Registeren Inloggen

Dit kunt u doen om te besparen op uw hypotheeklasten

Veel mensen stappen geregeld over van energieleverancier of zorgverzekering om geld te besparen. Maar de hypotheekpapieren blijven na de aankoop van een woning vaak onaangeroerd. Toch is het met de historisch lage rente en de stijgende huizenprijzen slim deze er weer eens bij te pakken.

Hoe verlaag ik mijn hypotheeklasten?

We legden Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis een aantal vragen voor over de mogelijkheden in de huidige woningmarkt. Veel consumenten proberen op allerlei manieren terecht geld te besparen. Maar in het geval van de hypotheek laten mensen vaak geld liggen. Waarom is dat?

Hypotheeklasten lijken vast, maar dat hoeft niet

“Voor veel mensen lijken de maandelijkse hypotheeklasten iets wat jarenlang vaststaat. De gedachte overheerst; als ik deze eenmaal heb afgesloten, hoef ik er nooit meer naar te kijken. Toch is het slim om dat wel te doen. Er blijft namelijk veel geld liggen. Landelijk gaat het al snel om tientallen miljoenen, maar er is geen exact bedrag aan te hangen. Rente en hypotheekcontracten wijzigen veel en vaak en zijn vertrouwelijk.”

Wanneer moet ik kijken naar een andere hypotheek?

“Met de huidige ultra lage hypotheekrente is het verstandig nog eens naar je hypotheek te kijken. Veel huiseigenaren kunnen er echt flink op vooruit gaan. Maandlasten kunnen soms zelfs worden gehalveerd. Voor de meeste mensen wordt het moment van oversluiten echt interessant als hun huidige rentecontract nog maximaal 5 jaar doorloopt.”

Rentemiddeling

“Ook als je je wilt voorbereiden op je pensioen, bij een huwelijk, wanneer je gaat samenwonen maar ook bij een scheiding of overlijden is het goed te kijken of oversluiten naar een lagere rente of rentemiddeling interessant kan zijn. Bij dat laatste smeer je de boeterente uit over de looptijd van je nieuwe renteperiode en betaal je een iets hogere rente.”

Spaarhypotheek

“Bij een spaarhypotheek is een lage rente overigens doorgaans niet voordelig en een hoge rente wel. Dat komt omdat de bruto-maandlasten bij spaarhypotheken gelijk blijven: met een lage rente stijgt de spaarpremie, met een hoge rente daalt die. Bij een lage rente kan je er in netto maandlasten zelfs op achteruit gaan omdat de spaarpremie niet aftrekbaar is.”

Risico-opslag verlagen

“Nu de nieuwe (vaak hogere) WOZ-waarde bekend wordt, doen eigenaren er ook goed aan te kijken of hun zogeheten risico-opslag omlaag kan. De opslag wordt namelijk bepaald bij aanvang van de hypotheek, meestal bij de koop van het huis, of bij een nieuwe renteperiode. Als de hypotheek hoog is ten opzichte van de waarde van het huis dan is de risico-opslag ook hoog. Maar als het huis in de jaren daarna meer waard wordt of als de hypotheekschuld afneemt door aflossen, dan kan ook de risico-opslag naar beneden. Dat kan zelfs een procentpunt schelen. Veel banken wijzen klanten hier onvoldoende op. De aanpassing zelf gaat heel gemakkelijk. Met de WOZ-waarde van de gemeente of een taxatierapport kan een huiseigenaar heel gemakkelijk aantonen dat zijn huis meer waard is geworden. Let op: voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie geldt dit alles niet.”

Kan ik ook besparen op mijn hypotheek?

Mocht uw interesse gewekt zijn, hoe weet u snel of er iets te besparen valt? “Je moet in elk geval weten waar je kunt zien hoe je er voor staat. Dat kan in de hypotheekpapieren maar veel makkelijker is dat je online bij de bank of een andere geldverstrekker vaak eenvoudig de belangrijkste gegevens kunt zien. Als je de belangrijkste gegevens van je hypotheek op een rijtje hebt, kan je op onze website een hulpmiddeltje invullen waarmee je snel kan zien of oversluiten voordeel oplevert. Natuurlijk kan je ook je bank of hypotheekadviseur bellen, die kan zonder kosten een vrijblijvende berekening voor je maken.”

Meer informatie over dit onderwerp vindt u op de website van Eigen Huis.

Geef een reactie

Reacties (2)

    waar staat het hulpmiddeltje:

    Als je de belangrijkste gegevens van je hypotheek op een rijtje hebt, kan je op onze website een hulpmiddeltje invullen waarmee je snel kan zien of oversluiten voordeel oplevert.

    Mooie tips, maar vertel dan wel het hele verhaal. Want elke euro die je minder aan hypotheeklasten betaalt, kun je niet aftrekken in je belastingaangifte. De voorgespiegelde besparingen moeten met 37,1 of 49,5 procent worden verlaagd agv de verminderde belastingaftrek.