Zo beschermt u uw huisdieren tegen de kou als het vriest
Wanneer we naar buiten gaan als het vriest, trekken we onze mutsen en wanten uit de kast om onszelf te beschermen. Maar wat doen we met onze huisdieren? Ook zij hebben bescherming nodig tegen het barre winterweer. Dit is waar u op moet letten.
Kunnen huisdieren tegen de kou?
Veel dieren kunnen redelijk goed tegen de kou. Maar een helpende hand kunnen ze bij (strenge) vorst en sneeuw goed gebruiken. We leggen uit hoe u honden, katten, konijnen, knaagdieren, kippen en vogels het beste kunt beschermen. We beginnen bij de hond.
Hond uitlaten? Doe dit eerst
Voordat u de deur uitgaat met uw hond is het verstandig om de pootjes van uw hond veilig te stellen. Deze zijn namelijk erg gevoelig voor kou en strooisel kan de voetzolen ernstig irriteren. Knip lange haren tussen de voetzolen weg, want hier kunnen ijsklompjes aan vastkleven wat wondjes kan veroorzaken. Het is daarom raadzaam de kussentjes in te smeren met vaseline om ze te beschermen.
Tijdens het lopen
Eenmaal buiten zijn er ook zaken waar u op kunt letten. Een natte vacht houdt weinig warmte vast, waardoor uw hond onderkoeld kan raken. Heeft u een hond met een dunne vacht? Of is uw viervoeter oud of ziek? Hou er dan rekening mee dat uw huisdier nog sneller afkoelt. Door veel beweging blijft uw hond beter warm, maar soms is dit niet genoeg. Een warm dekje en een korte(re) ronde buiten kunnen onderkoeling voorkomen.
Let ook op wat uw hond eet, vooral wanneer er sneeuw ligt. Te veel sneeuw kan maag- en darmklachten veroorzaken. Maar ook strooizout en antivries zijn boosdoeners. Beiden zijn erg giftig. Vermoedt u dat uw hond gemorst antivries heeft binnengekregen, ga dan altijd naar de dierenarts.
Pas op met bevroren water
Sommige honden vinden bevroren water reuze interessant. Let daarom goed op dat uw huisdier hier niet zomaar op gaat staan. Uw hond kan immers niet inschatten of het ijs stevig genoeg is. Sta dit dus alleen toe wanneer u hier zeker van bent.
Na het lopen
Als u weer thuis bent, is het verstandig een laatste controle te doen. Begin bij de oren. Als er sneeuw in is gekomen, kan het smeltwater er diep in lopen. Met alle gevolgen van dien. Maak daarna uw hond goed droog en controleer de pootjes. Mocht er toch ijsvorming zijn, maak de kussentjes dan voorzichtig schoon. Dit kunt u doen door ze te spoelen met lauwwarm water.
Katten
Katten zoeken graag warme schuilplaatsen op. Zorg daarom dat uw kat altijd naar binnen kan. Klop ook op de motorkap van uw auto als u weggaat. Daar verstoppen ze zich vaak, en meestal eindigt het niet goed als ze een stuk meerijden. Woont u dichtbij bevroren water? Houd uw kat dan binnen. Jaarlijks verdrinken er namelijk een hoop katten dankzij dun ijs.
Konijnen
U mag konijnen die altijd buiten staan niet ineens naar binnen halen. Het temperatuurverschil is te groot en kan ze ziek maken. Konijnen hebben genoeg aan extra stro. Controleer tweemaal per dag of het drinkwater niet bevroren is en zet het hok uit de wind. Mocht het echt hard vriezen, kunt u de open delen van het hok ook gedeeltelijk afschermen met dekens.
Knaagdieren
Zet kleine knaagdieren, zoals cavia’s, wel binnen. Doe dit echter niet in een klap, zodat ze niet ziek worden van het temperatuurverschil, en zet ze niet te dicht bij de verwarming. Houdt u ze toch buiten, zorg dan voor een tocht- en vochtvrij hok met veel bodembedekking.
Kippen en vogels
Kippen mogen best naar buiten, maar pas wel op met vorst. De kammen en lellen kunnen bevriezen, en dat doet ze veel zeer. Om dit te voorkomen kunt u ze insmeren met vaseline. Vogels kunnen heel slecht tegen vocht en tocht. Daarom kunt u een deel van het gaas het best afdekken met plastic. Ook verbruiken ze in de winter meer energie. Geef ze daarom extra krachtvoer.
Bronnen: Archief, de Dierenbescherming, het LICG, MAX Vandaag. Foto: MAX
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb in mijn buurt een kat (geholpen kater) al jarenlang buiten s(lopend). Ook met deze vorstdagen zat deze knul 15 uur buiten. Heb al meldingen gemaakt bij de dierenbescherming: mag het eerst (terecht!) zelf oplossen. Enfin, grote ruzie met mevrouw en inmiddels negeren we elkaar. Inmiddels is mevrouw vertrokken, de kat blijft bij 19 jarige zoon in een sociale huurwoning en wordt ‘s morgens vroeg uit het huis gelaten tot 22.00 uur en soms ook nooit meer binnengehaald.
Nee, ik heb zelf een heel fijne poes uit het asiel (2021) en wij zijn maatjes! Ik kan en zal deze kat nooit binnen kunnen halen: zeer jaloers op mijn bange asielmeisje (aanvallend in mijn tuin!! En voortdurend binnen sluipen op zoek naar mijn keuken waar het voedsel staat, ik kan geen raam of deur openzetten, zelfs een beet gehad met infectie (klomphandje) tot gevolg).
Ik ben in feite zeer boos dat een dochter zomaar een dier opneemt, na haar vertrek haar dier niet meeneemt, het aan moeder overlaat welke vertrekt en uiteindelijk een inmiddels 19-jarige knul voor een dier verantwoordelijk gesteld wordt. Waar hij geen zin in heeft!!!