Registeren Inloggen

Aziatische hoornaar is geen “monsterwesp” voor mensen, maar wél voor andere insecten

De Aziatische hoornaar staat in de volksmond bekend onder de naam “monsterwesp.” De paniek is weer uitgebroken, want het insect is alweer gesignaleerd in Brabant. Wilfred Reinhold, voorzitter van het Platform Stop Invasieve Exoten vindt het allemaal wat overdreven. Deze wespenvariant is namelijk niet vervelender voor mensen dan een gewone wesp. Vooral andere insecten behoren tot de slachtoffers.

Misverstand over deze wespensoort

In 2017 is de Aziatische hoornaar voor het eerst in Nederland gespot. We weten er daarom nog niet veel van. “Iedereen denkt dat deze wespensoort ontzettend gevaarlijk is, met name voor mensen. Maar de Aziatische hoornaar is kleiner dan de Europese hoornaar,” zegt Reinhold.

“Het insect is een stuk zwarter dan de Europese, die zwart geel is met soms wat rood erbij. De Aziatische hoornaar heeft gele pootjes en een geel vlekje op het achterlijf. Dit insect wordt verward met allerlei andere wespachtigen. En dat is niet terecht. Het is zeker niet gevaarlijker voor mensen dan een gewone wesp. Je moet natuurlijk niet in de buurt van een wespennest komen. Maar dat geldt In het algemeen. Dat kan altijd pijnlijk uitpakken.”

Wat klopt er wel?

De Aziatische hoornaar is vooral gevaarlijk voor de inheemse natuur, in het bijzonder de insecten. “De koningin gaat een nest bouwen en legt duizenden eitjes,” legt Reinhold uit. “Dan komen er larven. En daarna gaan er duizenden werksters op pad om weer nieuwe larven te gaan voeden.”

Hoe doen ze dat? “Daar zijn insecten voor nodig want die bevatten eiwitten. Dus gaan ze op zoek naar vliegen, zweefvliegen enzovoorts en die nemen ze mee naar het nest. Helemaal aan het einde komen de mannetjes in zicht en de koninginnen. Die mannetjes proberen te paren. Daarna zwermen de koninginnen uit met honderden of duizenden. Ze vliegen tientallen kilometers om ergens anders weer een nest te gaan bouwen. Dan begint alles weer van voren af aan.”

Honingbijen als lekker hapje

Wat is er waar aan het verhaal dat ze vooral honingbijen eten? Reinhold zegt dat deze slachtoffers voornamelijk opvallen door het economische aspect. “Omdat ze honing produceren vertegenwoordigen ze een bepaalde economische waarde. Je zou ze ‘het vee’ onder de insecten kunnen noemen.”

Wat moet u doen als u er eentje ziet?

“Als u zo een Aziatische hoornaar ziet, dan wij raden u aan om een foto te maken en die te plaatsen op waarneming.nl. U mag het insect ook vangen, zodat een expert er naar kan komen kijken. Zulke deskundigen bepalen dan wel of het écht een Aziatische hoornaar is. Daarna maken ze er wel werk van. Maar sla het insect niet direct dood, want experts willen ook graag het nest vinden. Op deze manier proberen ze de bedreiging van de inheemse natuur te voorkomen.”

In Nederland is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verantwoordelijk voor de opsporing van Aziatische hoornaars. Maar de provincie neemt de bestrijding voor zijn rekening. Meestal krijgt het insect door bevriezing een humane dood.

Zijn wilde dieren in Nederland gevaarlijk?

Geef een reactie