Registeren Inloggen

Daklekkages door hevige regenval. Dit kunt u doen: achteraf, maar ook preventief

Al die regen van de afgelopen dagen kan forse waterschade veroorzaken, waaronder daklekkages. Wat kunt u doen als uw dak lekt? Of nog beter: wat kunt u doen om het niet zover te laten komen?

Overuren voor dakdekkers

Dakdekkers worden in oktober 2023, de natste maand ooit gemeten, overspoeld met oproepen en kunnen vaak slechts tijd vrijmaken voor noodreparaties. Anouar Otmane, een ervaren dakdekker uit Den Haag, deelt zijn ervaringen tijdens een uitzending van Villa VdB op NPO Radio 1. Hij benadrukt de enorme drukte in zijn vakgebied en waarschuwt voor langere wachttijden bij daklekkages, soms oplopend tot 2 weken.

Dit fenomeen zou zich nog weleens kunnen herhalen, want ook nu, in mei 2024, is er veel wateroverlast. Zo komen de straten in het Friese dorp Buitenpost na een wolkbreuk onder een laag water van zeker 25 centimeter te staan en valt eveneens hagel met bakken uit de hemel. En ook het Zuid-Hollandse Noordwijk krijgt het te verduren.

“Bewoners ontdekken hun slechte dak pas bij lekkage”

Al die wateroverlast kan zorgen voor waterschade. Maar, zo vertelt Otmane in bovengenoemde uitzending, mensen realiseren zich vaak pas dat ze een slecht dak hebben, wanneer er sprake is van een daklekkage. Dit gebrek aan bewustzijn kan de reactietijd op een lekkage nogal beïnvloeden. De waakzaamheid of alertheid op waterschade ontbreekt.

Wat te doen na een daklekkage?

  • Onderneem direct actie
    Zodra u lekkage ontdekt, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Beperk waterschade bij alles wat door water beschadigd kan worden, door het meteen te verplaatsen of goed af te dekken met plastic of een zeil. Plaats een emmer, pan of teiltje onder het lek om het water op te vangen. Soms moet u daarbij helaas uw hele voorraad emmers, pannen en teiltjes aanspreken. Het is dan even niet anders.
  • Bel een dakdekker en de verzekeraar
    Bij een lekkage is het raadzaam om eerst een dakdekker te bellen en vervolgens de verzekeraar in te lichten bij spoedgevallen. Snelle actie kan de schade beperken. Bij lichtere waterschade kunt u eventueel eerst bellen met uw verzekeraar.
  • Onder welke verzekering valt een daklekkage?
    Schade door daklekkages wordt gedekt door zowel de inboedel- als opstalverzekering. Het is echter belangrijk om te weten hoe de lekkage is veroorzaakt, omdat dit van invloed kan zijn op de dekking. Lees hier welke verzekering geldt bij stormschade. Voor wie het niet zeker weet: als u uw verzekeraar belt, kan deze u uitleggen om welke verzekering het gaat.

Wat zijn de kosten van reparatie na een daklekkage?

De kosten voor dakreparaties variëren, maar bij een plat dak kunnen ze liggen tussen de 250 en 300 euro per m². Terwijl het bij een schuin dak gemiddeld tussen 150 en 350 euro per m² ligt. Voor dakgootreparaties moet men rekening houden met ongeveer 65 tot 100 euro per m².

Preventieve maatregelen door bewoners

Als bewoner kunt u ook preventieve maatregelen treffen:

  • Regelmatig onderhoud
    Otmane raadt aan om jaarlijks, of eens in de 2 jaar, een expert uw dak te laten controleren op eventuele gebreken. Als u een betrouwbare dakdekker zoekt voor een klus, check dan of het bedrijf is aangesloten bij de Nederlandse Dakdekkers Bond, waar ook schoorsteenvegers onder vallen. Maar in feite geldt deze waarschuwing voor elke klus of verbouwing: ga voor vaklui.
  • Gootjes vrijhouden
    Er zijn zaken die u preventief zelf kunt doen, maar andere klusjes kunt u beter aan een expert overlaten. Bewoners met platte daken of balkons kunnen zelf hun goten vrijhouden van bladeren en ander vuil, laat Otmane zien in enkele leerzame instructievideo’s op YouTube. Maar ga niet een schuin dak op, voor uw eigen veiligheid.

Gaat u verbouwen? Let dan goed hierop

(Bron: Villa VdB, RTL, AD, NOS. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    […] het om de dakgoot te reinigen. Die zit nu meestal vol met herfstbladeren, die de afvoer verstoppen (wat tot daklekkages kan leiden). U zult direct het water weer door de regenpijp horen stromen. Misschien ook een aardig idee, om […]