. Maar helaas zijn ze allesbehalve vakbekwaam. Het laatste wordt uiteraard verzwegen. Resultaat: veel mensen leggen een kapitaal op tafel en krijgen er een bak ellende voor terug.

Gelukszoekers

Rob De Groot is directeur van BouwGarant, een organisatie die keurmerken uitgeeft aan bouwfirma’s en garant staat dat deze goed werk leveren. Hij ziet dat de afgelopen 2 jaar veel mensen de particuliere (ver)bouwmarkt bestormen om in korte tijd veel geld te verdienen. Hij noemt de beunhazen daarom ook wel gelukszoekers “Het geld ligt immers op straat. Vaak kunnen zij snel beginnen, vragen grote sommen vooruit te betalen en zien dan wel of het allemaal gaat lukken. Soms met desastreuse gevolgen voor de consument,” aldus de Groot.

Wacht liever

Dennis Kosten van Vlok, de brancheorganisatie voor vakmensen, beaamt dit. Ook hij heeft het over gelukszoekers die zo snel mogelijk veel geld willen verdienen. Kosten adviseert mensen liever te wachten totdat een gerenommeerd bedrijf tijd heeft dan snel iemand in te huren, die zich voordoet als vakman: “Iedere klusser die nu zegt dat ‘ie snel aan de slag kan, moet je controleren. Ga niet overhaast te werk en google hem eerst. Zoek naar recensies over zijn werk en vergelijk de recensies met elkaar.”

Maak een plan

Niet overhaast te werk gaan is van belang. Directeur Cindy Kremer van Vereniging Eigen Huis (VEH) benadrukt dat u ruim van te voren een verbouwing moet plannen. Neem de tijd om een goede aannemer te zoeken, het liefst een die is aangesloten bij BouwGarant of Vlok, en vraag bij meerdere bedrijven offertes op. Ga dus niet automatisch voor de goedkoopste, en let vooral op wat ze u leveren voor een bepaald bedrag. Ook is het belangrijk om de afspraken die u maakt met een aannemer schriftelijk vast te leggen.  Zo voorkomt u later misverstanden. Neem als voorbeeld de prijs voor het klaren van de klus. U kunt een vaste prijs, richtprijs of uurtarief vastleggen. De 1e mag niet zomaar verhoogd worden en de 2e mag na afloop niet meer dan 10 procent hoger liggen. Het nadeel van het uurtarief is dat u niet weet hoe hoog de rekening uiteindelijk zal worden. De belangrijkste raad die Kremer in ieder geval geeft: “Let goed op.”

Bekijk hier de hele uitzending van Meldpunt.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie