VIDEO: Waarom zijn vakanties voor alleenstaanden duurder?
Alleengaande reizigers zijn veel duurder uit dan stellen. Iemand die alleen reist betaalt 32 procent meer dan een stel dat samen reist en in een 2-persoonshotelkamer verblijft. Dat blijkt uit een steekproef van het programma MAX Vakantieman. De reisorganisaties hebben, zo blijkt, nog weinig oog voor de vakantieganger die alleen op een kamer wil. Johannes: “Het is net alsof je een klap in je gezicht krijgt als alleengaande.”
Focus op gezin
Momenteel telt Nederland 3 miljoen 1-persoonshuishoudens volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over 10 jaar is dat aantal gestegen naar 3,4 miljoen. Dit zijn vaak vitale consumenten die graag op vakantie gaan. Alleen of met vrienden, maar dan wel apart op een kamer. Toch blijft de reisbranche zich vooral richten op het gezin.
Dubbel betalen
Dat merken kijkers van de MAX Vakantieman, waar veel klachten van reizigers binnenkomen. “Dan zie je een aanbieding voor 250 euro per persoon voor een weekend weg”, zegt meneer Bolt, “maar dan blijkt dat je als alleenstaande 500 euro moet betalen”. Want de mooie aanbieding, staat in de kleine lettertjes, geldt alleen op basis van een reis voor 2 personen.
Privacy
“Ik wil best ietsje meer betalen als alleenstaande vakantieganger”, zegt mevrouw Haages. “Maar ik moet vaak honderden euro’s meer betalen om alleen op de kamer te liggen.” Sinds ze weduwe is gaat ze liefst op vakantie met een vriendin, maar ze wil wel alleen slapen. “Je hebt zo je gewoontes en je wilt ook een beetje privacy.”
Steekproef
De MAX Vakantieman deed een steekproef naar 86 pakketreizen in populaire badplaatsen in Spanje en Turkije. De redactie zocht naar 15-daagse all inclusive vliegreizen in het hoogseizoen (vertrek in de eerste week van augustus) en het laagseizoen (vertrek in het eerste weekend van oktober). Ook vergelijkt de redactie de prijs voor alleenstaanden met de prijs die duo’s per persoon voor dezelfde pakketreis betalen.
Veel duurder uit als alleenreizende
Gemiddeld betalen alleenstaanden dus 32 procent meer. Maar er zijn forse uitschieters. Soms is een reis 101 procent duurder, soms maar 1,5 procent. Een logica is nauwelijks te vinden. Sunweb scoort met 25 procent gemiddeld aan meerkosten ‘het beste’, Neckermann en Corendon met 34 procent ‘het slechtst’. De marges zijn echter, zeker voor een steekproef, klein: bij TUI (en Kras) betaalt een alleenstaande gemiddeld 29 procent meer, bij D-reizen 31 procent.
Alleenstaanden als niche
De reisorganisaties zeggen allemaal in een reactie dat het probleem vooral bij de hoteliers ligt, die bouwen vooral tweepersoonskamers. Ze rekenen per kamer en niet per persoon. Inkopers van de reisorganisaties proberen kortingen voor alleenstaanden te krijgen, maar dat lukt niet altijd. “We proberen altijd de beste deal te krijgen”, zegt Hugo van Drie van Sunweb. “Maar kennelijk doen we dat toch niet goed genoeg. Ik vind echt dat we daar serieuzer naar moeten kijken, we hebben de alleenstaande te lang als niche gezien.”
Geen eenpersoonskamers
Dat blijkt ook uit de steekproef. Bij veel pakketreizen zijn geen eenpersoonskamers te vinden. Maar als ze er wel zijn, blijkt, is de alleenreizende óók niet goedkoper uit. Die betaalt ook hierin nog steeds 29 procent meer. Ook maakt het gek genoeg qua prijs niet uit of u in het hoog- of laagseizoen reist als alleenstaande.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Een gids met daarin vermeld alle Nederlandse hotels in het bezit van éénpersoonskamers, lijkt mij een stap in de goede richting!!!
Zelfs al die lage tarieven zoals 29% meer komt haast nooit voor, ik betaal al bijna mijn hele leven, 78 jr. voor 2 personen dus 200%, je kunt eenvoudig niet boeken voor 1 persoon, ook als je dat aangeeft geeft de rekening direct 2 x het bedrag aan tenzij er per kamer verhuurd wordt maar die zijn dan ook meestal erg duur.
Op het moment dat iemand alleen komt te staan, bijvoorbeeld door overlijden partner, is dat al erg genoeg. Het gevolg alleen op vakantie, weekendje weg of bijvoorbeeld sauna-arrangement. De straf van het alleen zijn (wat al erg genoeg is) is dan een torenhoge prijs voor alleenstaanden. Je bent als alleenstaande verplicht om met iemand anders te boeken anders betaal je een enorm hoog bedrag. Men bepaalt dus voor jou dat je met iemand samen moet zijn. Gewoon alleen willen zijn is dus niet mogelijk. Hopelijk wordt hier gauw iets aan gedaan. Dit is gewoon een manier om over de rug van mensen die door omstandigheden alleen zijn, geld te verdienen. Tot nu toe moet iedereen dit maar accepteren. Het wordt tijd dat dit gestopt wordt!!!!!
Niet alleen betaal je extra maar vaak krijg je ook nog een achteraf kamertje waar je nauwelijks je koffer kwijt kunt. Meestal op bed , er ’s avonds weer af en er ’s morgens weer op
Het minste wat je mag verwachten is toch een fatsoenlijke een-persoons kamer ?
In mijn ogen is eenpersoonskamer erg ouderwets en gewoon een melkkoe geworden.
persoonlijk al mee gemaakt dat je dubbel betaald en als er iemand op bezoek kwam en bleef slapen je zelfs een extra rekening kreeg ondanks je al 200 procent betaalde.
Ook al gehad eenpersoonskamer een persoons bed past er net in geen wc douche ( op de gang ) 2 persoonskamer gewoon op de kamer en dat ze ook 50 procent toeslag betalen.
Misschien eens tijd om hotels te mijden die toeslagen vragen. Ik begrijp dat mensen zeggen ze kunnen meer verdienen aan 2 personen daarom betaal je extra, misschien 2 mensen naar het restaurant ipv 1 etc etc
Maar hotels hebben vaak leeg staande kamers, zouden ze niet gewoon blij moeten zijn met 1 persoon dan?
en extra kosten? zolang een flet… hoetel een nacht kan aanbieden voor 25 incl ontbijt vraag ik mij sterk af waar de argumenten blijven van personeels kosten was, kamer poetsen etc heeft fletch… immers ook
Nee eenpersoonskamer toeslag ik betaal het niet meer en alsi ik in een hotel kom en ze zeggen toeslag, zeg ik ok dan ga ik ergens anders heen of geen toeslag, 7 van de 10 zeggen we kunnen wel een aanbieding doen zonder toeslag.
Dus vrijgezellen wordt mondig of kijk naar een ander hotel in de buurt en als hotels dit vaak horen dan stoppen ze wel met die toeslagen onzin.
Vandaag nog gekeken naar arrnagement van optreden met hotel 125,00 80 euro toeslag en een kaartje was 65 ( dus hotel 60???) waarom toeslag 80?
Laten we maar protesteren wie weet helpt het