Wijkcentrum valt door corona bijna om, wat kunt u doen?
Veel wijkcentra staan op omvallen door de gevolgen van de coronacrisis. Ze kunnen minder activiteiten draaien waardoor inkomsten teruglopen. Maar de huur moet gewoon betaald. Wat kunnen verenigingen en centra doen als dat laatste niet meer lukt?
Sociale structuur
Van de plaatselijke biljartvereniging tot de muziekschool en van koffie-uurtjes met ouderen tot de schilderclub. Veel verenigingen vinden hun plek in het wijkcentrum. Maar door de coronacrisis zijn veel activiteiten weggevallen en hiermee ook de inkomsten voor zowel de verenigingen als de wijkcentra. Steeds meer centra kunnen simpelweg de huur niet meer betalen. Thijs van Mierlo, directeur van Landelijke Stichting Actieve bewoners, maakt zich zorgen. “Als een wijkcentrum eenmaal weg is, valt er ook een hele sociale structuur weg”. En die structuur is niet zomaar weer opgebouwd als de crisis voorbij is.
Huurstop of doorbetalen?
Verhuurders gaan verschillend om met de financiële problemen van wijkcentra. Sommigen krijgen een tijdelijke huurstop, bij anderen springt de gemeente bij en er zijn ook centra die naar de rechter stappen. Stel, u ziet dat uw wijkcentrum bijna omvalt door geldgebrek als gevolg van corona. Wat zijn dan de stappen die u kunt ondernemen? We zetten ze voor u op een rij.
1. Ga in gesprek, trek aan de bel!
Als uw vereniging in de financiële problemen komt, neem dan contact op met schuldeisers en de verhuurder. Probeer tot een betalingsregeling te komen. Naast het feit dat dit tijdelijk de lasten kan verlichten, zal hier later in het proces, mocht er een juridische strijd volgen, door de rechter naar gekeken worden. Heeft u uw best gedaan om de problemen met schuldeisers vooraf op te lossen? Denk naast de huur ook aan andere vaste lasten zoals de cateraar, leveranciers, of de energiekosten.
2. Neem contact op met uw gemeente
De pandeigenaren van wijkcentra verschillen nogal. Soms is het de gemeente, maar het kan ook een woningbouwvereniging zijn of een commerciële verhuurder. Ook al is het pand niet van de gemeente, de gemeente kan u in geval van nood wel bijstaan. Ook zij hebben een belang dat het verenigingsleven en daarmee de leefbaarheid, goed blijft. Vraag of uw gemeente financiële steun kan bieden. In sommige gemeentes, zoals in de gemeente Oss en Harderwijk, worden verenigingen en wijkcentra al geholpen.
3. Bel uw rechtsbijstandsverzekering
Komt u er niet uit met uw schuldeisers en krijgt u geen financiële steun van de gemeente, neem dan contact op met uw rechtsbijstandsverzekering. Dit kunt u overigens ook al op voorhand doen als u advies nodig heeft. De meeste verenigingen en maatschappelijke organisaties hebben zo’n verzekering.
4. Naar de rechter
Inmiddels zijn er al tientallen rechtszaken geweest tussen verenigingen en schuldeisers over de hoge kosten die door corona zijn ontstaan. Als u kunt aantonen dat u door het coronavirus in geldnood bent gekomen, maakt u goede kans dat de rechter oordeelt dat de kosten verdeeld moeten worden. In het geval van huurlasten, kan dit betekenen dat de rechter bepaalt dat de huur met 50 procent verminderd wordt. U deelt de kosten dan dus met de verhuurder.
Zoek contact met LSA
De Landelijke Samenwerkingsverband Actieve bewoners (LSA) is een vereniging die zich inzet voor actieve bewonersgroepen door het hele land. U kunt als vereniging lid worden van deze organisatie en daarmee bent u aangesloten bij een landelijk netwerk dat zich inzet voor burgerinitiatieven en verenigingen. LSA maakt zich sterk voor de acute geldnood die voor verenigingen en wijkcentra ontstaat door de coronacrisis. In deze video vertelt Thijs van Mierlo, directeur van LSA, meer over dit onderwerp.