Is uw wifi-verbinding slecht? Dit kunnen de oorzaken zijn en zo verbetert u de verbinding
Misschien herkent u dit wel: u streamt thuis een film, wordt deze steeds gepauzeerd omdat de wifi-verbinding niet werkt. Of u bent thuis aan het werk en u kunt simpelweg niet op internet. Waar kan dat aan liggen?
Wifi
Wifi is draadloos internet. Dit werkt via radiogolven. Het is praktisch, want u heeft geen gedoe meer met allerlei kabels van en naar uw apparaten. De radiogolven worden uitgezonden en daarna ontvangen door uw apparaat, waardoor er internetverbinding ontstaat. Maar de router, het apparaat dat de wifi verspreidt door uw woning, is lang niet het enige elektronische apparaat dat radiogolven gebruikt om te communiceren. Dit kan ervoor zorgen dat het signaal van uw wifi wordt verstoord. Zeker als de apparaten op dezelfde frequentie zitten.
Dit kunnen uw smartphone, smart-tv, chromecast, babyfoon, bluetooth apparaten, een draadloze deurbel en sommige magnetrons zijn. Zelfs led-verlichting kan de oorzaak zijn van uw slechte verbinding. De kans is dus groter dat uw wifi-signaal stoort als uw router dichtbij 1 of meerdere van deze apparaten staat. En er zijn nog meer factoren die hieraan kunnen bijdragen.
De bouw van het huis
Hier kunt u wellicht niet veel aan veranderen, maar de bouw van uw huis kan ervoor zorgen dat uw wifi-verbinding niet optimaal is. Goed geïsoleerde woningen of huizen met dikke muren zijn beter voor het milieu en de energierekening, maar ze zijn minder fijn voor de wifi-verbinding in huis. De materialen van het huis zijn echter bepalend. Metaal blokkeert het signaal bijvoorbeeld en laat bijna niks van de verbinding door. Ook beton en glas kunnen voor veel verstoring zorgen. Hout en een stenen vloer of muur laten het meeste signaal door.
Wat staat er in het huis?
Niet alleen de materialen van het huis zelf kunnen roet in het eten gooien. Ook de materialen van de spullen in uw huis zijn factoren die meespelen. Spiegels, glas en water houden de wifi-verbinding sneller tegen. En dat betekent dat er, wanneer u vloerverwarming of een groot aquarium heeft, een slechte verbinding kan zijn. Dit hoeft echter niet meteen een probleem te zijn, als deze belangrijke stoorzenders zich niet in de buurt van de router bevinden.
Andere wifi-signalen
De buren hebben hoogstwaarschijnlijk ook een router voor hun wifi-verbinding. Staan er veel routers, wifi-modems of versterkers dicht bij elkaar in de buurt, die op dezelfde frequentie signalen versturen? Dan kan de verbinding verslechteren.
Hoe verbetert u de wifi-verbinding?
Nu u weet wat de oorzaken kunnen zijn van de slechte verbinding, kunt u een aantal maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de wifi-verbinding verbetert. Want steeds uw databundel gebruiken voor fatsoenlijk internet, dat is ook niet altijd de meest voordelige optie. We zetten daarom een aantal tips op een rij om te zorgen voor een optimale wifi-verbinding.
- Plaats het modem op de juiste plek. Dit wil zeggen; op een hoge, open en centrale plek en niet in de buurt van andere elektronische apparaten.
- Zorg ervoor dat er geen metalen objecten in de buurt van de router staan.
- Heeft u een vrij nieuwe router of modem? Stel een nieuwe router of modem in op de ‘automatische kanaalselectie’. Dan zoekt het apparaat zelf het rustigste kanaal uit.
- Merkt u dat uw wifi-verbinding slecht is? Start dan eerst het apparaat dat u op dat moment gebruikt opnieuw op. Werkt dit niet? Start dan de router opnieuw op, door de stekker voor een paar seconden uit het stopcontact te houden en hem er daarna opnieuw in te steken.
- Is uw router ouder dan 10 jaar? Dan is het zinvol om een nieuwe aan te vragen bij uw provider. Houd er echter rekening mee dat dit niet altijd gratis is. Vraag daarom van tevoren goed naar de voorwaarden en precieze kosten.
- Tot slot kunt u ook gebruikmaken van een wifi-versterker. Deze plaatst u op de plek waar het wifi-signaal slechter wordt. Het apparaat ontvangt dan het internetsignaal, versterkt dit en stuurt het weer door. Let bij aanschaf wel op de reikwijdte en de snelheid van data-overdracht.
(Bron: MAX Vandaag, KPN, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)