Stress voor de feestdagen? Met deze tips blijft u ontspannen
De feestdagen betekenen voor veel mensen een lange lijst van dingen die geregeld moeten worden. Dat kan voor spanning zorgen. Cadeautjes kopen, gedichten maken, het huis versieren, kerstkaarten versturen, menu’s samenstellen, koken en ga zo maar door. Groeien alle verplichtingen u boven het hoofd? Bekijk dan tips om de stress zoveel mogelijk binnen de perken te houden.
Stappenplan
Werk met een lijst of stappenplan. Zo heeft u goed zicht op wat er allemaal moet gebeuren en is er in ieder geval geen stress over of u dingen vergeet. Ook kunt u de taken 1 voor 1 afstrepen. Dit geeft voldoening en u ziet dat u voortgang maakt, een geruststellende gedachte. Ook kunt u op deze manier bepalen wat het belangrijkst is. Zet die zaken bovenaan uw lijst. Komt u niet aan de onderste taken op de lijst toe, dan zijn de belangrijkste dingen in elk geval gedaan. Komen er tussendoor onverwachte zaken bij, dan kunt u beter bepalen of die nog haalbaar zijn of er andere taken voor inwisselen. Anders loopt uw agenda uiteindelijk toch nog vol, terwijl momenten van rust niet mogen ontbreken.
Niet alles moet
Rondom de feestdagen zijn er vaak veel verwachtingen en verplichtingen. Zowel vanuit uzelf als vanuit anderen. Het kan bevrijdend werken eens niet met alles en iedereen rekening te houden, maar naar uw eigen gevoel te luisteren. Vraag u daarnaast eens af of bepaalde dingen écht van u verwacht worden of dat u dat door de jaren heen zelf zo ingevuld heeft. Wie voor een ander denkt kan daarmee druk op zichzelf leggen. Terwijl de ander het misschien helemaal niet van u verwacht. Of er alle begrip voor heeft als het voortaan anders gaat. Daar komt u alleen maar achter door het eens aan te kaarten. Het is wel zo dat sommige mensen tradities moeilijk los kunnen laten en de gang van zaken het liefst behouden, maar blijf bij uzelf en respecteer uw eigen grenzen. Altijd maar doen wat ‘hoort’ geeft alleen maar stress.
Stressloos koken
Bent u verantwoordelijk voor het kerstmaal en vindt u het spannend of alles lukt, kies dan een gerecht dat u vaker maakt. Een vertrouwd recept heeft een grote slagingskans en neemt spanningen weg. Om het extra feestelijk te maken kunt u eventueel iets nieuws toevoegen. Kies gerechten die u voor kunt bereiden en die vervolgens in de oven kunnen of een niet al te lange bereidingstijd hebben.
Verdeel de taken. Komen er mensen eten, dan kunt u overleggen of zij ook iets willen klaarmaken. Zo kunt u de verschillende gangen verdelen bijvoorbeeld. Het zorgt er ook meteen voor dat u zelf niet de hele tijd in de keuken staat.
Ook kant en klare maaltijden kunnen heel lekker zijn. Of combineer zelf koken met kant en klaar. Aan een kaasplankje hoeft u weinig te koken. Een kant en klare ijstaart met wat eetbare parels eroverheen en sterretjes erin is hartstikke kerstig.
Wilt u helemaal geen kook-stress, dan kunt u ook een maaltijd aan huis laten bezorgen. In coronatijd bezorgen ook de luxere restaurants fantastische maaltijden. U ondersteunt dan ook nog eens ondernemers die het in deze tijd moeilijker hebben.
Voorkom te lange dagen
Ziet u het meeste op tegen de lengte van een bezoek, perk de tijd dan in. Komen de gasten bij u, nodig hen dan pas aan het einde van de dag uit en niet al in de ochtend of vroege middag. Gaat u op bezoek, geef dan aan dat u aan het einde van de middag komt. Dan heeft u de ochtend en het grootste deel van de middag voor uzelf.
Doe eens wat anders
Komen vooral het binnen zitten en spelletjes spelen uw neus uit, bedenk dan een leuke buitenactiviteit, zoals een mooie wandeling door de natuur. Een vuurkorf in de tuin met marshmallows en glühwein geeft ook een feestelijk gevoel.
Onmogelijke agenda
Heeft u veel familie of komt u uit een gezin dat is veranderd van samenstelling, dan is het soms moeilijk om iedereen te zien tijdens de feestdagen. Zelfs het verdelen over kerstavond, 1e en 2e kerstdag en oud en nieuw kan dan al lastig zijn. En misschien wilt u ook nog wel een dag voor uzelf. Dan kan het helpen om een alternatieve datum af te spreken, voor of na de feestdagen, of om aan te geven dat u een jaartje overslaat.
Verdriet, zorgen en eenzaamheid
De kersttijd is niet alleen maar feestelijk. Het is een confronterende tijd voor wie ziek is, iemand moet missen of voor wie eenzaam is. Het is belangrijk om te bedenken dat u niet vrolijk hoeft te zijn om met gezelschap te kunnen zijn. Uw familie of vrienden waarderen uw aanwezigheid ook als u eigenlijk het liefst met een boek in de hoek van de woonkamer kruipt. Of wanneer u het nodig heeft om halverwege het diner even alleen een ommetje te gaan maken. Het is dan wel handig om te vertellen hoe u zich voelt.
Het kan ook helpen om anderen die het moeilijk hebben bij te staan. Of vraag zelf om hulp. Informeer daarvoor bijvoorbeeld bij de gemeente, een buurthuis, verpleeghuis of goed doel.
Bron: MAX Vandaag