Energie besparen? Doe deze gevaarlijke dingen niet
Ondanks dat de gasprijzen weer een beetje dalen, blijft het geen luxe om te besparen op uw energie. Tegenwoordig komen velen met allerlei ‘creatieve’ oplossingen. Maar deze zijn zeker niet altijd veilig. Daarom zetten wij op een rij welke hiervan u zeker niet moet proberen.
Meer gevaarlijke woningbranden
In de Amsterdamse krant het Parool waarschuwt de brandweer voor meer woningbranden in de stad. Ze houden zelfs ”hun hart vast deze winter”, zegt Richard van den Bosch, adviseur risicobeheersing bij de Brandweer Amsterdam-Amstelland, tegen de krant. Niet alleen in Amsterdam zou dit een probleem kunnen zijn, ook in andere grote steden waar huizen dicht op elkaar staan, is de kans op woningbranden groter. De reden van de wellicht toenemende woningbranden zouden de gevaarlijke alternatieven voor gas en verwarming zijn.
Gevaarlijke alternatieven
Zo zegt Bosch tegen het Parool dat sommigen een elektrische deken onder hun tapijt leggen, als alternatief voor vloerverwarming. Maar dit is hartstikke onveilig volgens de adviseur. Daarnaast zijn er ook nog andere methodes die mensen uitproberen, die gevaarlijk kunnen zijn. Zo heeft de brandweer volgens de adviseur al een aantal woningbranden moeten blussen door het gebruik van elektrische kachels die te dicht bij houten meubilair staan.
Niet proberen
Verder raadt Bosch nog een aantal andere creatieve energiebesparende opties af. We benoemen ze hieronder.
- Plaats geen bloempotten over aangestoken kaarsen of waxinelichtjes. Door de warmte van kaarsjes in de bloempot, komt er stralingswarmte vrij, maar deze manier kan steekvlammen en ernstige brandwonden tot gevolg hebben. Daarnaast is het inademen van de rook van kaarsvet ongezond. De roetdeeltjes zijn vergelijkbaar met wat in sigarettenrook zit. En wanneer waxinelichtjes worden gecombineerd met een bloempot- of theelichtjes-kachel, neemt het gehalte aan fijnstof zelfs nog meer toe.
- Gebruik ook geen propaangas om op te koken. Dit is nu wellicht goedkoper dan ‘gewoon’ gas, maar de flessen met het gas, zijn enorm ontvlambaar. Volgens Bosch kunnen deze zelfs het effect van een bom hebben wanneer ze in de buurt van vuur terecht komen. Hartstikke gevaarlijk dus.
Open haard
Ook het gebruik van een hout-of gaskachel is weer gestegen dankzij de hogere energieprijzen. Verwarmt u uw huis met een open haard? Zorg er dan voor dat de schoorsteen gecontroleerd en goed schoon is. Een vieze schoorsteen zorgt namelijk voor brandgevaar en is ook nog eens slechter voor uw gezondheid.
Hoe schoner en droger uw haardhout, des te minder u het milieu belast. Maar belastend is het sowieso. Daarnaast is hout stoken niet gezond voor u, vanwege allerlei schadelijke stoffen die vrijkomen. Daarnaast kan een onvolledige verbranding van hout of gas zorgen voor een koolmonoxidevergiftiging. Dit is levensgevaarlijk. Blijf dus altijd voorzichtig in de buurt van de kachel of haard.
Advies
Zorg er voor dat u altijd een goed werkende rookmelder hebt hangen in de ruimte waar u verwarmt of stookt en in aangrenzende ruimtes. Daarnaast is een koolmonoxidemelder in de ruimte waar u stookt en in aangrenzende ruimtes ook van belang ter voorkoming van een koolmonoxidevergiftiging.
(Bron: Archief, Het Parool, Radar. Foto: ANP)