Vakantie annuleren uit angst voor corona? Geld niet altijd terug
Het coronavirus is inmiddels in heel veel landen aanwezig en lijkt zich nog steeds snel te verspreiden. Gaat u binnenkort op vakantie naar een land waar dit virus is en twijfelt u of u wel wilt gaan? Dan is het verstandig om eerst de voorwaarden van uw annuleringsverzekering erbij te pakken.
900.000 besmettingen wereldwijd
Het coronavirus, de veroorzaker van de ziekte COVID-19, heeft op het moment van schrijven bijna 90.000 mensen over de hele wereld besmet. Na de eerste uitbraak in China verspreidt het zich snel over de hele wereld, waardoor het zich nu ook in andere werelddelen bevindt.
Vakantie annuleren door coronavirus?
Gaat u binnenkort naar een land waarvoor geen negatief reisadvies geldt, maar waar het coronavirus wel is? En wilt u eigenlijk niet gaan uit angst voor besmetting? Dan krijgt u waarschijnlijk nul op het rekest bij een eventuele verzekeraar en reisorganisatie. Er geldt immers geen negatief reisadvies, wat inhoudt dat het niet onverantwoord is om naar dit gebied af te reizen. U kunt in principe dus gewoon gaan en het is uw eigen keuze om niet te gaan.
Negatief Reisadvies
Pas als er ene negatief reisadvies geldt, wordt het een ander verhaal. het ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt of een land ene negatief reisadvies krijgt. In het geval van het coronavirus baseert het ministerie dit oordeel op een combinatie van factoren. Zo houden de ambtenaren nauw contact met de ambassades in de besmette landen en wordt er gekeken naar de maatregelen die lokale overheden treffen. Ook berichtgeving in lokale media wordt op de voet gevolgd, zodat het ministerie een weloverwogen beslissing kan maken.
Contact met verzekeraar en reisorganisatie
Als er een negatief reisadvies wordt uitgeven voor een land of een gebied waar u binnenkort naartoe gaat is het verstandig om eerst contact op te nemen met uw reisorganisatie. In zo’n geval kunnen zij uw reis wellicht omboeken.
Indien u een annuleringsverzekering heeft is het ook handig om die polis erbij te pakken. Het kan zijn dat de verzekering uw reissom in dit geval (deels) dekt, maar weet wel dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Veel verzekeraars keren in het geval van een negatief reisadvies niets uit. Neem contact op met uw reisverzekeraar om erachter te komen wat hun beleid is op dit gebied. Ook kunt u op de website van verzekeringsvergelijker Independer kijken wat een annuleringsverzekering mogelijk niet en wel dekt in het geval van het coronavirus.
Los vliegticket gekocht naar risicogebied?
Heeft u een los vliegticket gekocht naar een land waar het coronavirus veel impact heeft en wilt u eigenlijk niet gaan? Neem dan contact op met de luchtvaartmaatschappij. Weet ook dat er al verschillende maatschappijen zijn die niet meer naar uitbraakgebieden vliegen. Zo heeft Lufthansa alle vluchten naar China opgeschort en heeft budget airliner Easyjet bekend gemaakt minder naar Noord-Italië te zullen vliegen. Het Britse WizzAir vliegt tot nader orde ook veel minder naar het noorden van Italië. Reizigers die door deze beslissing hun reis niet kunnen maken, krijgen naar alle waarschijnlijkheid de volledige reissom terug.
Bron: MAX Vandaag
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
geen fijnere ontspanning dan lekker thuis. eigen bed, bad, stoel, koffie / thee, en in alle rust de viruswolk over laten waaien.
Juist het vele gereis zorgt dat dit, maar ook andere virus(sen ) sneller rond de wereld circuleren. heb me geërgerd aan jongeman die (op tv te zien geweest) van moeder terug moest komen uit China. zijn reis kan zomaar voor problemen zorgen. en dat geldt ook voor al die anderen die zo nodig moeten. en als 1 schaap over de dam is , volgt de rest. vliegtuigen vol werden opgehaald terwijl China het nu eens goed deed door een stad af te sluiten.
vorige week nog in een podcast gehoord dat ook het Dengé-virus rondwaart , vnl vanuit zuid-Amerika. en Dengé of knokkelkoorts zorgt weliswaar niet voor zoveel doden maar wel voor veel en veel heftigere klachten waardoor mensen maanden lang uitgeschakeld zijn. maar men reist er vrolijk op los zonder rekening met anderen te houden . in plaats daarvan zou men m.i. beter het bedrag voor de reis aan een organisatie kunnen doneren die onderzoek doet naar de oorzaak en hulp verleent aan ziektes / zieken die hierdoor ontstaan.
ik begrijp toch al niet waarom men massaal zo vaak op “vakantie “moet . je bent meer tijd kwijt met in en uit pakken en op en neer gaan en bij terugkomst valt er altijd wat te klagen. en wat men nu in die landen opsteekt of leert is mij helemaal een raadsel? de Ardennen of het Rijngebied zijn ook een leuke afwisseling