Registeren Inloggen

Brancheorganisatie NHK wil overlast houtstook beperken: dit kunt u doen

Gemeenten en landelijke overheid laten het volgens de Stichting Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) afweten bij meldingen van overlast door houtstook. Het ontbreken van landelijke richtlijnen en jarenlang gedoogbeleid resulteren volgens het NHK in veel gevallen tot slepende klachten. Terwijl de uitstoot wel kan worden geminimaliseerd.

Informatie en pijlers over houtstook

Jaarlijks ontvangen alle Nederlandse gemeenten een beleidsdocument van het NHK. Hierin worden inzichten gedeeld en ondersteuning geboden. Dit dient als handhavingsprotocol gebruikt te worden bij klachten over overlast door houtstook. Belangrijke pijlers zijn onder meer aandacht voor kwaliteit van het rookkanaal in relatie tot bestaande wet- en regelgeving, regelmatig onderhoud en controle van de installatie.

Winst te behalen bij betere voorlichting

Gemeenten maken hier volgens het NHK echter amper gebruik van de aangeboden ondersteuning voor het correct toepassen van bouwregelgeving, handhaving en training. Terwijl dit wel kan bijdragen aan minder overlast en beter stoken. Gert Kooij, vicevoorzitter van de NHK gaat hier verder op in. “Naast al deze punten – waar we graag naast gemeenten gaan staan – is er vooral ook veel winst te behalen in het voorlichten van stokers. Diverse gemeenten werken met ons samen in het geven van informatieavonden en gratis stooktrainingen om zo consumenten te informeren hoe het beter kan. Want ook wij hebben baat bij een zo schoon mogelijke lucht en zo min mogelijk overlast. Daarvoor hebben we wel de medewerking van gemeenten nodig.”

Zelf aan de slag

Ondanks dat het van belang is dat gemeenten hieraan bijdragen, kunt u als stoker zelf, ook het een en ander doen. Zo kunt u zelf overlast van uw houtstook verminderen. Gebruik ten eerste een gecertificeerde kachel en stook met goed droog hout. En check voordat u de kachel of haard aansteekt de Stookwijzer. Daarnaast kan de stookmethode de overlast voor buren verminderen. De overheid raadt aan om te stoken via de Zwitserse methode, die kunt u hieronder bekijken.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Zelf overlast?

Bent u zelf geen stoker, maar ervaart u juist overlast van houtstook bij u in de buurt? Ga dan als eerste het gesprek aan met uw buren en vraag of ze minder, op een andere manier of op een ander tijdstip kunnen stoken. Heeft dit geen effect, begin dan met het verzamelen van bewijsmateriaal. Hou bijvoorbeeld een logboek bij wanneer u overlast ervaart en benoem daarbij de weersomstandigheden. Maak eventueel ook foto’s of video’s van de houtrook. Ga vervolgens nog een keer in gesprek met uw stokende buren. Komt u er samen niet uit, laat het dan aan de gemeente weten en schakel buurtbemiddeling in. Blijft de overlast nog steeds aanhouden? Dan kunt u naar de rechter stappen. Hou er echter wel rekening mee dat dit een laatste redmiddel is, die geen garantie biedt voor succes en de relatie met de stoker vaak geen goed doet.

Haarden- en kachelbranche pleit voor kachel-APK

(Bron: Archief, NHK. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Weer een staaltje van sluikreclame van de NHK.!
    De slager die zijn eigen vlees keurt!
    Het woord GROEN gebruiken, dus lijkt het oké om te stoken,maar dit is greenwashing!
    Gecertificeerde kachels worden in het lab gekeurd,dus sjoemel certificaat!
    Goed droog hout stoot ook héél veel fijnstof uit!
    Stooktrainingen doen vermoeden dat als je volgens een bepaalde manier stookt dat het dan goed is: dit is volksverlakkerij!
    Enz
    Enz
    Doe het niet(stoken), voor uzelf ,uw kinderen en kleinkinderen!

    Houtstook is altijd vervuilend. Vooral voor omwonenden ontstaat er een ongezonde situatie waar je meestal niets aan kan doen.
    Gemeente doen er ook niets aan en er komen in deze dure tijd alleen maar meer houtkachels bij.
    Ik pleit ervoor om in nieuwe woonwijken houtstook en bbq op houtskool en open vuur stoken in de tuin te verbieden. Dan weet je dat van te voren en creëer je een gezonde woonomgeving. Voor oude woongebieden afkondigen dat nieuwe houtstook niet meer mogelijk is. En keuring van houtkachels. Sowieso buiten vuurkorven verbieden.

    Ik denk, dat veel bestuurders in 1e, 2e kamer, provincie en gemeentes die voor stikstofbeperking pleiten, in de avond gezellig voor hun open haard of houtkachel zitten.