Wanneer kunt u een krantenabonnement opzeggen?
Wat zijn de regels voor het opzeggen van een krantenabonnement? Wanneer kunt u een krantenabonnement opzeggen? Het is allemaal vrij onduidelijk en het is niet altijd makkelijk. Wij leggen u uit hoe het opzeggen in zijn werking gaat.
Dalende lijn
“Nederlanders lezen minder dan 10 jaar terug.” Dat is de conclusie van een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar het leesgedrag van de Nederlander. Zowel boeken, tijdschriften en kranten worden minder vaak geraadpleegd dan in 1998. Deze tendens heeft ook gevolgen voor het aantal krantenabonnees. Bijna alle kranten hebben te maken met een dalende abonneecijfers. Waar in 2000 nog ruim 800.000 mensen betalen voor De Telegraaf is het aantal abonnees in 2017 bijna gehalveerd. Het Algemeen Dagblad maakt ongeveer dezelfde ontwikkeling door en ook de Volkskrant en het Fiancieele Dagblad worden steeds vaker opgezegd.
Regels voor het opzeggen
Over het opzeggen van de krant gesproken. Wat zijn hier eigenlijk de regels voor? Wanneer ‘mag’ dit? Zijn hier landelijke regels voor, of is dit per krant verschillend? En hoe moet u de krant eigenlijk opzeggen? Kan dit via de telefoon of het internet, of moet dit altijd schriftelijk? We beginnen bij het begin: de opzegtermijn. Hiervoor gelden landelijke regels waar alle kranten zich aan dienen te houden. Het Juridisch Loket, een instantie waar Nederlanders terecht kunnen voor kosteloos juridisch advies, wijst mensen erop dat de opzegtermijn afhangt van de duur van het abonnement. U kunt een abonnement voor onbepaalde of bepaalde tijd afsluiten. Als u een abonnement voor bijvoorbeeld 1 jaar afsluit, kunt u het niet tussendoor opzeggen. Wanneer de abonnementsperiode afgelopen is en u het abonnement laat doorlopen kunt u het op elk moment opzeggen. Als het goed is stopt het dan direct. Heeft u een abonnement voor onbepaalde tijd? Als u de krant meer dan 1 keer per maand ontvangt is de opzegtermijn voor dit soort abonnementen 1 maand.
Opzeggen niet altijd makkelijk
U kunt uw krantenabonnement op dezelfde manier opzeggen als u het heeft afgesloten, schrijft ACM Consuwijzer op de eigen site. De Consuwijzer is een overheidsloket waar burgers consumentenadvies kunnen inwinnen. Hoewel de regels vrij duidelijk zijn, is het opzeggen van een krantenabonnement niet altijd makkelijk. Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat onder meer kranten hun klanten bijna dwingen om het abonnement telefonisch op te zeggen.De optie om online op te zeggen is vaak goed verstopt. Daardoor bestaat de kans dat diegene toch overstag gaat als de televerkoper met een mooi aanbod komt. Bij kranten is dit niet anders. Volgens de Consumentenbond proberen kranten mensen vooral telefonisch te laten opzeggen, zodat zij eventueel nog overgehaald kunnen worden om tóch abonnee te blijven. De mogelijkheden om schriftelijk of online op te zeggen zijn vaak goed verstopt op de website van de krant. Op de website van veel grote kranten staat dit over het online opzeggen: “Het online opzegformulier kunt u vinden in onze abonnementsvoorwaarden.” De oplettende lezer ziet dat de abonnementsvoorwaarden onderaan de pagina staan, maar wie dit niet ziet gaat de voorwaarden waarschijnlijk niet vinden.
Conclusie
Wanneer u een krantenabonnement kunt opzeggen hangt af van het soort abonnement dat u heeft. Heeft uw abonnement ene einddatum? Dan kunt u niet tussendoor opzeggen. Als u het na afloopt laat doorlopen kunt u het elk moment opzeggen en stopt het ook direct. Heeft u een abonnement met een onbepaalde einddatum? Dan heeft u waarschijnlijk een opzegtermijn van 1 maand. U kunt het abonnement opzeggen op dezelfde manier als dat u het heeft afgesloten. Let op! Niet elke krant maakt online opzeggen even makkelijk. Het opzegformulier is vaak verboden in de algemene abonnementsvoorwaarden die u vaak onderaan de servicepagina van de website vindt.
Bron: MAX Vandaag