Vakantiehuis gekocht maar grondeigenaar verandert huur
Bent u van plan een chalet of een vakantiehuisje in een vakantiepark te kopen? Raadpleeg een notaris en laat alles zwart op wit vastleggen. Het bespaart u een hoop ellende als u het weer van de hand wilt doen, of als de beheerder van het park andere plannen heeft met zijn grond.
Prachtig optrekje in Doorn
Vera Lemm heeft samen met haar man een prachtig vakantiehuisje in een RCN-park in Doorn. Ze brengen er de zomers op een ongedwongen en rustige manier door. Als bewoners van het park moeten ze aan meerdere voorwaarden voldoen, en betalen ze jaarlijks een aanzienlijk bedrag voor hun rust. De regels gaan de komende tijd voor haar en de andere parkbewoners veranderen. Deze worden aangescherpt en het jaargeld gaat fors omhoog. Samen met ongeveer 300 andere parkbewoners maakt Lemm een vuist. Want ze zijn boos: je hebt als parkbewoner totaal geen huurbescherming (je huurt het stukje grond waarop je chalet of huisje staat). Dat moet anders.
Zes euro betalen om gasten te ontvangen
Elke gast die bij de familie Lemm op bezoek komt moet drie euro bij de ingang van het park betalen. Blijft hij of zij slapen dan is dat zes euro. Familieleden zijn welkom en mogen overnachten, maar de kosten bedragen vervolgens op jaarbasis 260 euro extra. Veranderingen aanbrengen op het perceel, bijvoorbeeld een boompje planten of verwijderen, is verboden. De bewoners mogen alleen gebruik maken van hun vakantiehuis van 1 april tot 1 november, en tijdens officiële vakanties, dat was altijd al zo. Maar wat nieuw is: houden de bewoners zich hier niet aan dan staat daar een boete op van 50.000 euro. Ook is Vera Lemm mondeling meegedeeld dat haar jaarlijkse bijdrage met 30 procent wordt verhoogd. Dat komt neer op een verhoging van ongeveer 1000 euro.
Kan de campingeigenaar de voorwaarden zomaar veranderen?
Op de site van de ANWB staan de voorwaarden van de Vereniging van Recreatieondernemers in Nederland, Recron. Meer dan 2000 recreatiebedrijven zijn bij deze club aangesloten. Wat eruit springt is de regel: “Voor de huur van recreatiegrond geldt geen huurbescherming”. Ook kan de beheerder van het park het contract met de recreanten opzeggen. Legitieme redenen zijn bedrijfsbeëindigingshulp of herinrichting van het park. De opzegtermijn is een jaar van tevoren. Maar zo stelt Vera Lemm: “je kunt ook je boeltje pakken als je niet instemt met de verhoging van het jaargeld. Het is betalen of oprotten. Een chalet kun je nog op een lader takelen en zo vervoeren, een vakantiehuisje is niet verplaatsbaar en daarmee eigenlijk in een klap waardeloos. Je hebt geen been om op te staan.”
Leg huurvoorwaarden alsnog vast met notaris
De Consumentenbond waarschuwt potentiële kopers van chalets of vakantiehuizen. “Laat u zich geen zand in de ogen strooien door termen als koopovereenkomst. Daarmee wordt de indruk gewekt dat het om een officiële eigendomsoverdracht gaat”. Zorg dat u bij koop een notaris in de arm neemt. Niet alleen om de koop te regelen, maar ook voor de kleine lettertjes. Stel er is sprake van huuropzegging, wat is dan de financiële vergoeding, of welke rechten hebt u als het park failliet gaat? Als u het op schrift laat vastleggen staat u sterker in uw schoenen bij de Geschillencommissie of de rechter. De Consumentenbond roept huidige eigenaren op dit ook te doen als ze dit bij de koop nog niet hebben gedaan. Het kan u veel financiële en emotionele ellende besparen.