Registeren Inloggen

Ga bij een verbouwing niet in zee met onprofessionele aannemers of klussers: let goed hierop

Omdat de wachttijden voor verbouwingen flink kunnen oplopen, kiezen huiseigenaren soms voor minder professionele klusjesmannen en aannemers. Dat kan leiden tot schade door broddelwerk. Experts adviseren om iets meer geduld op te brengen bij het maken van uw keuze.

‘Aannemers’ en ‘klussers’ zijn geen beschermd beroep

Het punt is dat ‘aannemers’ en ‘klussers’ geen beschermde beroepen zijn. Daardoor kan elke hobbyklusser, ook met de spreekwoordelijke 2 linkerhanden, zich zonder diploma’s of ervaring inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Maar dat maakt zo iemand nog niet tot vakman. Het is lastig voor opdrachtgevers om profs van beunhazen te onderscheiden op platforms als Werkspot en Nextdoor, die snel en goedkoop werk aanbieden. Maar zulke, op zich betrouwbare, apps kunnen niet selecteren op vakkennis.

Deze situatie kan nogal desastreuze gevolgen hebben, zoals blijkt uit een geval waar De Telegraaf in juli 2024 over bericht. Een stel schakelt via Werkspot 2 klusjesmannen in, een vader en zoon, voor een verbouwing van 160.000 euro. Het resultaat van een verbouwing, die ruimschoots de afgesproken deadline overschrijdt, is: een huis vol gebreken, onder meer een lekkend toilet en een gaslek. De rechtbank in Amsterdam bepaalt dat de klusjesmannen 50.000 moeten terugbetalen.

Welke klussen moet u uitbesteden?

Er zijn genoeg zaken die u zelf kunt doen in huis, zoals eenvoudig sloop- en schilderwerk. Een oud boekenrek kan de gemiddelde thuisklusser zelf nog wel verwijderen van de muur. De achtergebleven gaten in de muur dichten en diezelfde muur witsauzen zal ook niet direct een probleem opleveren. Maar er zijn ook klussen, die voor de meeste mensen toch te veel kopzorgen opleveren.

Als onervaren klusser kun je beter de volgende klussen uitbesteden aan professionals:

  • Leidingwerk: dit vergt veel kennis om lekkages te voorkomen.
  • Gas en elektra: de veiligheidsrisico’s zijn simpelweg te groot.
  • Stucwerk: een strak resultaat bereikt u het best met een ervaren stukadoor.
  • Sanitair: als u lekkages wilt voorkomen, is dit de beste optie.
  • Gietvloer: dit type vloer vereist veel specialistische kennis.
  • Dakkapel: dit doet u echt niet zomaar zelf. Bovendien is het gevaarlijk werk, hoog op het dak.
  • Uitbouw: fundering en isolatie vereisen expertise.
  • Bouwkundig rapport: laat voor een grote verbouwing door een bouwkundig ingenieur een rapport opstellen over de bouwkundige staat van uw huis. Uw hypotheekverstrekker eist dat ook.

Waar moet u op letten bij uw keuze voor aannemers of klussers?

Om problemen zoals in het voorbeeld van de ‘beunende vader en zoon’ te voorkomen, is het belangrijk om goed doordacht een klus uit te besteden. Hieronder volgen enkele tips van experts van Eigen Huis, BouwGarant en VLOK (brancheorganisatie voor vakmensen), waarmee Meldpunt eerder heeft gesproken. Voor wie de uitzending over dit thema heeft gemist of nogmaals wil zien, kijk hier.

Doe niets overhaast, maar steek tijd in een goede voorbereiding

Ga niet in zee met de eerste de beste klusser, alleen maar omdat die snel beschikbaar is. Wacht liever op een professional. Check ook de referenties en reviews. Maak een heldere opdrachtomschrijving en spreek een duidelijke planning af. Spreek ook af wat u zelf gaat doen, zoals de aanschaf van bepaalde materialen. Zo kunt u zelf bijvoorbeeld de badkamertegels gaan uitzoeken en kopen.

Vraag om meerdere offertes, vergelijk en controleer ze

Vraag bij meerdere vakmannen offertes op en zorg dat deze duidelijk gespecificeerd zijn. Waar mogelijk, onderhandel over de prijs. U hoeft niet zomaar elk prijs voorstel te slikken.

Check keurmerken van brancheorganisaties

Kies voor vaklui met keurmerken of die aangesloten zijn bij brancheorganisaties zoals BouwGarant, Techniek Nederland of VLOK, de brancheorganisatie voor vakmensen. Deze bieden vaak garanties en zijn aangesloten bij geschillencommissies, een zaak waar MAX Ombudsman Jeanine Janssen regelmatig op wijst.

Gelukszoekers in de bouw

De krapte op de arbeidsmarkt maakt het aantrekkelijk voor gelukszoekers om snel geld te verdienen in de bouw. Dit vergroot het risico op slecht werk en onafgemaakte klussen. Rob de Groot van BouwGarant en Dennis Kosten van VLOK raden aan om zorgvuldig een aannemer te kiezen en niet te snel in te stemmen met aanbiedingen.

“Iedere klusser die nu zegt dat-ie snel aan de slag kan, moet je controleren. Ga niet overhaast te werk en google hem eerst. Zoek naar recensies over zijn werk en vergelijk de recensies met elkaar,” zegt Kosten van Vlok tegen Meldpunt. Cindy Kremer van Vereniging Eigen Huis benadrukt nogmaals het belang van goede planning en schriftelijk vastgelegde afspraken.

(Bron: Eigen Huis, Huislijn, BouwGarant, VLOK, Telegraaf, archief. Foto: Shutterstock)

Gaat u verbouwen? Let dan goed hierop

 

 

 

Geef een reactie