Registeren Inloggen

Uit boeken lezen valt veel te halen. Zo maakt u er meer tijd voor

Meer dan de helft (58 procent) van de Nederlanders zou eigenlijk veel meer willen lezen. Dit meldt de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) naar aanleiding van een onderzoek door marktonderzoeker Gfk in het kader van de Boekenweek. Maar wat houdt die potentiële lezers dan tegen? Tijdgebrek zeggen ze zelf. Lees hier enkele tips hoe u tijd maakt voor lezen.

Leesonderzoek

Uit het onderzoek van Gfk voor de KVB komt verder naar voren dat vrouwen lezen leuker vinden dan mannen. Ongeveer 60 procent van de Nederlanders zegt minstens 1 keer per maand een boek te lezen. Of ze het ook uitlezen is niet gevraagd. Ook lezen de 1.222 deelnemers aan het leesonderzoek meer in hun vakanties. Want dan hebben ze de tijd.

In coronatijd met de lockdowns beleefde lezen een soort van revival. De mensen hadden namelijk even toch niets te doen. Die leespiek is nu weer iets aan het afvlakken. Veel ouders vinden lezen ook belangrijk voor hun kinderen. Behalve als taak van de scholen om het lezen aan te moedigen, zien ze hier ook een taak liggen voor henzelf. Voorlezen helpt daarbij. Maar liefst 81 procent van de mensen noemt lezen een goede zaak voor de band tussen ouder en kind.

Hoe gaat u meer lezen en maakt u er meer tijd voor?

Uit lezen valt heel veel te halen. U kunt er iets van leren, maar ook kan het gewoon ontspannend zijn. Tijd om te lezen kunt u natuurlijk ook maken. Het ligt er aan wat u belangrijk vindt. Het gaat niet om een dag vullende activiteit. Maar zo af en toe een momentje zou al fijn zijn. Nog een mooi ding aan (voor)lezen is dat het het risico op dementie kan verkleinen.

Lees deze 10 tips om u aan het lezen te krijgen en te houden:

1. Maak er een ritueel van

Lezen is leuk als u het kunt inpassen in uw dagelijkse of wekelijkse routines. Maak er daarom een ritueel van. Dat kan door een vast moment aan te wijzen waarop u wilt lezen, bijvoorbeeld aan het begin van elke dag of elke avond om half 8 een half uurtje. Misschien ook leuk om uw eigen leesplekje te creëren in huis? Zorg dan voor een leesstoel die lekker zit. Of lees een boek in bed vlak voor het slapen. Dan kunt u een boek klaarleggen op het nachtkastje.

2. Lees alleen wat u leuk of interessant vindt

Wees geen snob die leest om te lezen, omdat dat zo goed staat. Nee, niks moet. Lees dus vooral wat u leuk vindt. Verpest uw kostbare tijd niet met lastige boeken, die u helemaal niet liggen. Soms kunt u daar al na 1 enkele pagina achter komen. Er zijn mensen die aan 30 regels al genoeg hebben om dit te bepalen.

3. Lees niet teveel tegelijk, kies 1 boek

1 boek per keer lezen is wel genoeg. Maar als u wel in staat bent om als lezer te multitasken, kies dan boeken met totaal verschillende onderwerpen om naast elkaar te lezen. Een biografie van een kunstenaar of politicus kunt u rustig naast een roman leggen. Maar voor de gewone lezer geldt, dat door niet te veel tegelijk te willen, de lol in het lezen behouden blijft.

4. Kies als beginner voor dunne boeken

Overdrijf het niet. Als u een debutant bent als lezer, maak het dan niet nodeloos ingewikkeld. Begin met dunne boeken om een beetje de smaak te pakken te krijgen. Of kies boeken met korte hoofdstukken. En lees eerst eens 1 hoofdstuk. De leesfrequentie kunt u later nog opvoeren.

5. Word lid van de bibliotheek

Als u lid wordt van de bibliotheek, dan gaat u daar op gezette tijden automatisch naartoe. Wat dat betreft gaat het net zoals wanneer u lid bent van een sportclub of sportschool. Als u een abonnement heeft, gaat u vanzelf. U kunt een boek lenen en mee naar huis nemen, maar ook kunt u in de leeszaal gaan lezen.

De bibliotheek is een perfect alternatief voor lezers die boeken te duur vinden. Weet wel dat u ook tweedehands boeken kunt kopen en gratis (oude) boeken kunt lezen via Google Books op internet.

6. Word lid van een boeken- of leesclub

Wat ook heel goed helpt om te gaan lezen en daar tijd voor vrij te maken, is door lid te worden van een boeken- of leesclub. Daar ontmoet u gelijkgestemde mensen met wie u samen hetzelfde boek gaat lezen en bespreken. Dat lezen doet u dan thuis. De bespreking gebeurt later op een vaste bijeenkomst. Uiteraard kan dat ook online gebeuren. Deze clubjes zijn heel inspirerend.

Wat ook kan, is om op internet speciale blogs over boeken te bezoeken. Ook is er de site van Goodreads met allerlei aanbevolen boeken en lijstjes. Let wel: die is in het Engels. Of probeer de boeken-app Bksy eens.

7. Doe mee aan een challenge

Sommige lezers doen om aan het lezen te komen en te blijven aan een challenge mee. Ze laten zich uitdagen om bijvoorbeeld 1 boek per week te lezen, of welk aantal dan ook. Dit kan echter ook voor te veel druk zorgen. Want lezen moet wel leuk blijven. Het moet geen werk worden.

8. Neem altijd een boek mee

Reist u per OV? Neem dan altijd een boek mee. Zie het als een momentje voor uzelf. Geniet van een boek tijdens de rit naar uw werk. Wie een boek bij zich heeft, vindt altijd wel een geschikt moment. En heb enige genade met mensen die een boek meenemen naar de badkamer of WC. Zeg nu zelf: dat zijn toch ideale plekken om rustig te kunnen lezen?

9. Elk boek is goed, dus ook e-book of luisterboek

Denk niet dat een boek per se een papieren exemplaar moet zijn. Er is niks verkeerds aan een e-book of een luisterboek. Dat is allemaal goed. Wie kiest voor een e-book kan dat beter wel op een aparte e-reader doen. Want lezen van boeken op de smartphone of op een tablet kan voor afleiding zorgen. De verleiding om andere dingen op dat apparaat te gaan doen dan te gaan lezen is groot.

10. Lees voor

Voorlezen aan andere, bijvoorbeeld uw (klein)kinderen, is ook lezen. Die willen maar wat graag voor het slapengaan worden voorgelezen. Als dat geen mooi vast moment is op de dag, wat dan wel?

https://www.maxmeldpunt.nl/vrije-tijd/slechte-ogen-of-geen-tijd-om-te-lezen-audioboeken-luisteren-doet-u-zo/

(Bron: KBV, Gfk, De Volkskrant, Mustreads, Huisvlijt, Famme, Strategisch lui, Happinez, Flow magazine)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Ik lees zo’n 9 boeken tegelijk. Permanent. Van oude historie tot thrillers en alles er tussenin. Mijn bieb beslaat zo’n 6000 boeken vanaf 1650. Lezen is TOP en uiterst belangrijk om je hersens aan de gang te houden:)

      Zo’n kind gun je toch een Fanta, of heb je liever een plakpaatje?