Registeren Inloggen

Zijn wilde dieren in Nederland gevaarlijk?

Hoewel het uiterst zeldzaam is om een groot wild dier tegen te komen tijdens het wandelen, kan het wel gebeuren. Dat is spannend, maar meestal ongevaarlijk. Welke grote dieren kunt u tegenkomen en wat kunt u het beste doen als het toch uitloopt op een dreigende situatie?

Zijn roofvogels gevaarlijk voor mensen?

Omdat steeds meer natuur wordt volgebouwd, komen vogels dichterbij mensen. Wanneer roofvogels een nest bouwen, beschermen zij het gebied rond dit nest. Zo waarschuwt de gemeente Emmen in april 2021 voor een agressieve buizerd, die het nest bewaakt.

Nestelt er ook een roofvogel bij u in de buurt? Vermijd dan de plaats van het nest een paar weken. Moet u er toch langs? Draag dan geen felle kleding en zet een omgekeerd petje op met een zonnebril erop. Dan lijkt het alsof u ogen in uw achterhoofd heeft. Valt een roofvogel toch aan? Molenwiek dan met uw armen en schreeuw. Dat schrikt ze af. Benieuwd hoe een aanval er uitziet? Deze wielrenner filmde de confrontatie met een buizerd.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Zijn wilde zwijnen gevaarlijk?

De kans dat u zwijnen tegenkomt, is klein. Ze zijn vooral ’s nachts en bij schemering actief, ver van de wandelpaden vandaan. Mocht u ze toch tegenkomen en hebben de zwijnen jongen, dan zullen ze u als bedreiging zien. Ziet u een jong lopen? Houd afstand en zoek naar een verhoging of een boom waar u in kunt klimmen. Probeer niet dreigend over te komen en blijf rustig. Komt u een gewond zwijn tegen, breng uzelf dan in veiligheid en bel de politie. Gewonde zwijnen kunnen erg agressief zijn.

Zijn wolven gevaarlijk?

Er zijn weinig wolven in Nederland. De kans dat u het dier tegenkomt is klein. Wolven zijn namelijk erg schuw. Een wolf kan wel een gevaar zijn voor uw hond. Komt u er een tegen, maakt u zich dan groot en bewapen u met een stok of met stenen. In uw handen klappen en schreeuwen is meestal genoeg om een wolf te verjagen. In september 2020 werd op de Veluwe een jonge wolvin gespot. Boswachter Frank Theunissen filmde het dier.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Kleine insecten zijn wel gevaarlijk

Bioloog Matthijs Schouten van Staatsbosbeheer zegt in het AD dat de Nederlandse natuur gevaarlijker aan het worden is. Dit komt echter niet door grote wilde dieren maar door insecten. Door klimaatverandering vestigen tropische muggen en rupsen zoals de eikenprocessierups zich nu ook in Nederland. Deze soorten kunnen ziektes overbrengen, zoals het westnijlvirus. Ook onze huismuggen en teken kunnen deze ziektes gaan dragen. Wees in het bos dus niet bang voor het grote wild, maar bescherm uzelf goed tegen de kleine plagen. Trek een lange broek aan, stop die in uw sokken en gebruik eventueel anti-insecten zalf of spray.

Bron: AD, info.nu en C&A

Waarom wordt de berm nu al gemaaid?

Geef een reactie