Duiven in de tuin of op het balkon: hoe kunt u ze weren?
Heeft u in de tuin of op het balkon last van duiven? Zeker in steden kan het lastig zijn om ze weg te houden van uw terrein. Ook is er een aantal regels omtrent het weghalen van de vogels en eventueel zelfs een nest. Hoe het precies zit, en wat u mag doen, leest u in dit artikel.
Overlast van duiven
In steden ziet u ze vrijwel overal: duiven. Of het nou op straat of bij u in de tuin of op het balkon is, ze gaan en staan waar ze maar willen. En hebben ze eenmaal een fijn plekje gevonden, dan blijven ze terugkeren. Helaas kunnen de vogels best veel overlast geven. Zo poept een enkele duif alleen al 13 kilo per jaar. Het salpeterzuur dat daarin zit kan stucwerk, hout, metaal, verf, maar ook daken aantasten. Ook bevat duivenpoep ziektekiemen en bacteriën, zoals Salmonella, Listeria en E.Coli. Daarnaast kunnen de duiven een nestje maken om te broeden. Enkele takjes zijn al voldoende voor het diertje. Maar wat kunt u hiertegen doen?
Er is een vogelnest: wat nu?
Duiven kunnen het hele jaar door broeden, en leggen meestal 2 keer per jaar meerdere eieren. Ziet u dat de duif bezig is met het bouwen van een (slordig) nestje? Dan mag u de vogel nog wegjagen en het nestje weghalen. Doe dit vrijwel meteen, want voor u het weet liggen er eieren op de enkele takjes. En als die er eenmaal liggen, bent u voorlopig nog niet van de duiven af. U mag de eieren en het nestje dan namelijk niet weghalen. Dit is in strijd met artikel 3.1 lid 2 van de Natuurwet. Deze verbiedt het opzettelijk vernielen en weghalen van eieren en nesten. Dit is dus een strafbaar feit, zeker in het broedseizoen. Doet u dit wel, en wordt u betrapt, dan kunt u een boete van maar liefst 750 euro krijgen en een strafblad.
Wanneer mag u het vogelnest weghalen?
U mag het vogelnest pas weghalen als de eieren zijn uitgekomen en de duiven zijn uitgevlogen. Volgens de Vogelbescherming broeden duiven zo’n 17 dagen en na 35 tot 37 dagen na het uitkomen van het ei, vliegen de jonge duiven uit. Haalt u een (beginnend) nest weg? Draag dan handschoenen en een mondkapje, vanwege de ontlasting en eventuele ongedierte zoals vlooien en vogelmijt.
Hoe kan ik duiven weren in de tuin of op het balkon?
Om in de toekomst duiven te weren in de tuin of op uw balkon kunt u een aantal dingen doen. We zetten ze hieronder op een rij:
- Haal waterbakken en vogelvoer weg, duiven komen hier op af.
- Plaats duivenpinnen op relingen en op dakranden en eventuele overkappingen. Zo haalt u de duiven uit balans en verhindert u ze om te landen. De pinnen moeten wel voldoen aan de regelgeving omtrent dierenwelzijn. U kunt ook touw op enkele centimeters hoogte op drukke landingsplekken spannen.
- Om duiven af te schrikken kunt u een geluidsinstallatie plaatsen die het geluid van een roofvogel afspelen. Daarnaast een neppe, plastic, roofvogel neerzetten kan ook zeker geen kwaad. U doet er wel goed aan om deze om de zoveel tijd te verplaatsen, want de vogels krijgen anders al gauw door dat de roofvogel nep is.
- Naast geluiden houden duiven ook niet van sterke geuren zoals die van (cayenne)peper en knoflook.
- Om de duiven in de waan te laten dat er een roofdier in de buurt is, kunt u een hoopje veren neerleggen. Zo lijkt het alsof er een vogel is verslonden. Duiven herkennen dit en zullen hierdoor sneller op afstand blijven.
- Heeft u nog wat oude cd’s in de kast liggen? Hang ze op bij het balkon of in de tuin. De schittering van de disk in het zonlicht schrikt vogels af.
- Een plantenspuit is niet alleen handig voor de planten, maar kan u ook helpen om duiven weg te jagen. Door ze nat te spuiten, zullen ze snel vertrekken.
- Helpt niets van bovenstaande tips? Dan kunt u er altijd nog voor kiezen om een net te plaatsen bij uw balkon.
(Bron: Archief, Vogelbescherming, MAX Vandaag, NU.nl. Foto: Shutterstock)