Registeren Inloggen

Mag er overal vuurwerk worden afgestoken?

Op de laatste dag van het jaar is er maar 1 vraag belangrijk. Iedereen viert Oud en Nieuw, maar het blijft vaak onduidelijk. Mag er overal vuurwerk worden afgestoken?

Vuurwerkbeleid

Vandaag, 31 december 2019, wordt Oud en Nieuw gevierd in Nederland. Deze feestdag gaat altijd gepaard met veel vuurwerk, iets waar niet iedereen fan van is. Vanuit verschillende kanten klinkt de roep om een algeheel vuurwerkverbod. Zo ver is het nog niet in Nederland. Wel hebben steeds meer gemeenten vuurwerkvrije zones ingesteld, waar dus niet geknald mag worden. Burgers kunnen zelf ook een vuurwerkvrije zone in het leven roepen. Zo’n afspraak is gebaseerd op onderling vertrouwen en wordt niet door de gemeente vastgelegd in een verordening of iets dergelijks. Ook moeten burgers zelf controleren of de gemaakte afspraken worden nageleefd.

113 gemeenten hebben vuurwerkvrije zones

In totaal gelden er in 113 van de 335 gemeenten vuurwerkvrije zones die aangewezen zijn door de gemeente of burgers, zo blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Dat zijn er 22 meer dan in 2018. Per gemeente kan het verschillen hoeveel vuurwerkvrije zones er zijn. In Arnhem zijn dit er bijvoorbeeld meer dan 900, maar er zijn ook gemeenten waar veel minder plekken vuurwerkvrij zijn. De meeste gedeeltelijk vuurwerkvrije gemeentes liggen in het midden of westen van het land. Wie naar Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel kijkt, ziet dat de vuurwerkvrije zone-dichtheid daar een stuk minder is. De Drentse gemeente Steenwijkerland is bijvoorbeeld de enige in de provincie met een vuurwerk beleid. In de Drentse hoofdstad Assen is ook een vuurwerkvrije zone. Ook in Limburg zijn er weinig van dit soort zones. Alleen in Venlo, Eijsden-Margraten, Vaals en Valkenburg aan den Geul zijn er vuurwerkvrije zones.

Bent uw benieuwd of er binnen uw gemeente ook vuurwerkvrije zones zijn? De meeste gemeenten hebben een kaart met de vuurwerkvrije zones op hun website gepubliceerd. Ook worden de zones soms aangegeven met bordjes.

Handhaving vuurwerkvrije zones

Stel, u woont in een gemeente met vuurwerkvrije zones. Dan betekent het nog niet dat de politie hier gaat controleren of mensen zich ook houden aan het verbod. Wie de regionale dagbladen afspeurt naar artikelen over de handhaving van vuurwerkvrije zones, zal zien dat de controle lang niet overal hetzelfde is. In Twente alleen al zijn er bijvoorbeeld veel verschillen. In de gemeente Rijssen-Holten gaan zij uit van een preventieve werking, terwijl er in Enschede door een team van agenten, buurwerkers en jongerenwerkers actiever wordt opgetreden. Ook in Nijmegen zijn vuurwerkvrije zones, maar zal de handhaving mogelijk ontbreken. Dat heeft vooral te maken met het gebrek aan capaciteit van de politie aldaar. “We hebben geen agent over om in een leeg Goffertpark te gaan staan tijdens de jaarwisseling”, zegt burgemeester Bruls hierover tegenover Omroep Gelderland.

Geen vuurwerkvrije zones

Hoewel ongeveer 30 procent van de gemeenten vuurwerkvrije zones heeft, ontbreken ze inruim 180 gemeenten. In Eindhoven zijn ze er bijvoorbeeld niet. De reden? Volgens het stadsbestuur leiden deze zones ‘alleen maar tot meer onduidelijkheid en meer overlast’. In Almelo zijn er ook geen plekken waar vuurwerk niet welkom is. De Twentse gemeente zegt dat er ‘nog geen behoefte aan vuurwerkvrije zones is geweest’.

Conclusie

113 van de 335 gemeenten hebben vuurwerkvrije zones waar dus geen vuurwerk afgestoken mag worden. Deze zones zijn er gekomen op initiatief van de gemeente zelf of van burgers. Waar deze zones zich bevinden is meestal terug te vinden op de website van de desbetreffende gemeente. 180 gemeenten hebben geen vuurwerkvrije zones. In Rotterdam doen ze het een beetje anders en hebben ze zones in het leven geroepen waar wél vuurwerk afgestoken mag worden.

De handhaving van de zones kan niet overal worden gegarandeerd.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie