Registeren Inloggen

1 op de 3 huishoudens krijgt woning niet koel op warme dagen: wat doet dat met de gezondheid?

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in 2023 maar liefst 34 procent van de huishoudens hun woning niet goed kunnen koelen. Vooral huurders hebben hier moeite mee. Hoe ernstig is dat? En wat kunt u proberen om dat toch te laten slagen?

Huurwoningen het lastigst om te koelen op warme dagen

In 2023 voert het CBS het landelijke onderzoek uit, door middel van vragenlijsten die huishoudens invullen. Tijdens het onderzoek wordt er gekeken naar zowel koop- als huurwoningen en ook naar het soort woning: flats, rijtjeshuizen en vrijstaande woningen. Uit de resultaten blijkt nu dat vooral huishoudens in huurwoningen, flats en oudere woningen (gebouwd voor 1970) ondervinden dat de warmte lang in huis kan blijven hangen. Zij geven het meeste aan dat zij het huis niet voldoende kunnen koelen.

Kan een te warm huis kwaad?

Hoewel de zomer van 2024 wellicht niet de warmste is, zitten er zeker uitschieters bij. En als gevolg van klimaatverandering zullen de Nederlandse zomers de komende jaren hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar warmer worden. Het wordt dan ook steeds belangrijker om uw huis goed te kunnen koelen. Een te warm huis is namelijk niet alleen onprettig en plakkerig, het kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid. Het Parool beschrijft dat een hittegolf – 5 opeenvolgende dagen met tenminste 25 graden, waarvan 3 boven de 30 graden – in Nederland voor maar liefst 250 tot 400 extra sterfgevallen zorgt. Dat zijn ernstige cijfers. En dan te bedenken dat slecht geïsoleerde woningen of woningen met een plat dak gemakkelijk binnentemperaturen halen van boven de 30 graden.

Klachten waar u bij hitte en oververhitting last van kunt krijgen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Duizeligheid
  • Verstoorde slaap en daardoor minder productief zijn
  • Hoofdpijn
  • Jeuk

Volgens het RIVM kunnen de klachten bij hitte-uitputting nog erger worden en overgaan in flauwvallen, kramp, hevig zweten, bleek zien en een snelle hartslag. Ouderen, kinderen en zieken zijn extra kwetsbaar.

Toch proberen te koelen

De ondervraagden geven bij het CBS dan ook aan meerdere dingen te doen om het huis toch wat te kunnen koelen. ’s Avonds en/of ’s nachts de ramen openzetten wordt het meest genoemd (zo’n 72 procent). Ook het overdag dichthouden van ramen staat hoog op het lijstje met ruim 65 procent. Hieronder staan de andere methoden:

  • Gordijnen dicht: 61,9 procent
  • Zonnescherm of rolluiken naar beneden: 53,4 procent
  • Ventilator: 35,1 procent
  • Vaste airco: 12,3 procent
  • Mobiele airco: 5,7 procent
  • Warmtepomp waarmee wordt gekoeld: 2,6 procent

In huurwoningen, zowel sociaal als privaat, heeft minder dan 5 procent vaste airconditioning, terwijl in koophuizen 18 procent van de huishoudens dat wel heeft. Ook opvallend is dat in de grote steden minder huishoudens vaste airconditioning hebben (7 procent), en dit in Limburg juist wel veel voorkomt (bijna 28 procent).

Airco kopen? Let hierop

Overweegt u een airco aan te schaffen? Zoek dan van tevoren goed uit welke geschikt is voor uw situatie om onder andere geluidsoverlast en zelfs gezondheidsklachten te voorkomen. Om u op weg te helpen bij het maken van de juiste keuze, leggen we in dit artikel uit waar u op moet letten bij het kopen van een airco.

Tips hoe u koel blijft tijdens hete dagen?

Wilt u weten hoe u uzelf en uw woning koel kunt houden tijdens warme dagen? In onderstaand artikel vindt u diverse tips om u daarbij te helpen, variërend van de juiste kledij tot wat u het beste kunt eten en drinken.

Extreme warmte komt steeds vaker voor: blijf koel met deze tips

(Bron: CBS, RIVM, NU.nl, Het Parool, Archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie