Registeren Inloggen

“Wil je oppassen op de kleinkinderen?” Zo zegt u nee.

De scholen zijn dicht en naar kantoor gaan, kan en mag niet. Zoals het er nu uitziet duurt de lockdown zeker tot 8 februari. De thuissituatie is bij veel ouders niet eenvoudig. Bellen met de baas en op de achtergrond de jengelende kinderen. “Pa en ma, kunnen jullie oppassen?” Zo zegt u nee.

Jonge ouders hebben het zwaar

Het streven is dat de basisscholen maandag 25 januari weer open gaan. Of ouders met kleine kinderen er blij mee zijn dat ze nog zo lang dicht blijven, is de vraag. Thuis achter de computer zitten en tegelijk de kinderen bezighouden is lastig. Een uitweg is dan om opa en oma op te bellen. “Pap, kunnen jullie deze week even op Emma en Rob passen?”

Doe het niet

Laat uw kinderen dit keer links liggen. Zeker nu de Britse variant van het coronavirus is opgedoken. Kinderen zijn waarschijnlijk  vatbaarder voor deze mutant. Overdracht van corona op de grootouders is daardoor een reëel gevaar.

Duizenden grootouders doen dienst als oppas

Niemand weet de exacte cijfers, maar waarschijnlijk is elke grootouder oppas. Het gemak waarmee jonge ouders hun ouders tot oppas bombarderen is vaak stuitend. “Ach, ze zijn met pensioen en hebben toch niets te doen”, wordt klakkeloos verondersteld.

Duidelijke afspraken

Pedagoog en gezinscoach Ingeborg Dijkstra geeft raad op haar site Steppingstones. Bij oppassen op de kleinkinderen geldt altijd: “Maak van tevoren duidelijke afspraken. Zeg vooraf dat je wel wilt oppassen, maar niet elke dag”. Veel ouderen zitten niet meer achter de bekende geraniums, maar staan midden in de samenleving. Ze hebben hun eigen leven.

Risico’s

Volgens Ingeborg Dijkstra worden grootouders in coronatijd minder ingeschakeld. Veel ouders zijn zich ervan bewust dat mensen op hogere leeftijd een risico lopen. Maar toch gebeurt het nog steeds dat een overwerkte dochter of zoon belt: “kun je alsjeblieft op onze kids passen”.

Hoe zegt u nee

Het is moeilijk om NEE te zeggen. Hoe doet u dat? Maak volgens Ingeborg duidelijk dat u angstig bent. Zeg dat het u verdriet doet en geef uw grens aan. “Maak het bespreekbaar. Zeg eerlijk dat je bang bent”, adviseert ze.

Creatief zijn

Ingeborg heeft ook tips voor jonge ouders. “Ga bondjes aan met anderen. Ouders van vriendjes van je kinderen, de buren of je zus of broer”, zegt Ingeborg. Maak een schema met ze. “Maandag en woensdag heb ik de donderstenen van Truus en Willem bij mij thuis en de andere dagen zijn ze bij hen”. Dan kun je zeker 3 van de 5 werkdagen rustig thuis aan de slag. “Leg niet de keuze bij een van de grootouders. Maak zelf een verantwoorde keuze”.

Geef een reactie